Kadar pijemo, tudi jemo – in nasprotno

Avtor: R. M. Z.

Raziskave kažejo, da zaradi gašenja žeje z najrazličnejšimi pijačami poleti zaužijemo več kalorij kot pozimi, hkrati pa poudarjajo tudi pomen vode, ki jo nevede zaužijemo s prehrano. Oboje je v vročih dneh izjemno pomembno, saj ima lahko že blaga dehidracija opazne učinke na telo.

Ker poleti več pijemo, s tem prek pijače v telo vnesemo tudi več kalorij. To je pokazala v Grčiji izvedena raziskava, ki je prav tako pokazala, da več popite vode kaže na splošno bolj zdrav življenjski slog in način prehranjevanja: tisti anketiranci, ki so popili veliko drugih pijač, so pojedli tudi veliko nezdrave hrane.

Voda, ki se skriva v živilih

Druga, ameriška raziskava je pokazala na pomen vode, ki se skriva v živilih. Po ocenah raziskovalcev namreč okoli 22 odstotkov vode, ki jo potrebujemo, dobimo iz prehrane, če ta vsebuje veliko svežega sadja in zelenjave, pa je odstotek še višji. V poletnih mesecih, ko zaradi uravnavanja telesne temperature oziroma potenja telo potrebuje več vode, bi bilo dobro nekaj pozornosti nameniti tudi temu, kaj se znajde na krožniku, oziroma izkoristiti, kar se ponuja na vrtu.

Primeri vsebnosti vode v živilih

Živilo

Odstotek vode

Posneto mleko, jagode, melona, lubenica, solata, zelje, zelena, špinača

90–99

Sadni sok, jogurt, jabolka, pomaranče, korenje, grozdje, hruške, ananas

80–89

Banane, avokado, skuta, koruza (kuhana), krompir (kuhan)

70–79

Testenine, stročnice, sladoled, losos, piščančje prsi

60–69

Hrenovke, feta sir, goveji zrezek, goveje mleto meso

50–59

Kaj se zgodi, ko je vode premalo?

Dehidracija se kaže s številnimi znaki, med katerimi je pogosto prvi glavobol, ki ga povzroči padec volumna krvi in s tem padec krvnega pritiska. Pri ukvarjanju s športom pomanjkanje vode prinese slabše rezultate, zniža motivacijo in zmanjša sposobnost telesa za uravnavanje temperature. Podobno učinkuje tudi na možgane, saj oteži osredotočanje in vpliva na kratkoročni spomin. Na srečo so te težave v začetnih fazah zelo preprosto rešljive: popiti je treba velik kozarec vode in s tem telesu vrniti, kar mu manjka. Kljub temu z ukrepanjem ne čakajte, saj lahko začetne težave zaradi dehidracije vodijo v resnejša in nevarnejša stanja.

Pivo ne škodi, a koristi tudi ne

Vadba v vročini pomeni tudi izgubo elektrolitov, zato je treba telo optimalno rehidrirati, tako da te izgube nadomestimo. Študija, ki je preverjala, ali je res, da je pivo idealna izbira po vadbi, je pokazala, da ni nič boljše ali slabše od vode ali mineralne vode. Skupino moških so izpostavili vadbi v vročem okolju, nato pa so morali spiti eno od treh pijač. Pozneje so preverili stanje telesa, analizirali kri in urin. Ugotovili so, da zmerna količina piva po vadbi ne prinese nič posebej dobrega, hkrati pa telesu tudi ne škodi, dokler ne pretiravate.

Starejši težje zaznajo žejo

Odziv telesa na pomanjkanje vode, žeja, je pri starejših ljudeh počasnejši in blažji, zato pijejo manj in pogosto premalo. V vročih poletnih dneh so zato še posebej izpostavljeni dehidraciji; priporočljivo je, da ne pijejo le takrat, ko so žejni, ampak načrtno manjše količine vode ves dan.

VIRI

Evaluation of Drinks Contribution to Energy Intake in Summer and Winter, Olga Malisova, Vassiliki Bountziouka, Antonis Zampelas, Maria Kapsokefalou, Unit of Human Nutrition, Department of Food Science and Human Nutrition, Agricultural University of Athens, Published: 15 May 2015

Water, Hydration and Health, Barry M. Popkin, Kristen E. D’Anci, and Irwin H. Rosenberg, Published in final edited form as: Nutr Rev. 2010 Aug; 68(8): 439–458.

Effects of a moderate intake of beer on markers of hydration after exercise in the heat: a crossover study, David Jiménez – Pavón12*, Mónica Sofía Cervantes – Borunda1, Ligia Esperanza Díaz3,Ascensión Marcos3 and Manuel J. Castillo, Journal of the International Society of Sports Nutrition 2015

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj