Spomladi nič več utrujeni

Avtor: dr. Iztok Ostan

V mladosti sem bil vsako pomlad utrujen – včasih tudi več kot mesec dni. Medicina še ni dorekla, kaj povzroča pomladno utrujenost. Sam pa sem jo uspešno premagal, upoštevajoč dognanja naravne higiene in dosežkov sodobne prehranske znanosti. Res je, da pozimi uživamo težjo hrano, manj sadja in zelenjave, kar vse pripelje do slabše prehranjenosti in kopičenja strupov v telesu, toda utrujenost začutimo šele marca in aprila.

hoja-v-mestu

Več užite sončne svetlobe v tistem času vsaj desetkratno poveča izločanje toksinov iz telesnih odlagališč v kri (Kime, 1980: 198). To se dogaja spomladi v vseh nas, a le nekateri pri tem občutijo pomladno utrujenost. Pri nekaterih so namreč problematična ošibela izločala, zato se toksini ne morejo dovolj hitro izločati iz krvi in povišana toksičnost krvi povzroči slabo počutje, ki mu pravimo spomladanska utrujenost. 

Problem toksemije, kopičenja toksinov v telesu, pa je širši. Že leta 1926 ga je pojasnil dr. J. H. Tilden (1981). Menil je, da je glavni vzrok zanjo ošibitev izločal, kar pa je v sodobnem higienizmu pogosto spregledano, zato higienisti pogosto spodbujajo le uporabo tehnik razstrupljanja (npr. pitje dovolj vode, telesno gibanje, uživanje več sadja in zelenjave …). To toksemije ne rešuje trajno, poleg tega pa lahko pripelje do krize razstrupljanja – poslabšanja počutja (utrujenost, glavobol, slabost …). Spomladanska utrujenost je torej le ena izmed oblik kriz razstrupljanja. 

Če se hočemo znebiti takih težav, je treba predvsem okrepiti izločala: ledvica, jetra, pljuča, kožo in debelo črevo. Glavno sredstvo za regeneracijo vseh organov pa so beljakovine. Žal se pri presnovi običajnih beljakovin tvori veliko odpadkov, obenem pa pri tem porablja veliko energije, ki nam je med utrujenostjo primanjkuje. Pri nas doma od leta 2001 dopolnjujemo prehrano z optimalno kombinacijo aminokislin OKA, katerih presnova ne tvori odpadkov in ne porablja energije. Klinične študije dokazujejo, da se ob njihovem uživanju učinkovito okrepijo tudi funkcije ledvic (Tamburlin, 1999) in jeter (De Cristofano, Giordano, 2002). S soprogo sva začela uživati OKA zaradi splošne okrepitve, ki je potrebna zlasti v zrelih letih; za te namene je priporočljivo uživati od 3 do 5 tablet dnevno. Od takrat tudi pomladne utrujenosti ni več, čeprav bi je glede na starost pričakovali več. Na spletni strani www.iztokostan.com je zbranih več sto pričevanj o uporabi OKA; med njimi je tudi 64 oseb, ki so ob uživanju OKA zmanjšale utrujenost. 

Če OKA ne uživamo redno, je ob spomladanski utrujenosti priporočljivo začeti uživati s 5–8 tabletami dnevno (na primer 3–4 zjutraj in prav toliko zvečer). Čilim in mladim običajno zadošča že kakih 10 dni takega režima, da utrujenost mine, starejšim in izčrpanim pa 2–3 tedne.

V mojem sistemu razstrupljanja je uživanje OKA obvezna prva faza. Šele ko se tako okrepimo, je smiselno pospešiti razstrupljanje z raznimi razstrupljevalnimi sredstvi.     


Viri:

De Cristofano, C., Giordano, F. (2002). Terapia omeopatica integrata in un caso di cirrosiepatica scompensata. La Medicina Biologica. 51–52; dosegljivo na http://medibio.it/medicina-biologica/2013/77/548/pdf/MB0201_art_10.pdf, 1. 9. 2017.

Kime Zane, R. (1980). Sunlight. Penryne, CA: World Health Publications.

Tamburlin, N. (1999). Trattamento ambulatoriale di pazienti con insufficienza renale cronica. La Med.Biol., Nº 3; dosegljivo na http://medibio.it/medicina-biologica/2013/134/1002/pdf/MB9903B_art_3.pdf, 1. 9. 2017.

Tilden, J. H (1981). Toxemia Explained. Mokelumne Hill: California: Health Research.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj