Teden dojenja 2015

Avtor: R. M. Z.

Svetovni teden dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za podporo dojenju. Obeležujejo ga v več kot 150 državah, večina v času od 1. do 7. avgusta. Nekatere države ga zaradi počitnic obeležujemo tudi kasneje, prvi teden v oktobru. Moto letošnjega tedna dojenja je: Dojenje in delo – naj deluje.

Svetovna zdravstvena organizacija, UNICEF in pediatrična stroka priporočajo izključno dojenje v prvih šestih mesecih, čemur sledi pravočasno, primerno in varno dopolnilno hranjenje, ob nadaljevanju dojenja do dveh let ali dlje. Zgornje omejitve za trajanje dojenja ni, ker za to ne obstaja dovolj znanstveno utemeljenih dokazov.

Materino mleko je najprimernejša izbira prehranjevanja za otroka in predstavlja hitrejše okrevanje tudi za mamo. Materino mleko je vedno na voljo, ob pravem času, v pravi obliki, prave temperature, je higiensko neoporečno in je zastonj. Dojenje je tudi ekološko primerno, saj ni odpadne embalaže, stekleničk, cucljev in ni izdatkov za nakup mlečnih nadomestkov.

Dojenje in delo – naj deluje. Poudarek je na podpori dojenju v različnih okoljih, domačem, delovnem in javnem. Podporo doječim materam nudimo vsi. Svojci, zdravstveno osebje, tudi širša javnost. Vsi skupaj se moramo truditi in ustvarjati takšne pogoje, da bo hranjenje z materinim mlekom popolnoma naravni in normalni proces v našem življenju. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj