Nova priporočila: Kaj naj pijejo otroci, mlajši od 5 let?

Nova nacionalna kampanja, ki so jo začeli v ZDA, ima za cilj temeljito spremeniti vnos tekočin pri otrocih. Nameravajo izriniti vse pijače, ki niso živalsko mleko ali voda ter pri dojenčkih kakovostna mlečna formula oziroma dojenje. Poimenovali so jo »Zdrave pijače, zdravi otroci«, z njo pa nameravajo osvestiti starše in skrbnike ter doseči spremembo uradnih smernic.

Ne-rastlinsko mleko in voda sta optimalni pijači za otroke, mlajše od 5 let. Sladke pijače zanje niso primerne. Foto: Bigstock

Kampanja »Zdrave pijače, zdravi otroci« se osredotoča na pomen izbire zdravih pijač za otroke, mlajše od 5 let. Pri najmlajših je sta to materino mleko (dojenje) oziroma kakovostna mlečna formula, in voda. Pri starejših sta za tešenje žeje primerna ne-rastlinsko mleko in voda. Pitje sokov se omejuje, iz otroških jedilnikov pa je priporočljivo črtati tudi mleka rastlinskega izvora ter sladke gazirane pijače.

V hladilniku prostor le še za mleko in vodo

Zdravje otrok se začne v domači kuhinji, v kateri je prostora samo še vodo in mleko. Pri kampanji »Zdrave pijače, zdrav otrok« so moči združile štiri vplivne organizacije: Akademija za prehrano in dietetiko, Ameriška akademijo za otroško zobozdravstvo, Ameriška akademijo za pediatrijo in Ameriško združenje za srce.

Soglasno so sklenili: otroci naj pijejo mleko in/ali vodo. Sokovi naj se v kozarcih znajdejo v omejenih količinah, rastlinskemu mleku se velja izogibati. Kampanjo je financirala Fundacija Robert Wood Johnson, nova priporočila pa so že objavili na spletu.

Otroci in sladke pijače: Polovica jih pije vsak dan

“Priporočila so namenjena reševanju zmede glede tega, kaj je primerno, da pijejo otroci, mlajši od 5 let. V tej starosti so otroci odvisni od tega, kar jim ponudijo starši. Raziskave kažejo, da skoraj polovica otrok, starih od 2 do 5 let, sladke pijače uživa vsak dan,« je povedal predsednik Akademije za otroštvo zobozdravstvo prof. dr. Kevin Donly . Gre za uglednega strokovnjaka iz teksaške univerze in predstojnika tamkajšnje katedre za razvojno zobozdravstvo.

Pomoč zoper trike prehranske industrije

Namen novih priporočil je, da zdravnikom, staršem in skrbnikom pomagajo obvladati trike prehranske industrije. Slednja živila, namenjena otrokom, načrtno zapakirajo v otrokom všečno embalažo. Pijače opremijo z barvitimi podobami in slogani, ki napačno predstavijo njihovo hranilno vrednost.

Zgodba o čokoladnem mleku

»Tipični tak primer je čokoladno mleko, ki so ga desetletja promovirali kot pijačo za veselo otroštvo, polno energije in zabave. »Pozabili« pa povedati, da energija, ki jo prinaša, izhaja iz koruznega sirupa z visoko vsebnostjo fruktoze,« pojasnjuje pediatrinja dr. Natalie Muth iz Ameriške akademije za pediatrijo.

Izpostavlja, da imajo proizvajalci pijač en sam cilj: prodati svoj izdelek. »Proizvajalci vedo, da imajo otroci radi sladke okuse, pa tudi, da starši želijo otroku ponuditi zdrave možnosti. Zato poskrbijo, da so njihovi izdelki sladki, tržijo pa jih tako, da starši mislijo, da so tudi zdravi,« pravi Muthova.

Čokolada v otroške pijače ne sodi

Čokolada v otroške pijače ne sodi, pravijo strokovnjaki. Izpostavljajo pa, da je čokoladno mleko še vedno boljše kot sladke gazirane pijače.

»Obje je zelo slaba izbira. Otroci naj pijejo vodo ali navadno kravje mleko. Slednje vsebuje številna pomembna hranila. Čokoladno mleko podobno kot gazirane sladke pijače poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, srčne bolezni, maščobne bolezni jeter in in debelost,« pojasnjuje Muthova. Dodaja, da čeprav je okus pri petletnikih že dodobra izoblikovan, ni dokončen: »Tudi starejše otroke lahko naučimo, da bodo vzljubili nove okuse.«

Kaj pa alergije na mleko?

Približno 2,5 odstotkov otrok, mlajših od 3 let, je alergičnih ali intolerantnih na kravje mleko, navaja poročilo. Za otroke z laktozno intoleranco je priporočljivo obogateno sojino mleko.

Družine, ki živalsko mleko zavračajo zaradi načel (vegani, vegetarijanci), morajo hranila, ki jih ta ponuja, priskrbeti na drugačen način. Posvetujejo naj se s strokovnjakom (pediatrom, registriranim dietetikom…), pravijo avtorji priporočil. Če že morajo,naj posegajo naj po rastlinskem mleku brez dodanega sladkorja.

Kako priporočilom slediti v praksi?

Vsi vemo, da je teorija eno, praksa pa nekaj povsem drugega. Kako torej na prvi pogled zapletenim novim prehranskih priporočilom slediti v praksi? Nenazadnje vsi, ki imamo otroke, vemo, kako težko jih je spraviti mimo polic z nezdravo hrano. Nenazadnje zajemajo več kot polovico prodajnih površin.

Avtorji novih smernic priporočajo skrajne ukrepe: hladilnik brez nezdravih pijač in shrambo brez nezdravih živil. Petletnik sam v trgovino ne bo šel, in bo posegel po tistem, kar je na razpolago doma. In – kar se Janezek nauči, to Janez zna. Otrok, ki bo pri petih letih žejo tešil z vodo in zvečer spil kozarec mleka, bo navado ohranil tudi v odraslosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj