Počutje najbližjih pomembnejše od lastnega zdravja

Zahodno-evropske ženske postavljajo dobro počutje, interese in celo zdravje svojih bližnjih pred svoje lastno, skrb za svojo družino pa je njihov primarni vir zadovoljstva, pri čemer pa pogosto postavljajo svoje zdravje na drugo mesto, je pokazala raziskava, v kateri je sodelovalo 7000 žensk iz vse EU in tudi 609 žensk iz Slovenije.

Prim. Darija Mateja Strah (Diagnostični center Strah) in prof. dr. Adolf Lukanovič (UKC Ljubljana). Foto: RMZ

Ženske bi morale biti o kontracepciji in svojem zdravju bolj ozaveščene, ter sebe pogosteje postavljati na prvo mesto. Izbira varne kontracepcije je najpomembnejše zdravstveno vprašanje žensk, čeprav kar 43% ne uporablja nobene zaščite, najpogosteje uporabljena kontracepcija med Slovenkami pa sta tabletka in kondom.

Slovenke v povprečju dobrih 30 % svojega časa namenijo delu v službi in doma.

Skrb za spolno zdravje in kontracepcijo je eno najpomembnejših aspektov zdravega življenja žensk, a o njej veliko žensk nima dovolj znanja ter informacij. O kontracepciji kroži veliko mitov in legend, zato si družba Gedeon Richter prizadeva k večji ozaveščenosti in izboljšanju spolnega in tudi psihološkega zdravja žensk. Zato je v sedmih zahodno-evropskih državah izvedla unikatno raziskavo in posebej tudi raziskavo o zdravju in zadovoljstvu na 609 slovenskih ženskah, ki omogoča, da opozorimo na vsakdanje težave žensk, ki se včasih zdijo običajne, vendar prizadenejo veliko žensk in večinoma ostajajo neizrečene in zato nerešene.

Raziskava zajema vse pomembne vidike življenja, vključno z družino, odnosi, spolnostjo, kariero, zdravstveno zavestjo in finančnimi zadevami, ki vplivajo na počutje žensk. Raziskava je zajela tudi univerzalne ženske zdravstvene teme, kot so kontracepcija, benigni tumorji genitalnega trakta, plodnost in menopavza.

43 odstotkov žensk v Sloveniji ne uporablja nobene kontracepcije.

Prim. Darija Mateja Strah, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva ter strokovna vodja Diagnostičnega centra Strah: »Zavedanje o pomenu varne, zdravju neškodljive sodobne kontracepcije pri Slovenkah je široko zastopano.Kontracepcijska tabletka predstavlja najvišji odstotek uporabe vseh metod zanesljive zaščite.Potrebno bi bilo osveščanje javnosti o dodatnih, zdravju dobrobitnih lastnostih kontracepcije.Zdravniki so najpomembnejši za strokovno priporočilo, katero obliko zaščite izbrati.Dodatne informacije poiščejo uporabniki v medijih, zato je edino sprejemljivo strokovno utemeljeno poročanje.«

Družina na prvem mestu

Raziskava kaže, da družina najbolj vpliva na počutje žensk, medtem ko sta finančno ozadje in zdrav življenjski slog na drugem in tretjem mestu. Slovenske ženske v povprečju dobrih 30% svojega časa namenijo delu v službi in doma, hobijem in sprostitvi pa namenijo le 8%, ukvarjanju s športom pa samo 4% svojega časa.

Dve od treh vprašanih meni, da je družina pomembnejša od službe, a le slaba četrtina jih meni, da je med njima preprosto ohraniti ravnovesje. Hkrati bi rade več časa posvetile izletom, športu in druženju s prijatelji. Kar 78% vprašanih se strinja, da mora ženska najti čas zase, tudi če ima majhne otroke.

Rezultati kažejo, da ženske svoje bližnje postavljajo pred lastno zdravje: medtem ko 84% meni, da lahko družini zagotovijo varnost, le 56% pa je pozornih na to, kaj jim sporoča njihovo telo in se v primeru zdravstvenih težav takoj obrne na zdravnika.

Najpogosteje uporabljena kontracepcija med Slovenkami sta tabletka in kondom.

Prof. dr. Adolf Lukanović, dr. med., svetnik, specialist ginekologije in porodništva, ter strokovni direktor Ginekološke klinike UKC Ljubljana: »Že v 19. Stoletju se je pisalo, da ženski narava nalaga da ostaja zavezana družini in zasebnosti. Vse do danes je najvišja vrednota na lestvici vrednot vsake ženske poleg materinstva skrb za zdravje in skrb za svojo samopodobo. Zadovoljstvo, sreča in ljubezen v partnerski skupnosti so porok za njeno uspešno vključevanje v sodobno družbo. Ženska s dano ljubeznivostjo, nežnostjo, predvsem pa polno mero pozornosti, bo ob zavedanju in razumevanju sposobna zaživeti v polni meri svojega dostojanstva. Da bo uspešna v obvladovanju morebitnih pasti in težav partnerskega odnosa in v vključevanju v socialno okolje mora igrati pomembno vlogo njena sposobnost razvijanja spolne privlačnosti in to še posebej ob prehodu v pomenopavzno obdobje. Z iznajdljivostjo lahko ženska današnjega časa z uporabo sodobnih naravnih in sintetičnih farmacevtskih preparatov, naravnih metod, zdravega življenjskega sloga, številnih tehničnih pripomočkov izboljša svojo zunanjo podobo, pridobi na samozavesti, življenjski motivaciji in tako bistveno izboljša kvaliteto svojega življenja.«

Spolnost in kontracepcija sta pomembni za kvaliteto življenja

Zdrava in varna spolnost pomembno vplivata na kvaliteto našega življenja. Med vprašanimi 74 % Slovenk ljubi svojega partnerja, hkrati pa je le 53 % izmed njih zadovoljnih s svojim spolnim življenjem. Še posebej po rojstvu otrok se je spolna aktivnost zmanjšala pri skoraj četrtini žensk. Izbira varne kontracepcije je najpomembnejše zdravstveno vprašanje žensk, čeprav kar 43 % ne uporablja nobene zaščite. Glede na ugotovitve raziskave so med Slovenkami najbolj znane in uporabljene metode kontracepcije tablete za peroralno kontracepcijo (10,8 %) in kondomi (18,1 %). Glavni dejavniki uporabe tabletk pri Slovenkah so, da so enostavne za uporabo, nudijo zanesljivo in učinkovito zaščito pred nosečnostjo in uravnavajo menstruacijski ciklus, prav tako pa ne ovirajo spolnega odnosa.

Skrb za ginekološko zdravje premajhna

Ženske menijo, da so težave z menstruacijo druga najpomembnejša ženska zdravstvena tema. Skoraj vsaka druga 25-50-letna ženska se redno spopada z menstrualnimi bolečinami in več kot polovica te starostne skupine ima vsaj en simptom, ki bi lahko vzbudil sum na bolezen ženskega genitalnega trakta, na primer miome. Izmed 28% vprašanih, ki so jim diagnosticirali miome, 1/5 čuti omejitve pri vsakdanjih aktivnostih, spanju in delu. A le 1/3 žensk z diagnozo miomov se zdravi.

Raziskavo je izvedel Kantar Millward Brown, mednarodno podjetje za raziskave trga, v imenu družbe Gedeon Richter. Zajela je 7000 žensk, starih med 16 in 59 let, v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji, Švedski, Združenem kraljestvu in na Portugalskem junija 2017. Slovensko raziskavo je opravil inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana v juniju 2019.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj