Miome zdravimo z zdravilom, operacija je potrebna redko

Miomi ali leiomiomi so mišične izrastline, na hormone občutljivi tumorji rodil pri ženskah v rodnih letih. Povzročajo lahko prekomerne krvavitve, slabokrvnost, bolečine, pogosto uriniranje ali inkontinenco in neplodnost. Odstranjujejo jih z operacijo, velikokrat tudi s histerektomijo, odstranitvijo maternice.

Miome zdravimo z zdravilom.
Z novo terapijo bo življenje žensk z miomi lažje. Foto: Bigstock

Še posebej slednje predstavlja nevaren in z zapleti pospremljen poseg v telo z dolgoročnimi posledicami na kakovost življenja ženske. Ne glede na znane zaplete pa je kirurških posegov zaradi težav, ki jih povzročajo miomi, samo v državah EU 300.000 letno, od tega skoraj 2/3 ali 230.000 odstranitev maternice. Zato je novost v zdravljenju miomov, ki je od nedavnega na voljo tudi pri nas, nadvse pomembna.

Ženskam je bilo zadnjih nekaj let na voljo zdravilo za zmanjšanje miomov, ki se je smelo jemati občasno, a so ga zaradi nekaterih varnostnih tveganj začeli predpisovati zelo previdno. Kar pomeni, da se je v zadnjih dveh letih obseg kirurgije miomov izrazito povišal. A kot velikokrat, upanja ni za opustiti, in tako ženskam, ki imajo težave zaradi miomov, prihaja na pomoč nova možnost zdravljenja.

Operacija ni primerna za vse bolnice, nekatere ženske pa bi tudi rade počakale do nastopa menopavze, ko se miomi začnejo krčiti, simptomi, ki jih ti povzročajo, pa posledično zmanjšajo. Za vse te ženske je obstajala neizpolnjena potreba po dolgotrajnem neoperativnem zdravljenju miomov, kar bo številnim ženskam po vsem svetu in tudi pri nas omogočilo novo zdravilo.

Od nedavnega, z začetkom letošnjega julija je tudi pri nas na voljo novo zdravilo relugoliks, ki ima dodani še dve učinkovini – estradiol in noretisteronacetat. Sicer minimalni odmerki v novem zdravilu so bili izbrani tako, da se medsebojno dopolnjujejo z doseganjem ravnovesja hormonov, ki zagotavljajo učinkovito zdravljenje simptomov, povezanih z miomi. Hkrati pa se z novim zdravilom pri ženskah ohranja mineralna kostna gostota, zmanjšuje pogostost vazomotornih simptomov (vročinskih oblivov) in zagotavlja zaščito endometrija zaradi učinkov noretisteronacetata.

Kako nastanejo miomi

Vzrok za nastanek miomov ni popolnoma znan. Obstajajo posamezni epidemiološki dokazi, ki kažejo na genetsko predispozicijo. Vemo, da na njihovo rast vplivajo predvsem hormoni jajčnikov estrogen in progesteron ter lokalni rastni dejavniki. Doslej znane raziskave kažejo, da so rastni faktorji pomembni pri rastnih procesih in angiogenezi, steroidni hormoni pa imajo pomembno vlogo pri njihovi patogenezi. Navadno se miome diagnosticira pri običajnem, rednem ginekološkem pregledu z ultrazvokom, večina žensk niti ne ve, da jih ima, vsaka četrta pa bo imela izražene simptome.

Novo zdravilo za zdravljenje miomov je namenjeno za zdravljenje zmernih do hudih simptomov miomov pri odraslih ženskah v rodni dobi. Združuje kombinacijo odmerka nove generacije antagonista GnRH (relugoliks) in podporno terapijo (estradiol/noretisteronacetat) v eni sami tableti. Zdravilo učinkovito zdravi simptome, povezane z miomi, hkrati pa ohranja mineralno kostno gostoto, zmanjšujejo pogostost vazomotornih simptomov (vročinski oblivi) in zagotavlja zaščito maternične sluznice. Zdravilo se lahko uporablja brez prekinitev in dolgotrajno, tako da lahko ženska dočaka menopavzo, ko se miomi zmanjšajo po naravni poti. Po mesecu dni jemanja je ženska zaščitena pred zanositvijo. Ovulacija se po prekinitvi zdravljenja hitro povrne, zato je primerno tudi za ženske, ki želijo zanositi kmalu po koncu zdravljenja. 

Simptomi, ki jih povzročajo miomi

Miomi so glede na njihovo število, velikost in lokacijo v maternici povezani z različnimi simptomi. Povzročajo močne, podaljšane menstrualne krvavitve, ki pogosto vodijo v anemijo. Prisotni so še nelagodje v medenici, pelvična bolečina, ki ni povezana z menstruacijskim ciklusom, občutek napihnjenosti, boleči spolni odnosi, pogostejše odvajanje urina in spremembe v odvajanju blata. Z dolgotrajnimi in močnimi krvavitvami povzročena slabokrvnost s seboj prinaša tudi utrujenost, hitro zasoplost.

V vseh pogledih je vpliv na kakovost življenja lahko velikanski, so prepričani strokovnjaki. Dejstvo je tudi, da se s težavami, ki jih povzročajo miomi, ženske vse predolgo soočajo same. A z novim pristopom, s katerim se ublažijo simptomi miomov, je ženskam ponujena nova možnost za kakovostnejše življenje. Če je potrebno, se lahko miomi zdravijo tudi daljše obdobje.

Novo zdravilo za zdravljenje zmernih do hudih simptomov miomov je na zeleni recept na voljo tudi pri nas.

Več o novi možnosti zdravljenja je na strokovnem srečanju Združenja za ambulantno ginekologijo povedal gostujoči profesor dr. Roberto Marci iz Univerze v Ženevi. 

Poudaril je, da so nezdravljeni miomi ob tem, da povzročajo močne in dolgotrajne menstrualne krvavitve, povezani tudi z neplodnostjo in spontanimi splavi: »Z zdravljenjem želimo izboljšati kakovost življenja žensk z miomi. Cilji, ki jih zasledujemo, niso vedno enaki. Včasih stremimo predvsem k temu, da se ‘znebimo’ anemije, drugič so lahko v ospredju težave, ki jih miomi povzročajo (bolečine, močne krvavitve). Zelo pomembno je, da z zdravili – miomi najpogosteje prizadenejo ženske, ki so v aktivnem obdobju svojega življenja – ohranjamo plodnost žensk ter se izognemo spontanim splavom.«

Prof. Marci je prepričan, da bi morala prva izbira zdravljenja miomov postati zdravljenje z zdravili, kljub temu, da se v nekaterih primerih operaciji ni mogoče izogniti. Še posebej zdaj, ko je na voljo kombinirana terapija, s katero se lahko uspešno izognemo neželenim učinkom zdravil, uporabljenih v preteklosti. 

»Novo zdravilo je učinkovito, delovati pa začne hitro – krvavitev se zmanjša že v nekaj dneh. Je varno in ima prijazen režim jemanja, neželenih učinkov, kot so vročinski oblivi in krvavitve iz maternice, je malo. Ohranja plodnost, hkrati pa ženski v času jemanja zagotavlja kontracepcijo. Zdravljenje je lahko dolgoročno, vse do menopavze,« pojasni prof. Marci.

Operativni poseg z odstranitvijo miomov ostaja glavni pristop pri solitarnih podsluzničnih miomih; še posebej, če gre za preprost in minimalen poseg, ko je ženska lahko še isti dan odpuščena in daljša bolnišnična nega ni potrebna. 

Ključno sporočilo

»Z novo terapijo lahko učinkovito obvladamo simptome, ki jih povzročajo miomi, vključno z anemijo zaradi močnih in dolgotrajnih menstrualnih krvavitev, zato pomeni velik preboj v njihovi obravnavi,« je sklenil predavanje prof. dr. Marci.

Zdravilo, ki zdravi simptome, povezane z miomi, relugoliks je od nedavnega na voljo tudi pri nas.

O vaših miomih morate vedeti naslednje:

  • kako veliki so miomi,
  • koliko jih je,
  • kakšne vrste so, 
  • kaj lahko glede na zvrst in njihovo lego povzročajo,
  • podroben opis predvidene operacije,
  • kaj tak poseg lahko prinaša s seboj, tudi če je izveden uspešno.

Ženska mora imeti na voljo izbiro glede zdravljenja miomov. Gre za vaše telo, naj vam ne bo nerodno biti slišana in tudi večkrat vprašati ginekologa za razlago. Le tako se boste lahko informirano odločili glede poteka (operativnega) zdravljenja. Če vam ginekolog vsega tega na pove, ga morate vprašati same.