Ublažimo simptome alergičnega konjunktivitisa

Avtor: R. M. Z.

Če ste vi ali samo vaše oči izpostavljeni neki snovi, na primer cvetnemu prahu, lahko oči postanejo rdeče, srbeče in se močno solzijo. To se zgodi samo, če imate alergični konjunktivitis. To je vnetje veznice, ki nastane kot posledica alergične reakcije telesa na določeno snov, ki je za nas alergen, na primer cvetni prah.

Veke so z notranje strani pokrite z membrano, ki jo imenujemo veznica, in pokriva tudi zrklo vse do roženice. Veznica je zelo občutljiva na draženje z alergeni, posebej med sezonskim senenim nahodom. Alergični konjunktivitis je prisoten pri 10 do 20 % celotnega prebivalstva, najbolj pa so prizadeti otroci in mladostniki.

Katere vrste alergičnega konjunktivitisa poznamo?

Obstajata dve glavni obliki alergičnega konjunktivitisa, in sicer akutni in kronični. Akutni je kratkotrajno bolezensko stanje, ki se najpogosteje pojavlja v sezoni alergij, torej najpogosteje spomladi, lahko pa tudi med cvetenjem določenih rastlin, na katerih cvetni prah je nekdo alergičen. Tako ima lahko nekdo najhujše težave spomladi, nekdo drug pa poleti ali celo jeseni. Ob akutnem alergičnem konjunktivitisu veke nenadoma zatečejo, srbijo, oči nas pečejo, so rdeče in se obilno solzijo. Pogosto te težave spremlja še nadležno smrkanje iz nosu.

Pri kroničnem alergičnem konjunktivitisu, ki je veliko manj pogost, se pekoče oči, srbenje in občutljivost na svetlobo pojavljajo prek celotnega leta. To vrsto se lahko hitro zamenja s suhim očesom ali z nealergičnim konjunktivitisom, včasih celo s psihosomatskimi težavami. Vnetja je sorazmerno malo, alergeni pa so običajno snovi, s katerimi smo stalno v stiku, tj. prah, hrana, perje … 

Kaj povzroča alergični konjunktivitis?

Telo se z obrambno reakcijo bori proti alergenom.To so snovi, ki povzročajo alergijske reakcije. To je v bistvu obrabna reakcija telesa na tujo snov v telesu.Alergija je reakcija telesa v smislu imunskega obrabnega sistema na snov, ki jo telo prepozna kot »tujo« in se je želi znebiti. Ko ste alergični na nekaj, obramba vašega telesa reagira in proizvaja močne kemikalije, kot so histamini. Ti so v prvi vrsti odgovorni za solzne, srbeče oči in za veliko drugih tipičnih simptomov alergije. Ni jasno, zakaj nekateri ljudje razvijejo alergijo, drugi pa ne. Simptomi se lahko začnejo pri kateri koli starosti, vendar so otroci in mladi odrasli dovzetnejši za alergije. Najpogostejši alergeni so na voljo prosto v našem okolju. Oči so seveda zelo podvržene pogostim alergijskim reakcijam zaradi stalne izpostavljenosti okolju. Očesni simptomi so lahko posledica neposrednega stika alergena z veko ali veznico ali pa posledica večje alergijske reakcije, kot je npr. pri senenem nahodu. Tudi upraba nekaterih kapljic za oči z zdravili ali raztopine za leče lahko povzroči alergijski konjunktivitis.

 Alergeni, ki najpogosteje povzročijo simptome na očeh, so:

• cvetni prah dreves, trav in plevela;

• hišni prah;

• plesni;

• dlaka živali in perje.

Kdo je dovzetnejši za pojav alergijskega konjunktivitisa?

Ljudje, ki imajo alergije, v večjem odstotku razvijejo tudi alergični konjunktivitis. Pojavlja se v 10–20 % prebivalstva. Pogosteje se pojavlja v določenih družinah. Če imate nagnjenje k alergijam in živite v okolju, v katerem je veliko alergenov, je možnost, da zbolite za alergičnim konjunktivitisom, večja.

Kako postavimo diagnozo alergičnega konjunktivitisa?

Zdravnik oftalmolog s pregledom oči pod biomikroskopom in z natančnim pogovorom o morebitnih drugih alergijah ali pojavih v družini ter na podlagi natančne anamneze pogosto lahko že postavi diagnozo. Rdečica na belem delu očesa, torej na veznici, in številne majhne izbokline na notranjih straneh vek so vidni znaki alergičnega konjunktivitisa.

Včasih so potrebna dodatna testiranja:

• kožni testi na alergene, pri čemer v kožo najpogosteje na podlakti z iglico nanesemo določene alergene in preučimo odziv telesa, ki se lahko kaže v rdečici ali otekanju kože okrog alergena;

• krvni test se izvaja redkeje; z njim ugotovimo, ali vaše telo proizvaja proteine (protitelesa), da se zaščiti pred specifičnimi alergeni, kot so plesni ali prah;

•postrganje veznice z odvzemom celic vaše veznice lahko prikaže prisotnost eozinofilcev; to so bele krvne celice, ki se aktivirajo, če imate alergije.

 
 Marija Ana Schwarzbartl Pfeifer, dr. med., Očesni kirurški center dr. Pfeifer

Kako zdravimo alergični konjunktivitis?

Veliko lahko storimo kar sami s pravilnim načinom življenja. Da se minimalizira izpostavljenost alergenom:

–       zaprite okna in ne zračite stanovanja v času, ko je prisotna velika koncentracija alergenov v zraku;

–       če imate možnost, se med cvetenjem tiste rastline, na cvetni prah katere ste alergični, preselite v drugo okolje;

–       v stanovanju naj bo čim manj prahu;

–       uporabljajte notranje čistilce zraka;

–       izogibajte se barvam, parfumom, kemikalijam za lase in drugim alergenom;

–       ne drgnite si oči, čeprav vas srbijo;

–       veke si hladite s hladnimi obkladki, ki bodo zmanjšali vnetje in ublažili srbenje.

 Če to ne pomaga, je potrebna pomoč zdravil:

–       antihistaminiki, ki zmanjšajo sproščanje histamina ali blokirajo njegovo izločanje;

–       samo vlaženje očesa z umetnimi solzami pri blagih oblikah;

–       kapljice za lokalno zmanjšanje vnetja na očeh;

–       vasokonstriktorne kapljice, ki skrčijo žile na veznici, vendar se te lahko uporabljajo zelo kratkotrajno;

–       stabilizatorji mastocitov, da je vnetne reakcije manj;

–       steroidne kapljice samo v zelo resnih primerih;

–       kombinacije različnih sestavin v kapljicah.

Kako lahko preprečimo nastanek alergičnega konjunktivitisa?

Popolno izogibanje alergenom v okolju oziroma snovem v okolju, ki povzročajo alergični konjunktivitis, je zelo težko. Najlažje je, da se izogibamo ali zmanjšamo na minimum izpostavljenost alergenom nas samih. Če vemo, na kaj smo alergični, se temu izogibajmo, ne hodimo na sprehode, ko je v zraku ravno tisti cvetni prah ali kaj, na kar smo alergični, ne imejmo živali z dlako za domačo žival, če smo alergični na dlako, ne imejmo v stanovanju preprog, veliko omar in polic, na katerih se nabira prah, če smo alergični na prah, kupimo si vzglavnik iz umetnih materialov, če smo alergični na perje. Ugotovimo, kaj nam škodi in kaj koristi, ter se tega držimo in upoštevamo. Pogovorimo se z drugimi, ki imajo iste težave, in ugotovili bomo morda še kaj novega, čemur se je bolje izogibati in kaj lahko počnemo, da bodo simptomi čim blažji in življenje čim lažje – kljub alergičnemu konjunktivitisu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj