Zdravljenje poškodovanih prsnih bradavic

Avtor: Lea Ahčin, dipl. m. s., Katja Mihelič, dipl. babica

Materino mleko vpliva na zdravje matere in otroka. Dojenje za zdravje in razvoj otroka zagotavlja idealno ravnovesje hranilnih in obrambnih snovi, ki so prilagojene vsakemu 
otroku.
Dojenja se mati priuči, zato ni pričakovati, da bo šlo takoj brez težav. Najpogostejše težave na začetku so navadno prepolne dojke, zato se otrok težko prisesa, slab sesalni refleks novorojenčka, neprimeren način pestovanja in pristavljanja ter drugo. Zaradi takšnih in podobnih neprijetnosti je lahko dojenje neprijetno in boleče, zato ga matere raje opustijo in preidejo na nadomestke. Sestavine mlečnih formul niso enake sestavi materinega mleka, saj ne vsebujejo protiteles, živih organizmov, encimov in hormonov, ki ščitijo otroka pred okužbami in boleznimi, ki se lahko pojavijo pozneje v njihovem življenju. 
Poškodovane prsne bradavice in zdravljenje
Na začetku dojenja so bradavice občutljive in občutka pri dojenju se je treba privaditi. Najpogosteje se bolečina na prsni bradavici pojavi, ko otrok ni primerno pristavljen. Če mati pravočasno ukrepa, nadaljuje dojenje brez težav, če je tkivo bradavic poškodovano do te mere, da je bolečina nevzdržna, pa je treba nemudoma ukrepati. Zdravljenje poškodovanih prsnih bradavic lahko z različnimi negovalnimi sredstvi in pristopi še poslabšamo, zato je zelo pomembno, kako se lotimo zdravljenja.
Primerni pogoji omogočajo, da sta celjenje in regeneracija bolečega in poškodovanega tkiva hitra ter da obenem vplivata na zmanjšanje otekanja in bolečine. Priporočljiva je uporaba sterilnega sredstva, ki zavira morebiten nastanek okužbe. Da preprečimo dodatno draženje sluznice in poškodovanega predela, se izogibamo pretiranemu umivanju, brisanju in mazanju. Za namen zdravljenja izberemo sredstvo, ki omogoča hitro zmanjšanje bolečine, ne zahteva umivanja in spiranja ali drugega poseganja v razboleno tkivo ter ščiti prsno bradavico pred drgnjenjem oblačil.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj