Vse za otroka?

Raznobarvno sadje in zelenjava pomenita bogato pestrost hranil, kar je posebej pomembno v obdobju odraščanja in razvoja otroka.

Starši so v prvi vrsti odgovorni za ustrezno in zdravo prehrano otrok, saj je pomembno, da otroke naučijo pravilno in zdravo jesti ter da jih priučijo dobrih prehranjevalnih navad. Foto: Bigstock

V želji, da bodo naši otroci uspešni, zdravi in srečni, naredimo marsikaj. Starši se izobražujejo, obiskujejo seminarje, berejo knjige … Toda včasih je mogoče vzrok za težave samo pomanjkanje kakega pomembnega telesnega gradnika.

Nekoč so bili ljudje lačni, zdaj pa se je lakota skrila na celično raven. Otrokom je štiriindvajset ur dnevno na voljo poln hladilnik, vendar to še ne pomeni, da njihovo telo v resnici dobi vse, kar potrebuje.

Zakaj je vse več otrok z »odločbo«

Delež kognitivnih in vedenjskih težav pri otrocih je čedalje večji. V nekaterih šolah ima že četrtina učencev »odločbo«. Kronična nevrobiološka motnja (ADHD) je najpogosteje diagnosticirana duševna motnja pri otrocih. Otroci z ADHD so pogosto hiperaktivni in ne morejo nadzirati svojih impulzov.

Razlogi za tak položaj so številni, nekatere pa bi lahko precej preprosto odpravili že z ustrezno vsebino otrokovega krožnika. Z njega velja umakniti umetne snovi, ki delujejo na možgane. Na seznamu utemeljeno obtoženih za številne nevrološke težave so namreč tudi umetna sladila, arome in barvila. Že z izločitvijo takih živil z otrokovega jedilnika bomo olajšali delovanje njegovih možganov. Tudi vsak gram sladkorja manj pomeni večjo zbranost in boljši imunski sistem.

Starši so odgovorni za zdravo prehrano otrok

Starši so v prvi vrsti odgovorni za ustrezno in zdravo prehrano otrok, saj je pomembno, da otroke naučijo pravilno in zdravo jesti ter da jih priučijo dobrih prehranjevalnih navad. To jim bo v veliko pomoč tudi pozneje v življenju. Zdrava in uravnotežena prehrana je eden najpomembnejših dejavnikov za ohranjanje zdravja.

Pomembno je, da se otroci vključijo pri vsakodnevnih opravilih, kot sta nakupovanje in izbiranje živil. Prav tako lahko pomagajo pripraviti obroke in prevzeti nekaj odgovornosti za to, kar jedo.

Sadje in zelenjava naj bo privlačna in vedno pri roki. Sadje shranjujte tam, kjer ga lahko vaš otrok vidi. Naj otroci izberejo sadje in zelenjavo. Ko nakupujete, pustite otroku, da izbere tisto, kar mu je všeč. To bodo pozneje tudi raje pojedli.

Kdaj poseči po prehranskih dopolnilih?

Čeprav se večina staršev trudi zadovoljiti prehranske potrebe otrok, je nemalokrat težava v zavračanju zdrave prehrane pri neješčih otrocih, kar lahko predstavlja resen dejavnik tveganja za zdravje.

Raznobarvno sadje in zelenjava pomenita bogato pestrost hranil, kar je posebej pomembno v obdobju odraščanja in razvoja otroka. Prehranski strokovnjaki priporočajo, da se v hrano vključijo tudi prehranski dodatki, ki obogatijo pestrost obroka ter vsebujejo delež uravnoteženo izbranega sadja in zelenjave iz ekološke pridelave. Tovrsten dodatek preprosto vmešate v otrokovo najljubšo hrano ali pijačo.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

PRAVILA NAGRADNE IGRE OTROŠKI MAVRIČNI KOMPLEKS

1. Organizator nagradne igre

Organizatorja Facebook nagradne igre sta Zavod Kinoks, medijska produkcija, Hudovernikova 4, 1000 Ljubljana, Slovenija (v nadaljevanju Kinoks), in podjetje NN international d.o.o., Kašeljska cesta 42 a, 1000 Ljubljana, ki podeljuje in nagrajencem pošlje nagrade.

Pošiljatelj nagrade nagrajencem je NN International.

Pravila nagradne igre določajo postopke in pogoje, pod katerimi lahko udeleženci sodelujejo v nagradni igri,  ki poteka na Facebook strani izvajalca. S pravili se je mogoče seznaniti na spletni strani izvajalca nagradne igre Revija za moje zdravje.

Nagradna igra ni povezana z družabnim omrežjem Facebook. Nagradna igra ni organizirana ali sponzorirana s strani Facebooka, omrežje Facebook v njej ne sodeluje, je ne prireja ali podpira. Facebook ne prevzame nobene odgovornosti v povezavi z nagradno igro. Prejemnika podatkov, ki jih prostovoljno posreduje udeleženec nagradne igre, ni Facebook, ampak sta to organizator in izvajalec nagradne igre.  

2. Potek in pogoji sodelovanja 

Nagradna igra poteka od 5. maja od 20.30 ure do vključno 12. maja 2020 do 23. ure na Facebook strani organizatorja nagradne igre Revije za moje zdravje, ki jo ureja Kinoks. Izmed sodelujočih bo 5 posameznikov izžrebana in nagrajena z nagrado: vsak prejme eno pakiranje prehranskega dopolnila za otroke Otroški mavrični kompleks, 100 gramov (prah).

Nagradna igra poteka na ozemlju Republike Slovenije. 

Udeleženci so seznanjeni in se strinjajo z vsemi pravili nagradne igre. S sodelovanjem v nagradni igri se šteje, da udeleženec sprejema pravila sodelovanja v zvezi z nagradno igro.  

V nagradni igri lahko sodelujejo fizične osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki so registrirane v družabno omrežje Facebook in objavijo komentar z odgovorom pod objavo z nagradnim vprašanjem na Facebook strani Revije za moje zdravje. V nagradni igri lahko posameznik sodeluje večkrat, vendar lahko nagrado dobi zgolj enkrat.  

Mladoletne osebe (mlajše od 18 let) morajo imeti za sodelovanje v nagradni igri predhodno pisno soglasje staršev ali zakonitih zastopnikov. V nagradni igri ne smejo sodelovati zaposleni pri organizatorju in njihovi ožji družinski člani. Organizator in izvajalec si pridržujeta pravico do dopolnitve in spremembe pravil nagradne igre ter se zavezujeta, da bodo vse spremembe objavljene na spletni strani Revije za moje zdravje igre http://www.revijazamojezdravje.si

Sodelovanje v nagradni igri ni pogojeno z nakupom. Udeleženci nagradne igre sami krijejo vse morebitne stroške sodelovanja v nagradni igri (strošek dostopa do interneta, strošek prenosa podatkov,…). S sodelovanjem vsak nagrajenec soglaša z objavo osebnih podatkov v primeru, da je izžreban (ime, priimek, kraj bivanja).  

S sodelovanjem v nagradni igri udeleženec nagradne igre potrjuje, da je v celoti seznanjen s pogoji nagradne igre, da jih razume in se z njimi strinja. Udeleženci se tudi strinjajo z obdelavo osebnih podatkov za namen izvedbe nagradne igre. Osebne podatke bo organizator obdeloval izključno za namen in čas trajanja nagradne igre ter v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Nagrajene osebe se zato strinjajo, da po obvestilu organizatorja o nagradi in pred prevzemom nagrade organizatorju posredujeta potrebne osebne podatke (ime, priimek, naslov elektronski naslov ali dosegljivo telefonsko številko) z namenom pošiljanja nagrad.

Udeleženec izgubi pravico do sodelovanja v nagradni igri, če organizator ugotovi, da udeleženec ni izpolnjeval pogojev sodelovanja; je udeleženec sodeloval v nagradni igri v nasprotju s temi pravili; udeleženec ne želi izpolniti obveznosti v skladu s pravili nagradne igre; prijava udeleženca ni bila ustrezna. 

Če nagrajenec ne sprejme pravil nagradne igre in pravil za prevzem nagrade do nagrade ni upravičen. Nagrada ni prenosljiva in ni izplačljiva, prav tako je ni mogoče z doplačilom zamenjati za kakršno koli drugo blago.   

Organizatorja si pridržujeta pravico, da nagrade ne podelita izžrebancu, če ugotovita, da je ta sodeloval v nagradni igri v nasprotju s temi pravili. V tem primeru se nagrada ponudi naslednjemu izžrebancu.

Udeleženci nagradne igre hkrati s pravili nagradne igre sprejemajo tudi pogoje in pravila Facebook skupnosti. Organizator ne prevzema nobene odgovornosti za nespoštovanje pogojev uporabe Facebook skupnosti s strani udeležencev nagradne igre. Prav tako ne prevzema odgovornosti za kakršnekoli posledice, ki bi nastale kot rezultat objave prispevkov na Facebook profilu organizatorjev nagradne igre.  

3. Žrebanje in prevzem nagrad

V žrebanje bodo vključeni vsi odgovori, ki bodo napisani v komentar nagradne igre na Facebook strani Revije za moje zdravje do vključno 12. maja 2020 do 23. ure . Nagrajenci bodo določeni z žrebanjem. Žrebanje bo potekalo 13. maja 2020 v prostorih organizatorja nagradne igre Kinoks v prisotnosti tričlanske komisije in ne bo javno. Pisni ugovori in pritožbe niso mogoči. Komisija bo dodatno izbrala tudi dva rezervna nagrajenca, ki bosta nagrado prejela, če prvotno izžrebani ne bodo v določenem roku posredovali potrebnih osebnih podatkov, se bodo nagradi odpovedali, ne bodo izpolnili vseh pogojev nagradne igre ali bodo glede na pravila izključeni iz nagradne igre.

Izvajalec nagradne igre bo ime in priimek nagrajencev še isti dan objavil v komentarju v objavi pod nagradno igro na Facebook strani Revija za moje zdravje. Tako bodo nagrajenci obveščeni o nagradi, ob tem pa bodo pozvani, da preko zasebnega sporočila na Facebook strani Revija za moje zdravje ali preko elektronskega naslova posredujejo osebne podatke za prevzem nagrade. S sodelovanjem se udeleženci strinjajo, da bodo k oddaji podatkov pozvani v komentarju na Facebook strani Revije za moje zdravje. 

V kolikor se kateri od nagrajencev v roku treh dni (72 ur) ne javi, se nagrada podeli prvi od izžrebanih rezerv (nato drugi), ki bo imela na voljo tri dni (72 ur), da se na zgoraj opisani način odzove na obvestilo o nagradi. Če po preteku določenega roka nobena od izžrebanih rezerv ne posreduje osebnih podatkov, se nagrada ne podeli. 

Nagrajenci bodo nagrade prejeli na naslov, ki ga posredujejo organizatorju. V kolikor nagrajenec ne dvigne nagrade in se nagrada vrne organizatorju nagradne igre se šteje, da se nagrajenec izrecno odpoveduje nagradi, na podlagi česar je organizator prost vseh obveznosti po tej nagradni igri in lahko nagrado uporabi za kakršenkoli drug namen, povezan s promocijo.  

4. Varstvo osebnih podatkov

Svoje osebne podatke organizatorjema nagradne igre posredujejo le nagrajenci, vsi osebni podatki pa bodo s strani organizatorjev nagradne igre varovani v skladu z veljavnimi predpisi o varovanju osebnih podatkov in ne bodo posredovani tretjim osebam. Osebne podatke bo organizator nagradne igre uporabljal in hranil le za čas trajanja nagradne igre.

Ljubljana, 5. maj 2020

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj