Sladke pijače pod drobnogledom: Redijo s hitrostjo 2 kg na mesec

Raziskovanje prehranskih navad je strokovno zahtevno in metodološko težko. Posega v kapitalske interese industrije predelane hrane in sladkih pijač, ki hitro »vrne udarec« ter ga pospremi z globalno promocijsko akcijo. Raziskovalci so pod drobnogled celostno vzeli sladke pijače, ugotovitve pa objavili v strokovni reviji Circulation.

Sladke pijače skrajšajo življenje in pri najstnikih povzročajo bolezni, sicer značilne za starostnike. Foto: Bigstock

Bolj, kot znanost opozarja na škodljivost uživanja sladkih pijač – tako tistih, ki so sladkane s sladkorjem (oziroma z visoko fruktoznim koruznim sirupom), kot tistih, ki so sladkane z umetnimi sladili, bolj proizvodnja in potrošnja narašča. Zdravstvene posledice se že kažejo. Otroci, rojeni po letu 2005, bodo verjetno imeli krajšo življenjsko dobo kot njihovi starši. Vzrok bo zgodnji pojav kroničnih bolezni – si predstavljate 15-letnike z zamašenimi žilami in 20-letnike z infarktom?, edini krivec pa način življenja. Sladke pijače redijo s hitrostjo 1 do 2 kilograma na mesec (potrjeno s slikovnimi tehnikami, ki merijo kopičenje maščevja).

” Zgolj sladkorna bolezen sama po sebi življenje skrajša za najmanj 10 let in za 20 let drastično poslabša kakovost življenja.”

Sladke pijače skrajšajo življenje za najmanj 10 let

Raziskava, v kateri so ameriški raziskovalci podrobno preučili vpliv sladkih pijač na zdravje, je potrdila vse, kar so njihovi kolegi po vsem svetu ugotovili v prejšnjih študijah. Sladke pijače, tudi tiste, sladkane z umetnimi sladili, povzročajo debelost, sladkorno bolezen, presnovne motnje, odvisnost od fruktoze, koronarno bolezen srca, aterosklerozo in hipertenzijo (visok krvni tlak).

“Tisti, ki dnevno užijejo najmanj pol litra sladkih pijač, se – v primerjavi s tistimi, ki sicer živijo enako, pa tega ne počnejo, redijo s hitrostjo 1 do 2 kilograma na mesec.”

Zgolj sladkorna bolezen sama po sebi življenje skrajša za najmanj 10 let in za 20 let drastično poslabša kakovost življenja. V dnevni urnik vstopi dnevno zbadanje za merjenje krvnega sladkorja, prehranske omejitve, izguba vida, razjede, ki pogosto vodijo v amputacije udov, odpoved ledvic in posledično dializa… Uživanje sladkih pijač nima popolnoma nobene koristi za ljudi.

Dovolj pol litra sladkih pijač na dan

Industrija sladkih pijač je doslej raziskavam uspešno oporekala in to z veseljem delila s potrošniki. Enkrat jih je zmotil premajhen vzorec, drugič kontekst, tretjič trajanje raziskav in ponovljivost… Vsak izgovor je prišel prav. Do danes. Najnovejše ugotovitve namreč temeljijo na podatkih dveh velikih ameriških populacijskih študij: NHS in HPFS. Obe trajata že desetletja, število sodelujočih se meri v milijonih, zanesljivost in kredibilnost je velika. Ugotovitve potrjujejo praktično vse, kar je bilo ugotovljeno doslej, in, kot so objavo pospremili ameriški mediji, »zabijajo zadnji žebelj v krsto industrije sladkih pijač«.

“Otroci, rojeni po letu 2005, bodo verjetno imeli krajšo življenjsko dobo kot njihovi starši. Popolnoma po nepotrebnem.”

Sladke pijače so avtocesta do debelosti

Dvoma ni več: tisti, ki dnevno užijejo najmanj pol litra sladkih pijač, se – v primerjavi s tistimi, ki sicer živijo enako (nezdravo), pa tega ne počnejo, redijo s hitrostjo 1 do 2 kilograma na mesec (s slikovnimi tehnikami merjen prirast sala). Pogosteje zbolevajo za sladkorno boleznijo tip 2 in kardiovaskularnimi boleznimi, ne pa za rakom. Ugotovitve veljajo tako za pijače, sladkane s sladkorjem, kot za tiste, sladkane z umetnimi sladili. Vendar slednje dokazano povečujejo tveganje za kardiovaskularne bolezni le pri ženskah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj