Holesterol iz hrane ne poveča tveganja za možgansko kap

Dolgo je veljalo, da holesterol, ki ga zaužijemo s hrano, povečuje tveganje za možgansko kap. Povezava se je zdela tako očitna, da so v smernice za preprečevanje kardiovsakularnih bolezni zapisali, da je treba omejiti uživanje s holesterolom bogatih živil, kot so jajca.

Jajca so za normalno delovanje človeškega telesa eno od najbolj pomembnih živil. Foto: Bigstock

Holesterol v hrani ne povečuje tveganja za možgansko kap, omejevanje uživanja jajc pa nima nobene strokovne podlage, ugotavljajo finski znanstveniki. Navedeno velja tudi za nosilce gena APOE4. Gre za gen, ki povzroči, da se iz hrane v kri vsrka več holesterola. Na Finskem je APOE4 prisoten pri tretjini populacije.

Holesterol iz hrane ne povečuje tveganja za možgansko kap

Povezavo med vnosom holesterola s hrano in povečanim tveganjem za možgansko kap so raziskovale številne študije, ugotovitve pa so bile kontradiktorne. Nekatere študije so povezavo potrdile, druge ne. Raziskovalci iz University of Eastern Finland so dilemi naredili konec: uživanje s holesterolom bogatih živil ne ogroža zdravja, povečanega tveganja za možgansko kap ni. Drži pa, da je pri nosilcih gena APOE4 učinek prehranskega holesterola na raven le-tega v krvi večji.

Dnevni vnos holesterola celo večji od 500 mg (5 jajc)

Finski raziskovalci so 21 let spremljali 1950 moških, starih od 42 do 60 let, ki niso imeli zgodovine kardiovaskularnih bolezni. Na začetku študije je bilo za vsakega od njih ocenjeno tveganje za kardiovaskularne bolezni. Podatki za gen APOE4 so bili na voljo za 1.015 moških, od teh jih je bilo 32 odstotkov nosilcev. Najvišji povprečni dnevni vnos holesterola s hrano je bil 520 miligramov, najpogostejši vir so bila jajca. V času spremljanja je možgansko kap utrpelo 217 moških.

Analiza podatkov je pokazala, da povezave med kapjo in vnosom holesterola s hrano (tudi po pet jajc na dan) ni. Uživanje jajc (in ostalih naravnih virov holesterola) ni povezano s tveganjem za možgansko kap, tudi pri osebah, ki so nosilci gena APOE4 ne, so zaključili raziskovalci. Izpostavili so, da ugotovljeno velja za zdrave moške in da je bil vzorec sodelujočih relativno majhen.

Jajca na dnevnem jedilniku tudi pri diabetikih

In kaj se jajcem obeta sedaj, ko je očitno, da niso škodljiva, celo nasprotno, njihovo redno uživanje je za normalno delovanje človeškega telesa nujno potrebno? Jih bomo v celoti »rehabilitirali« ali pa bo to poceni in lahko dostopno živilo »pristalo« v kakšni novi zdravstveni ideji?

Zaenkrat se dogaja prvo, jajca pa postajajo priporočljiva hrana tudi za diabetike. Študija, objavljena v American Journal od Clinical Nutrition,je pokazala, da je tveganje za sladkorno bolezen tip 2 pri moških, ki pojedo več jajc, za 38 odstotkov manjše.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj