Tudi očetje imajo materinski čut, ključno ukvarjanje z otrokom

Čeprav večina raziskav pri sesalcih po rojstvu potomca vodilno vlogo pripisuje samicam, zadnje ugotovitve kažejo, da je zelo pomembna tudi vloga samcev. Njihov materinski čut je še kako pomemben.

Bolj, kot se očetje ukvarjajo z otrokom (previjanje hranjenje, kopanje, uspavanje…), več oksitocina se v njihovih možganih izloča. Kaže, da je očetovstvo biološko enako globoko kot materinstvo. Foto: Bigstock

Samci (očetje) imajo enako kot samice (matere) materinski čut. Slednji je pomemben za psihofizični razvoj potomca. Odkritje negira teze o nezainteresiranem očetu, ki prvenstveno skrbi za svoj položaj, ter izziva mnoge postulate, na katerih temeljijo popularne razlage odnosov ter vlog med spoloma.

Materinski čut je nekaj, kar skozi zgodovino pripisujemo materam. Pri živalih zaradi njega samice neustrašno branijo mladiče, tudi za ceno lastnega življenja. Zadnje ugotovitve pa kažejo, da pri tem, kako (p)oskrbeti za mladiče, niso same. Na pomoč jim priskočijo očetje, za celostni razvoj potomca pa njihov prispevek izjemno pomemben.

Oksitocin, nosečnost in materinski nagon

Raven oksitocina med nosečnostjo narašča in ostane visoka tudi po porodu. To materam pomaga, da se povežejo z novorojenčki. Ko je Ruth Feldman, profesorica psihologije iz Univerze Bar-Ilan, raven oksitocina preverila poleg pri materah preverila še pri 80 očetih, je osupnila. Materinski nagon je bil pri njih enako intenziven.

“V prvem mesecu otrokovega življenja so bile vrednosti oksitocina pri materah in očetih enake, kar je bilo veliko presenečenje,” pravi Feldmanova. „Odkrili smo, da bolj kot se očetje ukvarjajo z otrokom (previjanje hranjenje, kopanje, uspavanje…), več oksitocina se v njihovih možganih izloča. Kaže, da je očetovstvo biološko enako globoko kot materinstvo.”

Matere bolj zaščnitške

Matere so bolj zaščitniške, ker pri njih oksitocin deluje za malenkost drugače. Aktivira del v amigdali, ki je odgovoren za specifična čustva, razlaga Feldmanova. “Zaradi tega so matere bolj pozorne, skrbi jih za dojenčka,” pravi, ter izpostavlja pomembno dejstvo: “Ko je amigdala enkrat odprta, ostane takšna, ne glede na to, koliko je star otrok.” Amapk – pri gejih, ki so bili od rojstva osnovni skrbniki svojih dojenčkov, se je amigdala aktivirala enako, kot bi se pri bioloških materah. “Vemo, da nosečnost, porod in dojenje aktivirajo možgane pri materi. Veddar se podobni mehanizmi aktivirajo tudi pri ljudeh, z otrokom sicer niso nepsredno biološkjo povezani, vendar zanj predano skrbiijo,” pojasnjuje Feldmanova.

Hitro učenje dojenčkov

Čas pri dojenčkih in malčkih teče hitro. Komaj shodijo, se že naučijo govoriti. Kako lahko to poteka tako hitro? Temu se je posvetila dr. Jenny Saffran, profesorica psihologije iz Univerze Wisconsin. Ugotovila je, da dojenčki od odraslih »poberejo«, katere besede gredo skupaj, nato pa jih kasneje aplicirajo na različne načine. “Dojenčki so precej bolj prefinjeni, kot smo pričakovali,” pravi. Čeprav jih večina od njih še ne reče nobene besede, se v njihovih glavah dogaja velik, je prepričana.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj