Očetovski čut nič manj pomemben kot materinski, le razvija se drugače

Čeprav večina raziskav po rojstvu otroka vodilno vlogo pripisuje materam, zadnje ugotovitve kažejo, da je izjemno pomembna tudi vloga očetov.

Bolj, kot se očetje ukvarjajo z otrokom (previjanje hranjenje, kopanje, uspavanje…), več oksitocina se v njihovih možganih izloča. Foto: Bigstock

Tudi očetje imajo materinski čut – ki je za razvoj otroka celo zelo pomemben, kažejo nova spznanja. Teza o nezainteresiranem očetu, ki prvenstveno skrbi za svoj položaj, torej ne drži. Odkritje pod vprašaj postavlja tudi mnogo tega, na čemer temeljijo razlage odnosov ter vlog med spoloma.

Materinski čut je nekaj, kar skozi zgodovino pripisujemo materam. Pri živalih zaradi njega samice neustrašno branijo mladiče, tudi za ceno lastnega življenja. Zadnje ugotovitve pa kažejo, da pri tem, kako poskrbeti za mladiče, niso same. Na pomoč jim priskočijo samci (očetje), za celostni razvoj potomca pa je to izjemno pomembno. Kako pa je s tem pri ljudeh? Čeprav novdobnim očetom večinoma ni potebno braniti potomcev, tudi pri njih stik z otrokom sproži mehanizme, zaradi katerih razvijejo materinski čut. Oziroma – očetovskega. Dogajanje se začne že v prvih dneh po rojstvu otroka: dvigne se raven oksitocina.

Oksitocin, nosečnost in materinski nagon

Raven oksitocina med nosečnostjo narašča in ostane visoka po porodu. To materam pomaga, da se povežejo z novorojenčki. Podobno se dogaja tudi z očeti. “V prvem mesecu otrokovega življenja so bile vrednosti oksitocina pri materah in očetih enake, kar je bilo veliko presenečenje. Bolj, kot se očetje ukvarjajo z otrokom (previjanje hranjenje, kopanje, uspavanje…), več oksitocina se v njihovih možganih izloča. Kaže, da je očetovstvo biološko enako globoko kot materinstvo,” pravijo avtorji.

Matere bolj zaščnitške

Matere so bolj zaščitniške, ker pri njih oksitocin deluje drugače. Aktivira del v amigdali, ki je odgovoren za specifična čustva. Zato so matere bolj pozorne, skrbi jih za dojenčka. Ko je amigdala enkrat odprta, tudi ostane takšna, ne glede na to, koliko je star otrok. Amapk – tudi pri gejih, ki so od rojstva skrbeli za dojenčka, se je amigdala aktivirala enako, kot bi se pri bioloških materah. “Vemo, da nosečnost, porod in dojenje aktivirajo možgane pri materi. Vendar se podobni mehanizmi aktivirajo tudi pri ljudeh, z otrokom sicer niso nepsredno biološkjo povezani, vendar zanj predano skrbiijo,” pojasnjujejo avtorji.

Hitro učenje jezika

Čas pri dojenčkih in malčkih teče hitro. Komaj shodijo, se že naučijo govoriti. Kako lahko to poteka tako hitro? Temu se je posvetila dr. Jenny Saffran, profesorica psihologije iz Univerze Wisconsin. Ugotovila je, da se dojenčki od odraslih naučijo, katere besede “gredo skupaj” in to aplicirajo na različne načine. Dojenčki so precej bolj prefinjeni, kot smo pričakovali. Čeprav še ne znajo govoriti, se v njihovih glavah dogaja veliko.

Viri:

Lund T, Pavlova M, Kennedy M, et al. Father- and Mother-Child Reminiscing About Past Pain and Young Children’s Cognitive Skills. J Pediatr Psychol. Aug 2021. doi: 10.1093/jpepsy/jsab006. PMID: 33693798.

Courtial S, Buisson C. La maternité, une nécessaire prise en compte de sa dimension psychique [Maternity, a necessary consideration of its psychological dimension]. Soins Pediatr Pueric. Aug 2021. doi: 10.1016/j.sep.2021.05.005.

Saffran JR, Kirkham NZ. Infant Statistical Learning. Annu Rev Psychol. Jan 2018. doi: 10.1146/annurev-psych-122216-011805. Epub 2017 Aug 9. PMID: 28793812; PMCID: PMC5754249.

Fischer-Shofty M, Levkovitz Y, Shamay-Tsoory SG. Oxytocin facilitates accurate perception of competition in men and kinship in women. Soc Cogn Affect Neurosci. 2013 Mar;8(3):313-7. doi: 10.1093/scan/nsr100. Epub 2012 Mar 24. PMID: 22446301; PMCID: PMC3594723.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj