Moška neplodnost: vzrok lahko neodkrita avtoimuna bolezen

Moška neplodnost postaja vse pomembnejši vzrok za težave z zanositvijo, mehanizmi zanjo pa so pogosto slabo razumljeni.

Moški s pomanjkanjem aire proizvajajo malo testosterona in razvijejo avtoimuno reakcijo proti številnim ključnim dejavnikom za plodnost. Foto: Bigstock

Eden od pomembnih vzrokov za moško neplodnost so avtoimune bolezni – ki so pogosto neprepoznane. Odsotnost avtoimunskega regulatorja (aire) povzroči težave s plodnostjo, podobne tistim, ki prizadenejo moške z avtoimunskim poliendokrinim sindromom tipa I (APS-1). Aire ima ključno vlogo pri ohranjanju plodnosti moških, saj preprečuje avtoimunski odziv na več reproduktivnih tarč, poroča American Journal of Pathology.

Aire – gen, ki uči imunski sistem

Aire je gen, izražen v timusu. Igra ključno vlogo pri učenju imunskega sistema, da razlikuje med lastnimi telesnimi celicami in patogeni. Poskusi na miših in ljudeh so pokazali, da pomanjkanje aire vodi v težave s plodnostjo. Miši s pomanjkanjem aire razvijejo podobno stanje, kot je APS-1 pri ljudeh.

Za določitev plodnosti so pri mišjih samcih izključili gen aire in jih izpostavili samicam v fazi ovuacije. Ugotovili so, da so se parili redkeje, prav tako je bila zmanjšana njihova plodnost. Kakovost njihove sperme pa je bila slaba in le redko so uspeli spočeti leglo po naravni poti.

Samci z manj aire proizvajajo malo testosterona

Izkazalo se je, da samci s pomanjkanjem aire proizvajajo malo testosterona in razvijejo avtoimuno reakcijo proti številnim ključnim dejavnikom za moško plodnost, zlasti v epididimisu. Aire pa se verjetno – tako avtorji, izrazi tudi v drugih telesnih tkivih. Metoda fluresčenčnega označevanja je to potrdila. “Še posebej smo bili presenečeni, ko smo našli dokaze o aire v testisih in prostati-kjer ga nikakor nismo pričakovali,« pojasnjujejo avtorji. .

Imunosupresivno zdravljenje tudi pri neplodnosti?

Povezava med oslabljenim imunskim sistemom pri moških in njihovo plodnostjo pa ni pomembna zgolj zaradi korelacije z APS-2. Ponuja tudi vpogled v mnoge druge nepojasnjene primere neplodnosti. “Če vemo več podrobnosti o tem, kaj povzroča neplodnost pri moških, lahko tudi zajezimo degenerativne procese, ki vplivajo na plodnost. Morda bi lahko uporabili celo splošno imunosupresivno zdravljenje. Še bolje pa bi bilo razviti specifične terapije, ki ciljajo na določene imunske celice in preprečujejo, da prišlo do avtoimune poškodbe reproduktivnih organov,” zaključujejo avtorji.

Vir:

Warren BD, Ahn SH, Brittain KS, et al. Multiple Lesions Contribute to Infertility in Males Lacking Autoimmune Regulator. Am J Pathol. Sep 2021. doi: 10.1016/j.ajpath.2021.05.021.
PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj