Živilo, ki izboljšuje plodnost in uničuje rakave celice

Narava ponuja obilico načinov, kako ohraniti svoje zdravje in poskrbeti za optimalno delovanje našega telesa. Zdravljenje s hrano, ki je bilo še do nedavnega izključeno iz uradne zahodne medicine, postaja vse pomembnejši del nje.

Čebula s svojimi prehranskimi vlakninami koristi črevesni mikrobioti in spodbuja rast bifidobakterij. Foto: Bigstock

Čebula je ena od redkih rastlin, ki je hkrati zelenjava in zelišče. Njene zdravstvene koristi so številne in ni presenetljivo, da je med najbolj uporabljanimi živili sploh. Brez nje ni spodobnega piknika, tudi kosilo skoraj ne mine brez nje.

Prehranska vrednost čebule

Srednje velike čebula vsebuje 46 kcal, 0,09 gramov maščob, 4,7 gramov sladkorjev ter 1,5 gramov vlaknin. Vsebuje tudi 3 miligrame natrija in 158 miligramov kalija. Z njo pokrijemo 6 odstotkov dnevnih potreb po prehranskih vlakninah in 4 odstotke potreb po ogljikovih hidratih. Čebula vsebuje tudi vitamine in minerale. S srednje veliko pokrijemo 12 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C, 2 odstotka dnevnih potreb po kalciju in 1 odstotek dnevnih potreb po železu.

Čebula toksična za rakave celice

Čebula s svojimi prehranskimi vlakninami koristi črevesni mikrobioti in spodbuja rast bifidobakterij. Krepitev črevesnega zdravja pa ni njena edina znanstveno dokazana korist. Študija, ki so jo raziskovalci Univerze Guelph objavili v strokovni reviji Food Research International, je pokazala, da kvercetin in antocianin v rdeči čebuli uničujeta rakave celice.

Čebula varuje srce in ožilje

Čebula ima pozitivni vpliv na srce in ožilje. Njene učinke je preučevalo več študij, izsledki pa so bili podobni: redno uživanje sveže čebule zmanjšuje nastajanje krvnih strdkov preko vpliva na lipidne mediatorje. Eno od zadnjih raziskav na to temo so izvedli na švedski Karolinska Institutet, ugotovitve pa pred kratkim objavili v strokovni reviji Redox Biology. Pri miših z hiperlipidemijo, ki so uživale čebulo, so opazilo opazen padec holesterola in maščob, tvorba krvnih strdkov pa se je ustavila.

Čebula spodbuja izločane inzulina

Obetavne so tudi raziskave o uporabnosti čebule pri uravnavanju krvnega sladkorja. Raziskave trenutno potekajo na živalih, izsledki pa so obetavni. Pri tesnih živalih s sladkorno boleznijo, ki so uživale čebulo, se je raven sladkorja v krvi opazno znižala. Znanstveniki domnevajo, da sulfur v čebuli spodbuja trebušno slinavko k večji produkciji inzulina, kar zniža krvni sladkor.

Čebula izboljšuje gibljivost semenčic

Za konec pa še novica, ki bo razveselila vse, ki se trudijo z naraščajem. Raziskave »in vitro« so pokazale, da čebula izboljšuje gibljivost semečic. Študija, ki je bila pred kratkim objavljena reviji Biomolecules, pa je potrdila, da čebula zvišuje raven testosterona pri moški. Povečuje namreč proizvodnjo luteinizirajočega hormona, izboljša antioksidacijski obrambni mehanizem v testisih, nevtralizira škodljive učinke prostih radikalov, izboljša odpornost celic na inzulin in spodbudi proizvodnjo dušikovega oksida.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj