Prijazna do želodca, prijazna do srca

Avtor: I. J.

Čeprav nas čebula konstantno spravlja v jok, ima ogromno pozitivnih in zdravilnih učinkov. Ste recimo vedeli, da čisti kri, izboljšuje delovanje srca in krvnega obtoka? Čebulni obkladki pridejo prav tudi pri pikih čebel in os, ki nas v teh jesenskih dneh še vedno vztrajno obletavajo. Ravno zaradi teh in še mnogih ostalih pozitivnih učinkov je skrajni čas, da pozabite na njen neprijeten okus in vonj, ter jo vnesete na svoj dnevni ali vsaj tedenski jedilnik.

Na kratko o čebuli

Čebula spada pa med najstarejše zelenjave, razvila pa bi se naj iz rastlin z območja  Irana, kjer so jo uporabljali že 5000 let pred našim štetjem. Danes velja za nepogrešljivo živilo v kuhinji, v naših ozimnicah pa se skrivajo rdeča, bela, rumena in zelena čebula. Je vir žveplovih spojin, kroma, vitamina C, B6 in polifenolov. Njeni svetovni pridelovalki sta Kitajska in Indija, v Evropi pa prednjačita Nizozemska in Španija.

Vrsta zdravilnih učinkov

Glede na svoje sestavine, ima čebula ogromno zdravilnih učinkov. Z njo se lahko spravite nad glavobol, izpadanje las in celo kurja očesa. Surova čebula vztrajno znižuje holesterol in ščiti pred srčnim napadom. Deluje protivnetno, protivirusno in protibakterijsko, glede na oster okus pa spodbuja tek in prebavo. Že v času 2. svetovne vojne so s čebulo razkuževali rane, zato gre za močno razkužilo, ki preprečuje infekcije dihal ter trebušne in črevesne bolezni. Zelo prav pride tudi pri prehladu, saj zdravi vneto grlo in občutno ublaži dražeč kašelj. Ravno dražeč kašelj je zelo neprijeten in nam lahko oteži vsakdan, zato vam spodaj ponujamo še enostaven recept za čebulni med, ki preverjeno pomaga pri tovrstnih težavah.

Čebulni med

Sestavine: ena žlica nastrganega hrena, ena žlica čebule, pet žlic medu in pet žlic vode.

Najprej nastrgajte hren in nasekljajte čebulo, nato pa oboje pomešajte z medom in vodo. Vse skupaj zavrite in počakajte, da se ohladi. Čebulni med uživajte petkrat dnevno po eno žličko.                             

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj