Z domačo lekarno nad nadležne viruse

Avtor: I. J.

V času nadležnih prehladov svoja vrata kot po tekočem traku odpirajo domače lekarne, saj jesenski virusi že pridno razsajajo. Zdravila in domače zvarke, ki se učinkovito spopadajo z vsemi temi virusi, lahko na zelo enostaven način pripravite kar sami doma. Da pa vam bo pri pripravljanju domačih zvarkov lažje, vas v nadaljevanju prispevka čaka nekaj receptov, ki vam bodo v teh prehodnih jesenskih dneh prišli še kako prav. 

Kombinacija ingverja in medu

Ingver lahko v kuhinji uporabljamo kot začimbo, hkrati pa slovi kot eden najboljših naravnih antibiotikov. Pri kupovanju bodite pozorni, saj mora biti koža na koreniki čvrsta. Doma ga previdno olupite in nastrgajte, nato pa ga prelijte z domačim medom, saj ingver ravno v kombinaciji z medom deluje zelo blagodejno. Zaradi tega strokovnjaki priporočajo, da dvakrat dnevno popijete čajno žličko omenjenega domačega pripravka. Po želji lahko dodate tudi cimet, ki prav tako pomaga lajšati številne zdravstvene težave.

Nad vročino z obkladki iz skute

Vročine ni priporočljivo zbijati samo s tabletami, ampak obstajajo številni naravni načini, ki prav tako zelo pomagajo. V prvi vrsti pomaga, če se pod toplo odejo dobro preznojite, pripravite pa si lahko tudi obkladke iz skute. Da, prav ste prebrali – skuta namreč hladi, blaži bolečine in zavira vnetja. Na tanko bombažno krpo nanesite približno pol kilograma skute, krpo pa zložite v obliko šala. Obkladek, preden ga ovijete okoli vratu, segrejte na telesno temperaturo, sami pa se zavijte v debelo brisačo. Obkladek nosite tako dolgo, dokler se skuta ne posuši. 

Sirup iz smrekovih vršičkov za blažitev kašlja

Pri blaženju nadležnega kašlja zelo pomaga sirup iz smrekovih vršičkov, ki razkužuje dihalne poti, pospešuje prekrvavitev sluznice, hkrati pa jo varuje. Sirup pripravite tako, da mlade smrekove vršičke postopoma dajete v visok steklen kozarec po principu ena plast vršičkov, ena plast sladkorja. Kozarec nato za dober mesec dni postavite na sonce, da se sladkor raztopi. Potem vsebino kozarca precedite in prelijte v manjše kozarčke, ki jih morate dobro zapreti in postaviti v hladen in temen prostor. Če bi želeli pripraviti še bolj kakovosten sirup, pa sladkor zamenjajte s kristaliziranim medom. 

Česen pomaga pri blagem vnetju ušesa

Tako kot ingver, tudi česen slovi kot eden boljših naravnih antibiotikov. Če ga dnevno uživate v solati ali kot dodatek k ostalim jedem, naredite veliko dobrega za zdravje celega telesa. Česen pa lahko recimo uporabite tudi takrat, ko vas boli uho, saj blaži vnetja, uničuje bakterije in pomaga, da se uho očisti. Če začutite blago bolečino, en strok takoj olupite in si ga dajte v uho. Česen v ušesu pustite tudi čez noč – če se vas je lotilo blago vnetje, se boste zjutraj zbudili brez bolečin, v nasprotnem primeru pa bo potreben obisk pri zdravniku. 

Sladek krompir za boljšo odpornost

Verjetno ste v ameriških filmih že kdaj slišali za popularni »sweet potato«, ampak – ali ste vedeli, da je sladek krompir odličen naravni antioksidant? Obogaten je namreč z vitamini A, B, C in D, ki imajo ogromno pozitivnih zdravilnih lastnosti. V sladkem krompirju se skriva tudi beta karoten, ki skupaj z vitaminom C telo ščiti pred škodljivimi vplivi prostih radikalov. Sladek krompir prav tako izboljšuje vid, skrbi za dobro kri, preprečuje staranje in kar je najpomembneje, ščiti pred raznimi vnetji.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj