Nadležne prebavne motnje

Avtor: I. J.

Tudi vas konstantno mučijo prebavne težave? Niste edini, saj prebavne težave pestijo četrtino prebivalstva po vsem svetu. V današnjem hitrem tempu življenja namreč mnogi nimajo časa za normalne in zdrave obroke, ki so jih po večini zamenjali z nezdravimi in hitro pripravljenimi. Poleg slabega prehranjevanja živijo zelo stresno in se premalo gibajo, ko pa vse to seštejejo, se zbudijo z nadležnimi prebavnimi motnjami. 

Prebavne motnje so pogosto povezane z bolečinami in nelagodjem, med najpogostejšimi pa prednjačijo vetrovi, diareja, napenjanje in zaprtje. Ravno omenjene težave so pokazatelji, da vam primanjkuje želodčne kisline, prebavnih encimov in koristnih bakterij. Pravijo, da po toči zvoniti je prepozno, pa vendar lahko s pravilno prehrano stanje prebavnih motenj brez obiska pri zdravniku popolnoma normalizirate.

Pravilna prehrana

V prvi vrsti nezdrave obroke zamenjajte z zdravimi, ki jih mora sestavljati raznovrstna hrana, pozabiti pa morate na obilne večerje, ki so bile do sedaj vaš edini obrok. Dnevno je potrebno zaužiti minimalno pet zmernih obrokov – če jeste samo enkrat na dan, je to najslabše, kar lahko svojemu želodcu privoščite. Če želite svojemu želodcu dobro, morate hrano pravilno prežvečiti, saj ravno žvečenje spodbudi želodec, da začne izločati prebavne sokove in hrano pričaka popolnoma pripravljen. Na svoj dnevni jedilnik vnesite sadje in zelenjavo, belo moko zamenjajte s polnozrnato in uživajte kakovostne beljakovine. Izbirajte živila, ki so obogatena z vitaminom C, saj si boste tako hitro okrepili črevesno steno in sluznico želodca. Na slaščice in maščobe raje pozabite, saj je v prvi vrsti pomembno, da poskrbite za svoje zdravje ter Donat Mg in Linex čim prej postavite ob rob.

Probiotiki in prebiotiki

Če želite vzpostaviti pravilno ravnovesje mikroorganizmov, je priporočljivo, da uživate tudi probiotike in prebiotike, ki delujejo povezano in so del zdrave prehrane. V fermentirani hrani kar mrgoli za črevesno floro dobrih bakterij, zato lahko z uživanjem takšne hrane na povsem naraven način telesu zagotovite zadostno količino nujno potrebnih mikroorganizmov. Najboljši vir probiotikov so kefir, sir, fermentirano mleko in jogurtovi napitki. Najbolj priporočljivo je uživanje kefirja, saj je lažje prebavljiv kot ostala probiotična živila. Kupite ga lahko v trgovini ali pa si ga iz surovega mleka in kefirjevih zrnc naredite kar sami. Gre namreč za hrano, ki je primerna za vse ljudi, še posebej priporočljiva pa je tudi za otroke, ki z uživanjem kefirja poleg dobrih mikroorganizmov dobijo tudi maščobne kisline, kalcij, fosfor in magnezij. Živil, ki vsebujejo prebiotike je tudi kar nekaj, najpomembnejša pa so radič, artičoke, regrat, česen in por.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj