Že malo alkohola med nosečnostjo lahko povzroči hude motnje pri otroku

Avtor: D. M.

Na svetu živi na milijone oseb s fetalnimi alkoholnimi motnjami, katerih kakovost življenja je slabša zato, ker so njihove matere v nosečnosti pile alkohol. Že manjše količine popitega alkohola med nosečnostjo lahko povzročajo posledice pri otroku, verjetnost za poškodbe zarodka pa je večja ob pogostejšem pitju alkohola in ob pitju večjih količin alkohola ob eni priložnosti – popivanju.

Alkohol škodljivo vpliva na razvoj zarodka oziroma ploda in povzroča nepopravljive, trajne poškodbe pri še nerojenem otroku, kar lahko privede do vrste prirojenih telesnih, duševnih, vedenjskih motenj in/ali učnih težav, poznanih pod imenom Spekter fetalnih alkoholnih motenj (FASD).

»Vse posledice in zaplete pri nosečnici, zarodku in otroku, ki so posledica alkohola, lahko enostavno preprečimo tako, da v času načrtovanja nosečnosti, med nosečnostjo in med dojenjem ne pijemo alkohola,« je opozorila dr. Barbara Lovrečič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in pojasnila: »Alkohol je teratogen, kar pomeni, da povzroča nepravilen razvoj organov ali delov organa pri zarodku in ima toksičen oziroma strupen učinek. Alkohol namreč prehaja skozi posteljico v nosečnosti in v materino mleko med dojenjem na otroka. Zato, če pije alkohol noseča mati, ga pije tudi njen še nerojeni otrok. Ta pa alkohola ni sposoben razgraditi tako kot odrasla oseba, zato je koncentracija alkohola v krvi zarodka enaka ali celo višja od koncentracije alkohola v krvi matere in ostane taka tudi dlje časa.«

Že manjše količine popitega alkohola med nosečnostjo lahko povzročajo posledice pri otroku, verjetnost za poškodbe zarodka pa je večja ob pogostejšem pitju alkohola in ob pitju večjih količin alkohola ob eni priložnosti – popivanju. Ker v nosečnosti ni znane varne količine alkohola, ni varne alkoholne pijače in ni varnega časa pred škodljivimi učinki alkohola, vsem ženskam, ki načrtujejo nosečnost ali so noseče, svetujemo, naj ne pijejo alkohola.

Posledice so lahko vidne že med nosečnostjo

»Zapleti in posledice zaradi alkohola se lahko kažejo že med nosečnostjo, ob porodu in pa tudi kasneje. Med nosečnostjo lahko pride do spontanega splava, odmrtja ploda ali prezgodnjega poroda. Učinki in posledice dolgotrajnega pitja alkoholnih pijač v obdobju nosečnosti se lahko pokažejo že takoj ob rojstvu kot npr. abstinenčni sindrom, otrok je lahko razdražljiv, nespečen, se trese in ima krče. Otrok, ki je bil pred rojstvom izpostavljen alkoholu, se lahko rodi s prenizko telesno težo, podpovprečne rasti, nastopi pa lahko tudi nenadna smrt dojenčka,« je povedala dr. Barbara Lovrečič z NIJZ.

Možgani se pričnejo razvijati v prvih tednih nosečnosti in so izredno občutljivi na škodljive učinke alkohola, vendar pa alkohol lahko povzroča škodljive posledice v kateremkoli obdobju nosečnosti. Posledice pri otroku lahko segajo od manjših vedenjskih in učnih težav, pa vse do najtežje oblike, fetalnega alkoholnega sindroma (FAS).

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Ministrstvo za zdravje RS in Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija zato ženskam svetujejo, naj ne pijejo alkohola vseh devet mesecev nosečnosti, prav tako naj ne pijejo alkohola takrat, ko načrtujejo nosečnost in dojijo otroka. Hkrati pozivajo partnerje in okolico nosečih žensk, da jih pri tej odločitvi podpirajo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj