Žensko zdravje – vrhunska obravnava in inovativni programi

Avtor: R. M. Z.

Medical center Rogaška se je v pestri zgodovini vedno odlikoval z izjemnimi strokovnjaki in izvrstnimi programi, ki v svojem srcu nosijo edinstveno mineralno vodo Donat Mg. Ker nenehno sledijo smernicam in razširjajo ponudbo, so v začetku septembra predstavili nove zdravstvene programe: preventivni program za rekreativne športnike, Kliniko za zdravo spanje in Pelvični center.

Tokrat podrobneje predstavljamo Pelvični center Rogaška, v katerem bodo strokovnjaki izvajali diagnostiko in zdravljenje motenj v delovanju spodnjih sečil. Med drugim so to: uhajanje in zastajanje urina, prekomerna aktivnost mehurja ter motnje v položaju uroginekoloških organov, kamor spadajo zdrs maternice, mehurja, črevesa in nožnice. Prav tako bodo v Pelvičnem centru Rogaška opravljali diagnostiko in zdravljenje nepojasnjenih bolečin v mali medenici, kompleksnih ginekoloških težav in spolnih motenj. Pelvični center Rogaška nam je podrobneje predstavil njegov vodja prof. dr. Igor But, dr. med., svet.

Težave so pogostejše, kot si mislimo

Razlogi za odprtje Pelvičnega centra v Medical centru Rogaška so številni. Voda uhaja vsaki tretji polnoletni ženski, od 30 do 60 odstotkov žensk srednje starosti in starejših se spoprijema s težavo nenadzorovanega uhajanja urina (urinska inkontinenca), pogostost motnje pa se z leti še povečuje. Od tega ima približno polovica žensk z urinsko inkontinenco stresno urinsko inkontinenco, ki pravzaprav predstavlja nehotno uhajanje urina pri težkem fizičnem delu, naporu, kihanju ali pri kašlju, vsaki tretji inkontinentni ženski pa voda uide tudi pri spolnem odnosu. Glavni vzroki za pojav motenj spodnjih sečil so: porod, težko fizično delo in dednost. Pogosta motnja je tudi prekomerna aktivnost mehurja, pri čemer so glavna težava močni pritiski na vodo – urgenca. Pogostost motnje narašča s starostjo, simptomi pa z leti napredujejo v moči, frekvenci in seveda tudi v motečnosti, našteje prof. But pogosto spregledana dejstva o inkontinenci, ki ženskam slabšajo kakovost življenja. 

 
 Prof. dr. Igor But, dr. med., svet

Pomoč pri številnih težavah

V Pelvičnem centru Rogaška bodo nudili pomoč ženskam s kroničnimi pelvičnimi bolečinami, ki so lahko bodisi ginekološkega, urološkega, gastroenterološkega, kostno-mišičnega ali psihičnega izvora. Ambulantna obravnava v Pelvičnem centru bo zajemala specialistične ginekološke in subspecialistične uroginekološke klinične preglede, transvaginalno ultrazvočno preiskavo, osnovni uroginekološki pregled, svetovanje in napotitev na zdravljenje.

 Od akupunkture do operacije proti uhajanju vode

»Med konservativno zdravljenje našega Pelvičnega centra bodo spadali napotki za dieto, redukcija telesne teže, nadzorovani trening mišic medeničnega dna, trening mehurja, vaginalne uteži, zdravljenje z zdravili in priporočila za lečečega zdravnika. Odvijala se bo tudi fizioterapevtska obravnava z vodenimi vajami za krepitev oziroma nadzor mišic medeničnega dna (perineometrija, PFX), stimulacijo živcev medeničnega dna pa tudi fango, masaže, akupunkture, hidroterapije ali aromaterapije. Zdravili pa bomo tudi s pomočjo operacij brez anestezije ali v lokalni anesteziji. Opravljali bomo ambulantno odstranitev polipov, materničnih vložkov, adhezij, miomov, cistoskopije in operacijo Miniarc proti uhajanju vode. S posegom v lokalni anesteziji bomo pomagali ženskam s cistokelo (sprednja kolporafija) in ženskam, ki bi želele korekcijski poseg na zunanjem spolovilu,« je razložil vodja Pelvičnega centra prof. But. Več informacij na www.rogaska-medical.com.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj