Zeleni listi za zdravje jeter in krvožilnega sistema

Avtor: R. M. Z.

Artičoka je kot zdravilo iz domače lekarne znana že zelo dolgo. Iz Etiopije, kjer so jo najprej gojili, si je hitro utrla pot v Evropo; stare poslikave kažejo na to, da so jo uporabljali že stari Egipčani, Grki in Rimljani.

V 16. stoletju so v Evropi njeni listi veljali za zdravilo bogatih. Večinoma je bila namenjena lajšanju slabosti, zdravljenju zlatenice, protina, dispepsije, prebavnih težav, revme in sečnih kamnov ter kot diuretik. V 20. stoletju je bila priljubljena predvsem v Franciji, kjer so se znanstveniki tudi prvič lotili podrobnejšega raziskovanja njene kemične sestave in zdravilnega delovanja.

Standardizirani cinarin

Izsledki raziskav so pokazali, da je glavna aktivna učinkovina v artičoki antioksidant cinarin, prisotni in za zdravje pomembni pa so tudi inulin, luteolin, cinarozid, klorogenska kislina in druge snovi. Pomemben napredek pri uporabi artičoke v zdravilne namene je v zadnjih letih prinesla standardizacija izvlečkov, saj to pomeni, da je v vsakem izvlečku oziroma vsaki tableti ali žlici sirupa iz artičoke enaka količina učinkovin, zaradi česar je merjenje učinkovitosti lažje, preprostejše in natančnejše pa je tudi zdravljenje.

Uravnava holesterol in varuje celice

Dandanes izvlečke iz artičoke uporabljamo predvsem za zniževanje povišanih vrednosti slabega holesterola (HDL) v krvi, uravnavanje delovanja žolča ter pri sindromu razdražljivega črevesja in blaženju posledic kratkotrajnega čezmernega uživanja alkohola (mačka), vse bolj cenjena pa je tudi zaradi njenih antioksidativnih lastnosti, ki preprečujejo poškodbe celic ter s tem zavirajo staranje.

Podpira probiotike ter varuje tudi jetra in srce

Nove študije so pokazale, da so izvlečki iz artičoke koristni tudi pri ohranjanju ustrezne bakterijske flore v telesu, saj inulin spodbuja rast in razvoj blagodejnih probiotičnih bakterij. Poleg tega cinarin ščiti jetra pred strupenimi snovmi ter z regulacijo procesov, pomembnih za dobro delovanje žil, ohranja zdravje krvožilnega sistema. Preučevanje vseh blagodejnih učinkov artičoke še poteka, zato seznam težav, pri katerih lahko posežemo po njej, najbrž še ni zaključen.

S preventivnimi pristopi so v svetu že zmanjšali pojavnost srčno-žilnih bolezni.

V veliki meri lahko sami vplivamo na prehrano, gibanje in uravnavanje maščob v krvi. Pomoč lahko najdemo v naravi. Ponuja nam namreč zdravilna zelišča, kot je artičoka, ki ima pomembno vlogo pri presnovi maščob. Toda bodite pozorni na izbor in poiščite dovolj močne izvlečke medicinske kakovosti. Za vse, ki ne želite tablet, je na voljo tudi v tekočih oblikah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj