Opazujmo spremembe na koži

Avtor: Da. M.

Ta teden poteka Evropski Teden boja proti melanomu, ki ga organizira Združenje slovenskih dermatovenerologov pod pokroviteljstvom EADV (European Academy od Dermatology and Venerology)  in v sodelovanju z La Roche-Posay.

Javnozdravstveni projekt je namenjen preventivnemu osveščanju širše javnosti o pomenu samopregledovanja kože za zgodnje odkrivanje kožnega raka – melanoma in nevarnostih izpostavljanja sončnim UV-žarkom.

Letos so dermatologi svojo pozornost dodatno usmerili k ozaveščanju moških nad 50 let, saj se ravno za to skupino domneva, da je zaradi nepoznavanja nevarnosti melanoma najbolj ogrožena. »Melanom v večini primerov opazi bolnik sam ali njegovi svojci. Žal bolniki pogosto odlašajo z iskanjem pomoči, dokler se sprememba na koži ne zadebeli, zakrvavi ali postane subjektivno moteča. V napredovali fazi melanom lahko zaseva v notranje organe in ogrozi življenje bolnika. Statistično je preživetje najboljše pri debelinah melanoma pod 1mm. V Sloveniji je bila srednja vrednost debeline primarnih tumorjev na prelomu stoletja še vedno skoraj 2mm, medtem ko so jo v nemško govorečih deželah s preventivnimi programi od začetka 80-ih let že uspeli zmanjšati pod 1mm. Šele v zadnjih letih so tudi pri nas pogostejši bolniki, ki pridejo na pregled v fazi, ko obarvana sprememba kože, sumljiva za melanom, še ne povzroča težav in klinično ni izraziteje zadebeljena,« je povedala prim. mag. Ana Benedičič, dr. med.

Koža je edini irgan, ki nam je vsem viden, zato izgovor, da sprememb na njen ne opazimo, ne bi smelo biti. »Če hočemo preprečiti nepotrebne smrti naših bolnikov zaradi melanoma, potrebujemo tudi v Sloveniji preventivne programe, ki bodo ozavestili prebivalstvo o potrebnosti zgodnjega opažanja in zdravstvene obravnave za melanom sumljivih sprememb in dolgoročno z izvajanjem zaščite pred sončnim ultravijoličnim sevanjem zmanjšali število novih bolnikov s kožnim rakom, tudi melanomom, » pravi dr. Benedičič.

»Dermatologi še posebej želimo opozoriti na potrebo izvajanja samopregledov v skupinah prebivalstva, za katere so te informacije po naših izkušnjah manj dostopne in se zato bolezen pri njih pogosto kaže v napredovali obliki – z debelejšimi primarnimi tumorji ali celo v višjem stadiju zaradi širjenja bolezni s kože na druga tkiva in organe, zaradi česar imajo taki bolniki manjše možnosti za ozdravitev in preživetje. Taka, za napredovali melanom bolj ogrožena skupina prebivalstva, so v Sloveniji tudi moški, zlasti starejši. Pri izvajanju brezplačnih pregledov ne gre toliko za dermatološko obravnavo, ker enkraten pregled ne more zagotoviti varnosti, ampak želimo s preventivnimi akcijami, kot je »Dan boja proti melanomu« opozoriti prebivalstvo na potrebo izvajanja samopregledov, jih usmeriti na vire, pri katerih lahko dobijo ustrezne informacije, da se poučijo o načinu samopregleda kože in o zgodnjih znakih kožnega raka, še posebej tistih, ki so sumljivi za razvoj melanoma. Obenem skušamo informirati o načinih učinkovite zaščite pred soncem, ki je v vsakdanjem življenju najpomembnejši vir ultravijoličnega sevanja. Izpostavljanje soncu je namreč od našega vedenja odvisen dejavnik tveganja za vse vrste kožnega raka, tudi melanom,« zaključi dermatologinja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj