Brezplačno pregledovanje kožnih znamenj konec maja

V Ljubljani, Mariboru, Kranju, Kopru in Novem mestu bo petnajst slovenskih zdravnikov dermatovenerologov konec maja izvedlo več kot 400 zdravniških pregledov znamenj z namenom zgodnjega odkrivanja in preprečevanja kožnega raka, strokovnjaki La Roche-Posay pa bodo na lokacijah nudili izobraževanje o pravilni zaščiti kože pred soncem. Pregledi so za javnost popolnoma brezplačni, število mest je omejeno, potrebna pa bo predhodna spletna prijava.

Velika večina znamenj na koži ni nevarnih, obstaja pa možnost, da se iz nekaterih razvije kožni rak. Foto: Bigstock

Projekt je podprlo tudi Združenje slovenskih dermatovenerologov, podpredsednik združenja, prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., spec. derm., pa je dejal: »Združenje slovenskih dermatovenerologov si prizadeva za ohranjanje in napredek  stroke.  Že leta sodelujemo v Evropskem projektu Euromelanoma day, ki je namenjen predvsem  ozaveščanju  ljudi, še posebej pa  ogroženih skupin prebivalstva. Podpiramo različne aktivnosti,  ki jih organizirajo organizacije in posamezniki, in so komplementarne z našimi temeljnimi usmeritvami in prizadevanji. Projekt  #SaveYourSkin bo dodatno okrepil naša prizadevanja v okviru  meseca preventive melanoma, zato smo zelo veseli sodelovanja.«

Velika večina znamenj na koži ni nevarnih, obstaja pa možnost, da se iz nekaterih razvije kožni rak. Ta lahko nastane tudi na novo, torej na mestu, kjer ni bilo obstoječega znamenja. Melanom se v približno tretjini primerov razvije iz pigmentnega znamenja, večinoma pa vznikne na novo. Pojavi se lahko pri vsakomur, še posebej pa so zanj dovzetne osebe z zelo svetlo poltjo, številnimi pigmentnimi znamenji, tisti, ki jih je sonce v preteklosti večkrat opeklo, in tudi tisti, ki imajo ožjega sorodnika, ki je zbolel z melanomom.

Melanom ozdravljiv s preprosto operacijo

Če melanom odkrijemo zgodaj, je ozdravljiv s preprosto operacijo, saj statistike kažejo, da je kožni rak ozdravljiv v 99 % primerov, če ga odkrijemo pravočasno. Če ga ne opazimo in ne zdravimo, bo sčasoma zaseval v druge organe in žal povzročil smrt. Za zmanjšanje umrljivosti je zato najpomembnejše njegovo zgodnje odkrivanje. In ravno zato Združenje slovenskih dermatovenerologov in prof. dr. Igor Bartenjev poudarjajo pomembnost rednega pregledovanja in samopregledovanja kožnih znamenj: »Zavedati se moramo, da je  melanom tumor, katerega pojavnost narašča najhitreje med vsemi raki človeškega telesa.  Po drugi strani pa je melanom, če ga odkrijemo pravočasno povsem ozdravljiv! Pomembno je torej, da ga odkrijemo in zdravimo zgodaj, ko je še omejen na zgornje plasti kože. Vemo tudi, da se velika večina melanomov razvije v koži in koža je za pregledovanje zelo dostopna. Dermatološki pregled je torej temelj za pravočasno odkritje melanoma! Ob tem pa je treba poudariti tudi samopregledovanje, saj v razvitih družbah, kjer je osveščenost prebivalstva visoka, veliko število ljudi samo odkrije sumljivo spremembo na koži.«

Lokacije, kjer bo potekalo brezplačno pregledovanje kožnih znamenj:

LJUBLJANA: 20. in 21. maj 2022 (Novi trg)

KRANJ: 24. maj 2022 (Slovenski trg)

MARIBOR: 25. maj 2022 (Glavni trg)

NOVO MESTO: 26. maj 2022 (Glavni trg, Občina)

KOPER: 28. maj 2022 (Taverna)

Brezplačni dermatološki pregledi bodo porekali med 9. in 13. uro ter med 16. in 20 uro. Za pregled se lahko naročite na spletni strani www.laroche-posay.si. Število mest je omejeno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj