Slovenija kot uradno priznano zdravilo zoper stres?

Bi se v prihodnosti lahko zgodilo, da bodo države, ki se ponašajo s pestro in neokrnjeno naravo, razvile nove oblike turizma - zdravljenje z naravo? Bo čudovita in neokrnjena narava, na katero smo upravičeno lahko ponosni pri nas, postala uradno zdravilo zoper stres?

Zgolj 20 minut pristnega stik z naravo na dan pomembno zmanjša raven stresnih hormonov. Foto: Pixabay

Študija, ki so jo opravili raziskovalci Univerze Michigan, izsledke pa pred nekaj dnevi objavili v ugledni strokovni reviji Frontiers in Psychology, kaže, da ni več daleč čas, ko bomo namesto recepta za tablete pri zdravniku dobili recept za naravo. Ugotovili so namreč, da zgolj 20 minut pristnega stik z naravo na dan pomembno zmanjša raven stresnega hormona kortizola. Dovolj je že, če sedimo na s soncem obsijanem pobočju ali se počasi sprehodimo skozi gozd.

»Vedeli smo, da preživljanje časa v naravi zmanjšuje stres, vendar do sedaj ni bilo jasno, koliko časa naj traja, kako pogosto naj se izvaja in v kakšni obliki,« je pojasnila dr. Mary Carlo Hunter iz Univerze v Michiganu, ki je vodila študijo. »Naše ugotovitve kažejo, da raven kortizola najbolj pade po 20 do 30 minutah.«

Poceni in naravno zdravilo zoper stres

Stres velja za največjega povzročitelja kroničnih bolezni, dnevno pa se z njim spopada polovica odraslih in četrtina otrok. Narava bi lahko postala poceni rešitev za zmanjševanje negativnih vplivov naraščajoče urbanizacije in življenjskega sloga, v katerem prevladuje bivanje v zaprtih prostorih in gledanje v računalniški zaslon.

Da bi natančno določili, kakšen dnevni »odmerek« narave je za antistresni učinek optimalen, so raziskovalci zasnovali in izvedli posebni poskus. Skupino ljudi so prosili, naj v razdobju 8 tednov vsaj trikrat na teden poskrbijo, da bodo najmanj 10 minut nepretrgoma v pristnem stiku z naravo. V vzorcih sline so jim izmerili raven kortizola, in sicer pred odhodom v naravo in po vrnitvi iz nje.

Dlje, kot traja pristni stik z naravo, bolje je

»Udeleženci so lahko sami izbirali čas dneva, kraj in trajanje uživanja »naravne tabletke«. Lahko so bili kjerkoli, kjer so se počutili v pristnem stiku z naravo. Smo pa postavili nekaj omejitev: v naravo so morali iti pri dnevni svetlobi in niso smeli uporabljati interneta, socialnih medijev ter telefona. Prav tako niso smeli brati, se pogovarjati ali izvajati aerobnih aktivnosti.

Vsakodnevne razlike v življenjskih stilih udeležencev (in s tem različno izpostavljenost stresu) smo uravnotežili tako, da smo zbrali po štiri različne meritve kortizola. To nam je omogočilo upoštevanje vpliva naravnega nihanja kortizola čez dan in pripomoglo k večji zanesljivosti,« je potek raziskave pojasnila Hunterjeva, ter nadaljevala:

»Izkazalo se je, da je raven kortizola pomembno padla po 20 minutah pristnega stika z naravo. Maksimalni padec kortizola se je zgodil po 30 minutah. Če so udeleženci v naravi ostajali dlje, se je raven kortizola še naprej zmanjševala, vendar proces ni bil več tako hiter in intenziven.«

Izvirni znanstveni članek si lahko v celoti preberete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj