Dilema: naj preskočim zajtrk ali ne? Veljajo je, da ne, ampak …

Kako pogosto smo slišali, da je zajtrk edini dnevni obrok, ki ga res (!) ne smemo preskočiti? Kolikokrat smo slišali nasvet, da izogibanje zajtrku posledično spremlja pridobitev dodatnih kilogramov, ker to upočasnjuje metabolizem in vas prek dneva sili, da jeste več?

Ni namreč dokazov, da preskakovanje zajtrka vodi k povišanju telesne teže. Foto: Bigstock

Če se vam zdi zapisano nesmiselno, imate mogoče prav. Ni namreč dokazov, da preskakovanje zajtrka vodi k povišanju telesne teže, je zapisano v novi študiji, objavljeni v znanstveni reviji British Medical Journal, v kateri so preverjali odnos med zajtrkom, telesno težo in vnosom energije. 

Metaanaliza 1: Z zajtrkom povezan višji dnevni vnos kalorij

Če ne jeste zajtrka, to ne bo izzvalo močneje izražene lakote v popoldanskem času ali razlik v porabi energije, je pokazalo raziskovanje. Raziskovalci na Univerzi Monash v avstralskem Melbournu so namreč analizirali metapodatke več študij in preučevali, ali obstaja povezava med zajtrkom, spremembo telesne teže in dnevnim vnosom energije ter kakšna je. Uporabili so podatke 13 kliničnih študij, ki so bile opravljene v ZDA in Veliki Britaniji v zadnjih 28 letih, in sicer med januarjem 1990 in januarjem 2018. So pa ob tem opozorili, da kakovost predvsem študij starejšega datuma ni najboljša in da je zato potrebna previdnost pri interpretaciji ugotovitev. 

In kaj kažejo ugotovitve? Da je bil skupni dnevni vnos energije višji (v povprečju za 260 kalorij) med ljudmi, ki so zjutraj zajtrkovali, v primerjavi s tistimi, ki niso, in to ne glede na vzpostavljene jutranje navade glede zajtrka. Analiza rezultatov je pokazala tudi majhno razliko v telesni teži v prid udeležencem, ki so preskočili zajtrk (v povprečju za 0,44 kg), ob tem pa so avtorji študije ugotovili še, da med obema skupinama ni bistvenih razlik v aktivnosti metabolizma. 

Opozorilo pred poenostavljenimi interpretacijami na mestu

»Čeprav ima lahko redno zajtrkovanje druge pomembne učinke na zdravje, pa je zaradi morebitnih povsem nasprotnih učinkov potrebna previdnost pri priporočilu vključitve zajtrka med dnevne obroke pri ljudeh, ki si prizadevajo izgubiti kilograme,« so zapisali avtorji študije. Sicer pa avtorji poudarjajo, da v prihodnje potrebujemo več kakovostno zastavljenih in opravljenih študij, da bi lahko pravilno ovrednotili pomen zajtrka v obvladovanju telesne teže.

Metaanaliza 2: Več dni tedensko brez zajtrka, višje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2

Opozorilo pred preprostimi interpretacijami rezultatov je upravičeno. To med drugim dokazuje druga metaanaliza, ko so jo objavili nemški raziskovalci v reviji Journal of Nutrition. Pregled šestih študij, ki je zajela več kot 96.000 ljudi ‒ od teh jih je bilo 5.000 že diagnosticiranih s sladkorno boleznijo tipa 2 ‒, namreč opozarja prav na nevarnosti, povezane z izogibanjem zajtrka.

Nemški raziskovalci so v zaključku metaanalize zapisali, da se je posameznikovo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 povišalo za šest odstotkov, če so udeleženci le enkrat tedensko preskočili zajtrk. Tveganje je bilo vse višje z vsakim dodatnim dnevom brez jutranjega obroka, kar je pomenilo za 55 odstotkov višje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 pri posameznikih, ki so od štiri- do petkrat tedensko preskočili zajtrk. 

Raziskovalci so poudarili, da je bilo to le delno povezano z indeksom telesne mase, kar nakazuje na možnost še višjega tveganja pri posameznikih z nihajočo telesno težo.

Uro in pogostost obroka so v preteklosti že povezovali z ravnjo glukoze v krvi, odpornostjo za inzulin in z zmanjšano občutljivostjo na inzulin, je v lanski izjavi za American Heart Association zapisala prof. dr. Marie-Pierre St-Onge z univerze Columbia University.

»Študije so pokazale, da je manjša verjetnost visokih vrednosti holesterola in krvnega tlaka med ljudmi, ki vsak dan jedo zajtrk. Pri tistih, ki jutranji obrok preskočijo – in teh je med odraslim prebivalstvom ZDA od 20 do 30 odstotkov –, pa je višja verjetnost debelosti, uživanja neustrezne prehrane, motenj v presnovi glukoze ali postavitve diagnoze sladkorne bolezni,« je še zapisala

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj