Detoksikacija s hrano mogoča, najboljših teh šest živil

Vsak dan v naša telesa vnašamo številne popolnoma tuje snovi, od katerih so številne toksične. Motijo hormonsko ravnovesje, vplivajo na presnovo, povečujejo tveganje za kronične bolezni.

Peteršilj je odlično naravno sredstvo za razstrupljanje, uporabimo pa lahko vse njegove dele. Foto: Pixabay

Toksične snovi v naša telesa pridejo s pitno vodo, hrano in celo z zrakom, ki ga dihamo. Najbolj nevarne so težke kovine, ki so jih v zgodovini uporabljali celo kot morilsko orodje. V telesu se nalagajo in ko koncentracija preseže določeno mejo, povzročijo številne bolezenske znake, med drugim bruhanje, otekanje, glavobol, omotičnost in celo smrt. Nevarne so tudi v najmanjših količinah. Ker se jim ne moremo izogniti, je pomembno, da poskrbimo, da kadmij, svinec, živo srebro, aluminij in tudi druge (nekovinske) toksine odplaknemo iz telesa.

Kelacijo poznali že v antiki

Postopek, s katerim telo očistimo težkih kovin, imenujemo kelacija. Izraz izvira iz grščine, pomeni pa »krempelj«. V antiki so bili namreč prepričani, da se telo strupov očisti s pripravki, ki jih bolniki zaužijejo, strupi pa se nanje »zataknejo« kot na krempelj ter izločijo skozi prebavila. Izraz je ostal, uporablja pa se za različne načine razstrupljanja. Pogosto gre za vnašanje specifičnih substanc v telo, pogosto z infuzijo, na primer visokih odmerkov vitamina C in pripravkov s peptidi.

Približek kelacije pa lahko izvedeno tudi sami, in to na popolnoma naraven način, z uživanjem živil, ki dokazano delujejo kot razstrupljevalci. Tako nam ni treba porabiti na desetine evrov za metode, s katerimi bi ponovno vzpostavili optimalno ravnovesje ter na dolgi rok (po)skrbeli za svoje zdravje.

Peteršilj

Peteršilj je začimba, ki ima pri boju s težkimi kovinami skoraj čudežne zmožnosti, saj telo očisti že v dveh tednih. Ta enoletnica je za gojenje doma zelo enostavna, užitni pa so vsi njeni deli: listi, koren in semena. Peteršilj slovi tudi kot diuretik in spodbujevalec imunskega sistema.

Podrobnosti študije, v kateri so peteršiljev sok uporabili kot sredstvo za razstrupljanje od kadmija, lahko preberete TUKAJ.

Česen in čebula

Slovenski vrt si težko predstavljamo brez gredice česna in čebule, pa tudi noben pošten piknik ne mine brez njiju. Česen in čebula sta bogata z žveplom, ki pomaga pri odplavljanju težkih kovin iz telesa. Z žveplom bogata so tudi jajca, zelje, cvetača, brokoli, tako da: veselo na jedilnik z njimi!

Več o znanstveno dokazanih koristih čebule za zdravje si lahko preberete TUKAJ.

Aktivno oglje

Aktivno oglje je eden od najstarejših naravnih razstrupljevalcev. Za čiščenje težkih kovin priporočajo 20 gramov aktivnega oglja na dan, ki naj bo razdeljen na dva do štiri odmerke. Kura naj traja 12 dni. Čajna žlička aktivnega oglja, zaužitega vsak dan zgodaj zjutraj, precej pred zajtrkom, pa poskrbi za generalno razstrupitev.

Eno od zadnjih študij na to temo najdete TUKAJ.

Aminokisline

Aminokisline so odlične za čiščenje težkih kovin iz telesa. Gre za molekule, ki so osnovni gradniki beljakovin. Najdemo jih v jajcih, ribah, belem mesu, mleku in drugi beljakovinsko bogati hrani. Veliko aminokislin vsebujejo tudi chia semena, acai jagode, maca, kalčki… Aminokisline čistijo jetra ter uravnavajo produkcijo encimov.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Brazilski oreški

Brazilski oreški sicer ne delujejo kot tipični razstrupljevalci, vendar telesu omogočijo, da si nabere zaloge mineralov, ki se sicer izgubljajo med kelacijo, predvsem selen in cink.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Klorela

Ta zelena alga, ki je prava zakladnica vitaminov, mineralov in esencialnih maščob, je ime dobila po klorofilu. Vsebuje ga največ med vsemi rastlinami, kar koristi zdravju: klorofil namreč čisti jetra, kri in črevesje. Klorela je učinkovita pri odstranjevanju svinca, kadmija, arzena, živega srebra, nase pa veže tudi pesticide in kemikalije, ki jih prehranska industrija dodaja kot konzervanse in ojačevalce okusa.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj