Kolagen: Vrelec mladosti ali izmišljotina brez učinka?

Kolagen velja za eno od bolj kontroverznih substanc v lepotni industriji, mnenja o njegovi učinkovitosti pa se krešejo že desetletja. Kaj torej drži in kaj ne? Je kolagen vrelec mladosti in perspektivna substanca v medicini ali izmišljotina?

Ko se staramo, kolagen izgubljamo hitreje, kot ga lahko telo na novo proizvede. Proces se začne začne že pri tridesetih, ko izgubljamo približno 1 odstotek kolagena na leto. Foto:Bigstock

Kitajske ženske že stoletja dojemajo kolagen – glavno beljakovino vezivnega tkiva, kot vodnjak mladosti. Rutinsko uživajo živila, kot so svinjski parklji ali plavuti morskega psa v upanju, da bo kolagen v njih napel njihovo izsušeno kožo in zaustavil obrabo sklepov .

Kolagen najpogostejša beljakovina v telesu

»Kolagen je najpogostejša beljakovina v našem telesu in predstavlja četrtino vseh proteinov. Skupaj s keratinom daje koži čvrstost in elastičnost, vpliva pa tudi na druge lastnosti tkiv. Kolagen predstavlja približno 75 odstotkov suhe teže naše kože. Prav tako je bogat z aminokislinama prolinom in glicinom, ki ju potrebujemo za vzdrževanje zdravja tetiv, kosti in sklepov,« pojasnjuje dermatologinja Whitney Bowe.

Kolagen izgubljamo hitreje, kot ga sintetiziramo

»Ko se staramo, kolagen izgubljamo hitreje, kot ga lahko telo na novo proizvede. Proces se začne začne že pri tridesetih, ko izgubljamo približno 1 odstotek kolagena na leto. Ženske v prvih petih letih po menopavzi na primer izgubijo kar 30 odstotkov kolagena,« še pravi Bowe.

Za sintezo kolagena nujen vitamin C V razvitem svetu je kolagen postal najbolj znan v osemdesetih letih prejšnjega stoletja kot polnilo za ustnice in sredstvo, ki »briše« obrazne gube. Toda šele v zadnjih letih, ko so ga podjetja ponudila v bolj prijazni obliki (največkrat kot kapsule ali prašek, ki ga je enostavno zaužiti), se je zgodba o uspehu resnično začela. Pomembno je vedeti tudi, da je za sintezo kolagena je nujni zadostni vnos vitamina C.

Zgodba o uspehu: 6,5 milijard na leto

Podatki o prodaji kolagena so resnično impresivni. V letu 2020 naj bi samo v ZDA za dodatke kolagena (na voljo je v najrazličnejših oblikah, ki se po učinkovitosti in načinu pridobivanja med seboj zelo razlikujejo) potrošniki porabili 293 milijonov dolarjev. Kar je ogromna skok v primerjavi z letom 2015, ki je bil trg kolagena v ZDA velik »samo« 50 milijonov dolarjev, piše Nutrition Businss Journal.

Globalno se je industrija kolagena preusmerila iz kozmetične industrije tudi v medicino in proizvodnjo hrane in pijač, do leta 2025 pa naj bi prodaja samo v ZDA dosegla 6,5 milijard ameriških dolarjev (5,82 milijard evrov).

Kolagen kot polnilo in/ali krema

V medicinskih postopkih za nego kože se vbrizgavanje kolagena ni izkazalo, saj učinek ne traja tako dolgo kot pri drugih polnilih. Še večja težava je, da pogosto sproži alergijske reakcije. Tudi, ko ga nanesemo na kožo, se ne vpije dobro, še pove Bowe. Prizna, da je bila sprva do kolagena v peroralni obliki zelo skeptična. »Vendar je bilo v zadnjih dveh letih objavljenih nekaj impresivnih študij, ki so dokazale, da jemanje kolagena resnično izboljša videz kože.«

Kolagen in koža

Zanimiva je raziskava iz leta 2014, opravljena na 69 ženskah, starih od 35 do 55 let. Pokazala je, da se je pri tistih, ki so 8 tednov jemale po 2,5 oziroma 5 gramov kolagena na dan, močno izboljšala elastičnost kože v primerjavi s tistimi, ki ga niso jemale.

Druga raziskava je pokazala, da so ženske, ki so 12 tednov jemale 1 gram piščančjega kolagena, imele za 76 odstotkov manj suho kožo kot prej , za 12 odstotkov manj vidnih gub in boljši pretok krvi v koži.

Kolagen in mišična masa

Učinkovitost kolagena je potrdila tudi nedavna študija, v katero so zajeli 53 starejših moških s sarkopenijo (upad mišične mase, ki jo povzroča staranje). Tisti, ki so tri mesece jemali 15 gramov kolagena trikrat na dan in hkrati 3 mesece dvigovali uteži, so pridobili bistveno več mišic in izgubili več maščevja kot tisti, ki so samo dvigali uteži.

Še bolj prepričljiv je pregled osmih študij, v katerih so preučevali vlogo kolagena v medicini. Vanje so zajeli 805 bolnikov in zaključili, da »obstajajo trdni dokazi za kratkoročno in dolgoročno uporabo peroralnih dodatkov kolagen za celjenje ran in izboljšanje zdravja sklepov.

Kolagen celi rane in lajša bolečine

Izkazalo se je tudi, da kolagen pospešuje celjenje ran. Ustavi krvavitev, »nabere« nabere imunske in kožne celice na mestu poškodbe ter spodbudi nastajanje novih krvnih žil. Študija, v katero so zajeli 89 starostnikov s kožnimi razjedami, je dala zanimive rezultate. Pri tistih, ki so 8 tednov jemali dodatke kolagena po trikrat na dan, so se rane celile dvakrat hitreje.

Nekaj raziskav je tudi potrdilo, da dodatki kolagena pomagajo pri bolečinah v artritisu in bolečinah v sklepih, povezanih s športom.

Naraščajoča priljubljenost sproža vprašanja

Kljub naraščajoči priljubljenosti ostajajo vprašanja o tem, kako dobro deluje kolagen in kako varen je za uporabo. “Vsekakor je kolagen med tremi najbolj »vročimi« substancami ta hip, in resnično veliko obljublja tudi v medicini,« pravi prof. dr. Mark Moyad, direktor programa dopolnilne in alternativne medicine Medicinskega centra na Univerzi v Michiganu.

Del stroke pa opozarja na previdnost. »Raziskovanje kolagena je resnično šele na v povojih. Obstaja veliko konfliktov interesov in premalo nadzora kakovosti,« izpostavljajo.

Kontra mnenje: želodčna kislina razgradi kolagen

Dermatologinja Lauren Eckert Ploch spada tiste, ki jih dosedanje študije niso prepričale. »Želodčne kisline razgradijo kolagen, zato kože in sklepov sploh ne doseže,« pravi. Dvomi, da jemanje kolagena v obliki, ki gre skozi želodec, kakorkoli pomaga. Izpostavlja tudi faktor varnosti: »Večino kolagena pridobimo iz delov rib, perutnine, prašičev, in krav, v katerih se najpogosteje kopičijo toksične snovi, vključno s težkimi kovinami.«

Testirali 14 produktov, v enem našli kadmij

Tovrstne trditve niso iz trte izvite, kar kaže tudi test 14 priljubljenih kolagenskih dodatkov, ki jih je izvedla Ameriška agencija za varstvo potrošnikov. Vsebnost kolagena je bila sicer taka, kot je bila navedena na embalaži, vendar so v enem vzorcu našli tudi kadmij, zelo strupeno težko kovino.

Andrea Wong, podpredsednica ameriškega Council for Responsible Nutrition, je prepričana, da skepsa do kolagena ni na mestu. »Kolagen je v uporabi že več let in obstaja veliko dokazov, ki potrjujejo, da je varen in učinkovit,« pravi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj