Hrana kot preventiva raka: Kaj je pomembno?

Zadnje ugotovitve kažejo, da je mogoče s prehrano in telesno aktivnostjo zmanjšati tveganje za kolorektalnega raka za 47 odstotkov. Tisti, ki uživajo več celih zrn, zbolevajo redkeje, tisti, ki posegajo po procesiranem mesu, pa pogosteje. Pa je hrana kot preventiva pomembna tudi pri drugih vrstah raka?

Vsakodnevno uživanje celih zrn, kot sta rjavi riž ali polnozrnati kruh, zmanjšata tveganje za raka debelega črevesa in danke. Foto: Bigstock

Pogosto spregledano dejstvo je, da, čeprav je presnova bolnikov z rakom drugačna, je še vedno odvisna od hranilnih snovi, ki jih vnesemo v telo – prvenstveno s hrano. Lahko jemo stvari, ki jih imajo tumorji radi in jim pomagajo rasti ter se širiti. Lahko pa jim »zagrenimo življenje« ter jih »zasujemo« s hranili, ki jih bodo spravila v stradanje in – s pomočjo zdravljenja, v uničenje.

Preventiva rešuje življenja

Programi za zgodnje odkrivanje in preprečevanje raka zmanjšujejo zbolevanje in rešijo mnoga življenja. Slovenija tozadevno dosega zavidljive rezultate. Programi, ki so jih zdravniki vizionarji vpeljali pred desetletjem in več, dajejo rezultate danes (ZORA, SVIT…). Lahko smo ponosni nanje. Žal za prehrano tega ne moremo trditi. Čeprav dokazano vpliva na zbolevanje za rakom, so deležniki prepuščeni sami sebi. Področje ni urejeno, ledino pa orjejo entuziasti.

Zmanjšanje tveganja za polovico

Ameriški raziskovalci so analizirali podatke za 99 prehranskih študij, ki so zajele podatke o prehrani in življenjskem slogu za več kot 29 milijonov ljudi, med katerim je bilo več kot 250 tisoč bolnikov z rakom debelega črevesa in danke. Ugotovili so, da prehrana in telesna aktivnost tveganje zanj zmanjšata za neverjetnih 47 odstotkov.

“Kolorektalni rak je ena od najpogostejših oblik raka, naše ugotovitve pa kažejo, da ljudje lahko sami dramatično zmanjšajo tveganje,” pojasnjuje dr. Edward L. Giovannucci, glavni avtor raziskave in profesor prehrane in epidemiologije na Univerzi Harvard. “Dejstva so jasna: prehrana in življenjski slog imata ključno vlogo pri raku debelega črevesa in danke.«

Polnozrnati kruh namesto belega

Vsakodnevno uživanje celih zrn, kot sta rjavi riž ali polnozrnati kruh, zmanjšata tveganje za raka debelega črevesa in danke, in več, kot ju zaužijemo, manj verjetno je, da bomo zboleli, je pokazala raziskava Ameriškega inštituta za raziskave raka (AICR). Gre za prvo študijo, ki je dokazala neposredno povezavo med prehrano s celimi zrni in kolorektalnim rakom. 90 gramov celih zrn na dan tveganje za raka debelega črevesa in danke zmanjša za 17 odstotkov.

Zaščitna vloga vitamina C

Raziskava je potrdila tudi nekatere druge povezave med prehrano in kolorektalnim rakom, ki so bile statistično pomembne, vendar ne tako očitne. Tveganje zmanjšuje večji vnos ne-škrobnate zelenjave in sadja (najmanj skodelica vsakega na dan). Bolj očitna je bila povezava pri ribah in živilih, ki vsebujejo vitamin C (citrusi, jagodičevje, špinača…). Ljudje, ki jih imajo dnevno na svojih jedilnikih, za rakom debelega črevesa in danke zbolevajo redkeje.

Cela zrna in več rastlinske hrane

Zamenjava nekaterih rafiniranih zrn s celimi zrni in uživanje več rastlinske hrane, kot so sadje, zelenjava in fižol, omogoča, da v telo vnesemo hranila, ki ščitijo pred rakom. Hkrati pa tovrstna prehrana tudi pomaga pri uravnavanju telesne teže, pravi znanost. In kako to spraviti v prakso? Osnovno pravilo je preprosto:dve tretjini hrane naj bo rastlinskega izvora,ena tretjina pa hrane živalskega izvora (mesa). Čim bolj črtamo industrijska živila ter kuhamo doma.

Barve štejejo

Sadje in zelenjava sta bogata s hranili, ki ustavljajo raka, in več barv, kot jih damo na krožnik, bolje je. Zelena, rdeča in oranžna so barve, ki so očem najbolj prijazne in ki (med drugim) dokazano zmanjšujejo tveganje za raka debelega črevesja in danke, raka požiralnika in raka ledvic.

Zajtrk je pomemben

Zajtrk naj bo doma in bogat s folati: polnozrnate žitarice, ovseni kosmiči z domačim suhim sadjem in jogurtom, kozarec soka citrusov ter v sezoni velika skodelica jagod iz vrta ali borovnic bližnjega gozda.

Vitamin B9

Dober vir folatov (naravne oblike vitamina B9) so jajca, mleko iz izdelki iz njega, stročnice, zelena zelenjava, pomaranče, krompir. Vitamin B9 ne samo, da telesu pomaga v boju z rakom, pač pa tudi zmanjšuje tveganje za demenco, srčno-žilne bolezni in prirojene okvare novorojenčkov.

Paradižnik: da ali ne?

Likopen, ki paradižnik obarva rdeče, dokazano zmanjšuje tveganje za več vrst raka, vključno z rakom debelega črevesa in danke ter rakom prostate. Raziskave potrjujejo, da tehnike, ki se jih poslužujemo, ko doma (ali lokalno) pridelan paradižnik, obran v času zrelosti, shranjujemo za zimo, njegovih koristi ne zmanjšajo. Industrijsko pridelan paradižnik je glede vsebnosti vitaminov in mineralov popolnoma druga zgodba.

 Grozdje in resveratrol

Trta tradicionalno obrašča slovenske zidove in se bohoti povsod, kjer jo zasadimo. Grozdje nam pada v dlani pred hišo, na vikendu, iz njega pridelujemo vina, ki nas umeščajo v svetovni vrh in s katerimi blestimo na tekmovanjih… Na to, kako pomembno je grozdje pri preventivi bolezni, pa pogosto pozabimo.

Študije dokazujejo, da uživanje grozdja naša telesa »napolni« z resveratrolom, močnim antioksidantom, ki preprečuje sistemsko vnetje in posredno zmanjšuje tveganje za raka.

Čaj: da, a ne iz filter vrečke

Zeleni čaj naj bi bil močan nasprotnik raka, v laboratorijskih študijah je ustavil raka dojk, raka debelega črevesa in danke, jaka dojk, raka jeter in raka prostate. Stroka ga ni uvrstila na seznam živil, ki preprečujejo raka. Slovenci imamo čaje, ki so v boju z boleznimi izjemno uspešni. Recepture so se razvijale skozi stoletja, njihovo učinkovanje pa daleč presega učinke čajev, ki ki jih promovira industrija.

Voda za žejo

Naravna nam je v zibko položila, da za žejo pijemo vodo. Čeprav prehranska industrija svetuje sladke gazirane pijače. Beli sladkor v njih sicer neposredno ne vpliva na razvoj in/ali napredovanje raka. Pripomore pa, da imunski sistem postane manj sposoben za prepoznavanje mutiranih celic.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj