Cela zrna zmanjšujejo tveganje za kolorektalnega raka, procesirano meso ga povečuje

Avtor: American Institute for Cancer Research, M.Š.

Zadnje ugotovitve kažejo, da je mogoče s prehrano in telesno aktivnostjo zmanjšati tveganje za kolorektalnega raka za 47 odstotkov. Tisti, ki uživajo več celih zrn, zbolevajo redkeje, tisti, ki posegajo po procesiranem mesu, pa pogosteje.

K raku debelega črevesa in danke, ki je eno od najbolj pogostih onkoloških obolenj, prispevata tudi prekomerno uživanje alkohola in debelost.

Polnozrnati kruh namesto belega

Vsakodnevno uživanje celih zrn, kot sta rjavi riž ali polnozrnati kruh, zmanjšata tveganje za raka debelega črevesa in danke, in več, kot ju zaužijemo, manj verjetno je, da bomo zboleli, je pokazala raziskava Ameriškega inštituta za raziskave raka (AICR). Gre za prvo študijo, ki je dokazala neposredno povezavo med prehrano s celimi zrni in kolorektalnim rakom.

»90 gramov celih zrn na dan tveganje zmanjša za 17 odstotkov.«

Izkazalo se je tudi, da hrenovke, salame, slanina in druge oblike predelanega mesa pomembno povečujejo tveganje, še posebej če so združeni s pogostim uživanjem rdečega mesa (več kot 500 gramov na teden) in alkohola (več kot 30 gramov alkohola na dan). Obstajajo tudi močno dokazi, da na nastanek raka debelega črevesa in danke vplivata debelost in pomanjkanje telesne aktivnosti.

Pregledali podatke za 29 milijonov ljudi

Ameriški raziskovalci so analizirali podatke za 99 prehranskih študij, ki so zajele podatke o prehrani in življenjskem slogu za več kot 29 milijonov ljudi, med katerim je bilo več kot 250 tisoč bolnikov z rakom debelega črevesa in danke.

»Prehrana in življenjski slog skupaj tveganje zmanjšata za 47 odstotkov.«

Ugotovili so, da uživanje treh obrokov celih zrn (približno 90 gramov) na dan zmanjša tveganje za 17 odstotkov, enako kot tudi vlaknine. “Kolorektalni rak je eden od najpogostejših oblik raka, naše ugotovitve pa kažejo, da ljudje lahko sami dramatično zmanjšajo tveganje,” pojasnjuje dr. Edward L. Giovannucci, glavni avtor raziskave in profesor prehrane in epidemiologije na Univerzi Harvard. “Dejstva so jasna: prehrana in življenjski slog imata ključno vlogo pri raku debelega črevesa in danke.«


Pomen rib, sadja in zelenjave

Raziskava je potrdila tudi nekatere druge povezave med prehrano in kolorektalnim rakom, ki so bile statistično pomembne, vendar ne tako očitne. Obstajajo omejeni dokazi, da tveganje zmanjšuje večji vnos ne-škrobnate zelenjave in sadja (najmanj skodelica vsakega na dan). Bolj očitna je bila povezava pri ribah in živilih, ki vsebujejo vitamin C (citrusi, jagodičevje, špinača…). Ljudje, ki jih imajo dnevno na svojih jedilnikih, za rakom debelega črevesa in danke zbolevajo redkeje.

»Priporoča se uživanje rib ter sadja in zelenjave z veliko vitamina C.«

Direktorica Ameriškega inštituta za raziskave raka (AICR) Alice Bender je na predstavitvi za javnost povedala: »Zamenjava nekaterih rafiniranih zrn s celimi zrni in uživanje večinoma rastlinske hrane, kot so sadje, zelenjava in fižol, vodi v optimalno dieto, s katero v telo vnesemo hranila, ki ščitijo pred rakom, hkrati pa tovrstna prehrana tudi pomaga pri uravnavanju telesne teže.«

Sorodne vsebine: 


Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj