Ženske prijateljice potrebujejo bolj, kot moški prijatelje

Avtor: Neuropsychopharmacology, R. M. Z.

Pravo prijateljstvo se običajno začne v mladih letih in traja vse življenje. Lepša dni v odraslosti in pomaga v napornih življenjskih preizkušnjah. Kako pomembno vlogo pri tem igra spol in zakaj ženske potrebujejo več socialnih stikov kot moški?

Študija, ki so jo na izvedli na Univerzi Georgia, je pokazala, da so za ženske interakcije s pripadnicami istega spola bolj pomembne kot za moške. 

Povedano preprosteje: ženske druženje z drugimi ženskami potrebujejo bolj kot druženje z moškimi in temu tudi pripisujejo več pomena, saj to – kot kažejo najnovejše ugotovitve, neposredno  vpliva na delovanje njihovega telesa. Vzrok ni vzgoja ali socialno okolje, pač pa instrument, ki ga je evolucija razvila za nagrajevanje, neodvisno od vrednot družbe in njene trenutne razvitosti: občutek zadovoljstva, ki ga sprožajo hormoni, predvsem oksitocin.

Smo ženske v osnovi res prijateljice druga z drugo zato, da lahko nadzorujemo »konkurenco«? Je mar mogoče, da v tako razviti družbi, kot je dandanašnja, pri izbiri prijateljev delujemo po mehanizmih iz preteklosti, ki se jih sploh ne zavedamo? Znanost pravi, da je to zelo mogoče.

«Oksitocin je bistvenega pomena za nagrajevanje socialnih interakcij tako pri moških kot pri ženskah, vendar so ženske zanj bolj občutljive,» pojasnjuje dr. Elliott Albers iz Univerze v Georgi-i, in nadaljuje: »Intenzivnost družbenih interakcij med ženskami se najprej povečuje, postanejo bolj nagrajevane, čez čas pa se vse skupaj umiri in zmanjša. V praksi se to kaže tako, da nekdaj najboljše prijateljice postanejo dobre znanke. Ženske tudi laže navezujejo prijateljstva in prijateljice tudi bolj pogosto menjajo. «

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj