Migrena – glavobol, ki onesposoblja in niža kakovost življenja

Migrena je sindrom, med vodilnimi simptomi je glavobol. Diagnoza se postavi klinično. Nekateri povezujejo migreno tudi z genetskimi faktorji. Migrenski tip glavobola je redkejši kot tenzijski tip glavobola. Pogosteje obolevajo ženske. Najpogostejše obdobje pojavljanja migrenskih glavobolov je pri mlajših odraslih osebah, najpogosteje med 20. in 30. letom starosti.

Migrena-glavobol
Najpogostejše obdobje pojavljanja migrenskih glavobolov je pri mlajših odraslih osebah, najpogosteje med 20. in 30. letom starosti. Foto: Bigstock

Kadar se migrenski glavoboli ponavljajo, govorimo o kronični migreni. Med samim migrenskih glavobolom so ljudje lahko bolečinsko zelo prizadeti, pogosto glavobol spremlja slabost, preobčutljivost za zvok in svetlobo, ob glavobolu lahko tudi bruhajo.

Piše: doc. dr. Senta Frol, specialistka nevrologije

Senta Frol

Večjo pogostnost migrene pri ženskah povezujejo s hormoni. Znana je povezava med migreno ter menstrualnim obdobjem. Osebe z migreno opisujejo glavobol večinoma na sprednjem delu glave ali na eni strani. Bolečina je razbijajoča, in se poslabša, če se gibamo. Da se postavi diagnoza migrene, mora imeti bolnik vsaj pet napadov glavobola.

Najpogosteje zdravimo s triptani, protivnetnimi zdravili (ibuprofen, diklofenak, naproksen, itd). Ob slabosti in bruhanju nekateri potrebujejo tudi antiemetik.

Migrena z avro ali brez avre

Poznamo dve vrsti migrene in sicer migreno z avro ter migreno brez avre. Simptomi avre so lahko v obliki vidnih težav (cikcak vzorci pred očmi, utripajoče luči, pike), govornih težav, težav s koordinacijo gibov. Simptomi avre se pojavijo 15 minut do 1 uro pred nastopom glavobola.  Dejavniki, ki lahko sprožijo migrenski glavobol so lahko določene vrste hrane (čokolada, sir, oreščki, čaj in kava, citrusi, itd), okoljski dejavniki (močna svetloba, kajenje, glasen zvok, zatohlo ozračje, sprememba klime..), čustveni dejavniki (napetost, stres, tesnoba), telesni dejavniki (slabo spanje, utrujenost, napetost v vratu in ramenih). Tudi dehidracija lahko sproži migrenski glavobol. 

Zdravljenje  migrenskega akutnega glavobola poteka s protibolečinskimi zdravili. Najpogosteje zdravimo s triptani, protivnetnimi zdravili (ibuprofen, diklofenak, naproksen, itd). Ob slabosti in bruhanju nekateri potrebujejo tudi antiemetik. Kadar gre za kronično obliko migrene se svetuje preventivno zdravljenje z zdravili. Najpogosteje se predpisujejo blokatorji beta, antidepresivi, nevromodulatorji. V zadnjih letih se predpisujejo tudi biološka zdravila. Pri kronični migreni je lahko učinkovita tudi akupunktura in aplikacija botulina.

Simptomi avre so lahko v obliki vidnih težav (cikcak vzorci pred očmi, utripajoče luči, pike), govornih težav, težav s koordinacijo gibov.

Pisanje dnevnika, kdaj ste imeli glavobol

Pri zdravljenju je izjemnega pomena pisanje dnevnika glavobola, z natančnim beleženjem dni, ko se pojavi glavobol, saj se na osnovi števila mesečnih glavobolov ter opisa intenzitete glavobola, nevrolog odloči glede preventivnega zdravljenja. Pri samem zdravljenju migrene pa je absolutno pomembna tudi sprememba življenjskega sloga z zmanjševanjem stresa.

Primer iz klinične prakse – ženska z migreno

45-letna ženska, prodajalka v trgovini, ki se že 10 let ‘bori’ z migrenskimi glavoboli. Glavoboli so vedno isti; glava jo boli po levi polovici, moti jo svetloba in zvok, ob glavobolu pogosto bruha, potrebuje temo in počitek. Pogosto ima pred glavobolom težave z vidom in sicer vidi »cikcak« črte pred očmi. Bolečina je utripajoča. Ponavadi vzame nesteroidni antirevmatik (NSAID), ki ji glavobol ublaži, v zadnjih mesecih zdravilo ne pomaga in ima glavobol pogosto več dni. Redno ne prejema nobenih zdravil, ne prejema oralne kontracepcije. V družini je imel migrenske glavobole oče. Gospa prihaja v urgentno nevrološko ambulanto v spremstvu moža. Glavobol ima že od jutra, večkrat je bruhala. Pove, da je glavobol po opisu isti kot dosedaj; boli jo leva stran glave, močno ji utripa v glavi, razbija, vse izbruham. Doma je vzela NSAID, katerega je izbruhala. Stopnjo glavobola opiše z 7/10. Tik pred prihodom v urgentno nevrološko ambulanto je bruhala. Ob pregledu je nekoliko prizadeta zaradi glavobola, utrujena, vrat je mehak, nima povišane telesne temperature, v nevrološkem statusu ne ugotavljam izpadov. V urgentni ambulanti prejme zdravilo proti slabosti in sicer intravenozno. Prejme tudi infuzijo fiziološke raztopine z dodatkom Analgina (protibolečinsko zdravilo). Gospo poležemo. Svetloba je ne moti več, ne navaja več motečega zvoka. Infuzija Analgina glavobol popolnoma omili. Slabost preneha. Z gospod se natančno pregovorim o možnih sprožiteljih glavobola. Pove, da je pod stresom v službi, zadnje dni je pojedla tudi več čokolade, za katero sicer ve, da ji sproža glavobol. Pove tudi, da v zadnjem letu ponavadi ob glavobolu bruha.

Pri zdravljenju je izjemnega pomena pisanje dnevnika glavobola, z natančnim beleženjem dni, ko se pojavi glavobol.

Glede na to, da je ob glavobolu prisotno bruhanje, se dogovoriva, da si bo ob ponovnem migrenskem glavobolu v nos vbrizgala triptan nosno pršilo, s katerim dosežemo umiritev glavobola. Strogo se bo držala, da ne je hrane, za katero ve, da ji sproža glavobole. Prejme dnevnik glavobola, katerega bo redno pisala, natančno zabeležila, kdaj vzame triptan nosno pršilo. Naročila se bo tudi na pregled v ambulanto, kjer se bova glede na število glavobolov pogovorili o morebitni uvedbi preventivnega zdravljenja kronične migrene. Glede stresa bo seveda poskušala ublažiti le-tega, si vzeti čas za sprostitev. Pomemben podatek pri uporabi triptanov je še, da si ga v času avre, ne sme aplicirati, temveč takoj, ko se pojavi glavobol. Pri delovanju triptanov je pomembno upoštevati, da prej si apliciramo zdravilo v nos (ali če zdravilo zaužijemo, torej preko ust), večja je verjetnost, da bo zdravilo delovalo. Dodam naj še, da je dovoljen odmerek triptana le dvakrat v času glavobola.

Glavobol
Kadar gre za kronično obliko migrene se svetuje preventivno zdravljenje z zdravili. Najpogosteje se predpisujejo blokatorji beta, antidepresivi, nevromodulatorji. Foto: Bigstock

Bolnica z migreno na kontrolnem pregledu

Bolnica pride na kontrolni pregled čez pol leta. S seboj prinese izpolnjen dnevnik glavobola. V povprečju je imela šest migrenskih glavobolov mesečno, vedno istega tipa, in z vidno avro pred glavoboli. Ob glavobolih je vedno bruhala. Nosno pršilo s triptani ji je glavobol vedno omililo, potrebovala pa je počitek in zatemnjen prostor. Pove tudi, da si je nosno pršilo vedno aplicirala takoj, ko je občutila glavobol. Glede na povprečno šest mesečnih glavobolov mesečno, skupaj narediva načrt uvedbe preventivnega zdravljenja kronične migrene. Uvedem ji zdravilo topiramat, katerega bo redno vsakodnevno prejemala vsaj 3 mesece ter me o učinkovitosti zdravljenja obvestila. Nosno pršilo s triptanom si lahko še vedno aplicira ob akutnem migrenskem glavobolu. Po 3 mesecih je število migrenskih glavobolov približno enkrat mesečno, torej je zaenkrat zdravljenje s topiramatom učinkovito. Obvesti me tudi, da stranskih učinkov zdravljenja s topiramatom nima, kvaliteta življenja je ob zdravljenju s topiramatom opazno izboljšana. Dogovoriva se, da bo z zdravljenjem s topiramatom nadaljevala še šest mesecev in se ponovno oglasila na nevrološki pregled. Ob akutnem migrenskem glavobolu pa si bo aplicirala preko nosne sluznice pršilo s triptanom.