Primerjava opioidov in analgetikov brez recepta

Čeprav se zdi, da je za bolečino na voljo veliko zdravil, praksa kaže, da je najti optimalno zdravilo za posamezno vrsto bolečine zelo zahtevna naloga.

Analgetiki so eno od najbolj pogosto uporabljanih zdravil. Foto: Bigstock

Tudi študij, ki bi primerjale učinkovitost posameznih sredstev proti bolečinam je malo. Ena od novejših je pokazala, da so analgetiki brez recepta pri kroničnih bolečinah po prometnih nesrečah enako učinkoviti kot opioidi.

Doživljanje bolečine odvisno od številnih dejavnikov

Bolečina je kompleksni mehanizem, s katerim telo opozarja, da je nekaj narobe. Doživljanje bolečine ni odvisno samo od fizičnih dejavnikov, pač pa tudi od čustvenih dejavnikov, izkušenj v preteklosti ter družbenega in socialnega okolja, v katerem nekdo živi. Še posebej zapletena je kronična bolečina, zlati takrat, ko se zdi, da zanjo ni telesnih vzrokov. Že dolgo je tudi znano, da je eden od zelo pogostih povzročiteljev kroničnih bolečin depresija. Za razliko od obvladovanja akutne bolečine, ki mine, ko odpravimo njen vzrok, je spopadanje s kronično bolečino bolj zapleteno in lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let.

Kronična bolečina – bolezen sama po sebi

»Kronična bolečina je bolezen sama po sebi in ima ravno tako neželene učinke in neželeni potek kot na primer sladkorna bolezen ali visok krvni tlak. Zdravniki se premalo zavedajo, da je bolečina marsikdaj osnova tudi za druge težave, ki jim bolnik ima. Pa še nekaj je: dlje, kot kronična bolečina traja težje obvladljiva postane,” pravi dr. Francesca Beaudoin iz Brown University’s Warren Alpert School of Medicine. Pod njenim vodstvom so izvedli raziskavo, s katero so primerjali različne vrste analgetikov. Analgetiki (zdravila proti bolečinam) so eno od najbolj pogosto predpisanih zdravil in logično se zdi, da so izjemno dobro raziskani, njihovo delovanje pa podprto s številnimi raziskavami. »Človek bi pričakoval, da je študij, ki primerjajo kombinacije analgetikov z namenom najti optimalno za posamezna stanja, na pretek. Pa temu žal ni tako,« je na predstavitvi rezultatov študije povedala Beaudoinova.

Opioidi pomagali manj kot NSAID

V študijo, ki so jo opravili na Brown University’s Warren Alpert School of Medicine, so zajeli 948 bolnikov s kroničnimi bolečinami po prometnih nesrečah. Primeri so si bili med seboj podobni, razlikovali pa so se glede na vrstno analgetika, ki so ga poškodovanci prejeli. Slednji so le-tega jemali tudi, ko so jih odpustili v domačo oskrbo. Izkazalo se je, da so opioidi bolečino blažili manj uspešno kot zdravila iz vrste nesteroidnih antirevmatikov NSAID (na primer ibuprofen). Po 6 tednih od nesreče je opioide jemalo za 20 odstotkov več ljudi kot jih je jemalo nesteroidne antirevmatike.

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj