Najstniki potrebujejo meje pri tem, kdaj zvečer v posteljo

Spalna rutina pri majhnih otrocih se nam zdi nekaj samoumevnega in nujno vzgojno opravilo. Pri najstnikih to opustimo, čeprav strokovnjaki pravijo, da temu ne bi smelo biti tako. Spanec je namreč bistven za njihov telesni in duševni razvoj.

Pomanjkanje spanja negativno vpliva na razpoloženje najstnika, pa tudi na sposobnost razmišljanja, odzivanja, uravnavanje čustev, učenja, odnose s starši… Foto: Bigstock

Starši bi najstnikom vse do osemnajstega leta starosti morali predpisati uro, ko je treba v posteljo, in jim omejiti uporabo elektronskih naprav zvečer, pravijo na Univerzi Rochester (New York, ZDA). Izvedli so raziskavo, v kateri so sedem dni preučevali spalne navade 193 najstnikov, starih od 14 do 17 let, ter njihovo počutje in funkcioniranje čez dan.

Starši ne omejujejo niti vnosa kofeina

Večina staršev (74 odstotkov) najstnikom ne določi ure, ko je zvečer treba v posteljo. Tretjina jim ne postavlja nobenih omejitev glede uporabe elektronskih naprav v večernem času, kar 48 odstotkov pa jim ne omejuje uživanje kofeina.

Manjšina tistih (16 odstotkov), pri katerih so starši uvedi stroga »spalna pravila«, je vsak dan spala šest minut dlje. Raziskovalci so ugotovili tudi, da so imeli več energije čez dan in manj depresivnih misli. Izboljšala sta se jim tudi koncentracija in pomnjenje.

60 do 70 odstotkov najstnikov spi premalo

Vemo, da radikalne spremembe, ki se zgodijo v mladostništvu, vključno z ogromnimi hormonskimi premiki in pomembnim razvojem možganov, vplivajo na vedenje najstnikov, poudarjajo raziskovalci. Študije kažejo, da 60 do 70 najstnikov v starosti od 13 do 17 let spi manj od priporočenih devet ur na noč. Fizične, duševne in vedenjske posledice kroničnega pomanjkanja spanja so dolgoročne.

Spanje in sposobnost razmišljanja

Pomanjkanje spanja postavlja najstnike v nekakšen večni oblak ali meglico, pojasnjuje dr. Mary Carskadon, profesorica psihiatrije na Univerzi Brown in direktorica kronobiologije in raziskav spanca v bolnišnici Bradley v Rhode Islandu.

“Ena od metafor, ki jo uporabljam, je, da je to kot astigmatizem. Ne zavedate se, kako slab je vaš vid, dokler ne dobite očal oziroma v tem primeru dobrega spanca.« Ta »meglica«, pravi, negativno vpliva na razpoloženje najstnika, pa tudi na njegovo sposobnost razmišljanja, odzivanja, uravnavanje čustev, učenja, odnose s starši…

Premalo spanja, več prometnih nesreč

Podatki ameriške National Sleep Foundation kažejo, da sta premalo spanja in utrujenost vzrok za vsaj sto tisoč prometnih nesreč v ZDA. Raziskava Univerze North Carolina pa je pokazala, da 55 odstotkov prometnih nesreč zaradi utrujenosti povzročijo vzniki, mlajši od 25 let.

“Starši bi se morali zavedati, da je pustiti za volan neprespanega najstnika enako tvegano, kot da bi mu dovolili voziti pod vplivom alkohola,” so zapisali v poročilu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj