Zaradi alergijskih reakcij v zadnjih desetih letih zabeležili sedemkrat več hospitalizacij

Avtor: R.M.Z.

Lekarniška zbornica Slovenije se pridružuje mednarodni kampanji o alergijah ki bo med 12. marcem in 24. aprilom 2015 potekala pod okriljem Evropske akademije za alergologijo in imunologijo (EAACI). V tem obdobju bodo v lekarnah širom Slovenije lekarniški farmacevti paciente osveščali o prepoznavanju in ukrepanju v primeru anafilaksije. Anafilaksija je zelo huda alergična reakcija, ki jo najpogosteje sprožijo določene vrste hrane, piki žuželk in nekatera zdravila.

Alergične reakcije so vedno pogostejši pojav, saj se je v Evropi v zadnjih desetih letih število hospitalizacij zaradi njih povečalo kar sedemkrat. Enega od tristo Evropejcev vsaj enkrat v življenju prizadene anafilaksija, večino evropskih šol obiskuje vsaj en otrok, pri katerem lahko pride do anafilaksije zaradi alergije na hrano. Prav otroci so tisti, ki si ob hudi reakciji največkrat ne morejo pomagati sami, in v taki situaciji potrebujejo pomoč odrasle osebe.

Kako prepoznamo anafilaksijo?

Anafilaksija je življenjsko ogrožajoča preobčutljivostna reakcija, ki se razvije v času od nekaj minut (najpogosteje po pikih žuželk) do dveh ur po stiku z alergenom (po zaužitju hrane ali zdravil). Po navadi prizadene predvsem dihala, obtočila in kožo. Najpogostejši znaki so otekla sluznica grla, začasna zožitev sapnic, nizek krvni tlak in omedlevica. Pri večini bolnikov so prisotne spremembe na koži in sluznicah – srbež, kožni izpuščaji in motnje srčnega ritma.

Strah pred uporabo adrenalina je odveč

Adrenalin je zdravilo prvega izbora ob anafilaktični reakciji, saj je edino zdravilo, ki lahko ob anafilaksiji reši življenjsko ogroženega bolnika. Strah pred upravičenostjo odmerjanja adrenalina je praviloma odveč, saj pri bolnikih, ki doživijo anafilaktično reakcijo, ne obstaja absolutna kontraindikacija za zdravljenje z adrenalinom.

Adrenalin se aplicira v zgornjo lateralno stran stegna, ker je od tu sistemska absorpcija veliko hitrejša, kot na drugih mestih. Pred, med in po aplikaciji adrenalina s samoinjektorjem je potrebno, da bolnik leži ali je vsaj v polsedečem položaju. Preventivni načrti za obvladovanje anafilaksije zmanjšajo tveganje za nastanek ponovnih reakcij.

Najpogostejši alergeni

Anafilaksijo najpogosteje povzročajo alergeni v hrani, zdravila in piki žuželk.

·         Med živili so najpogostejši alergeni v arašidih, oreščkih, mleku, jajcih, soji, pšenici, ribah, mehkužcih in breskvah.

·         Zdravila, ki najpogosteje izzovejo reakcijo, so betalaktamski antibiotiki, mišični relaksanti in nesteroidni antirevmatiki.

·         Ose, sršeni in čebele so tiste žuželke, na katere smo ljudje najpogosteje alergični.

Ob poteku mednarodne kampanje bodo v lekarnah potekale številne aktivnosti za ozaveščanje o lajšanju simptomov v primeru alergij, med drugim tudi nazorna uporaba samoinjektorja. Alergije predstavljajo vedno večji problem, zato v času kampanje obiščite vašo najbližjo lekarno in se prepričate o možnostih enostavnejšega življenja z alergijami tako zase kot za svoje bližnje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj