Vpliv slabe prehrane na zdravje postaja večji od kajenja

Avtor: R.M.Z.

Tema svetovnega dne potrošnikov 2015, ki bo 15. marca, je pravica do zdrave hrane. V fokusu zdravega prehranjevanja je posebna pozornost potrošniškega gibanja v Evropi in svetu ponovno deležna problematika čezmerne teže in debelosti otrok. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je na pereč problem, ki se iz leta v leto povečuje, prvič opozorila že pred skoraj dvajsetimi leti.

Pri tem na ZPS poudarjajo, da je uživanje zdrave hrane eden od temeljev našega zdravja, za katerega moramo skrbeti že od otroštva. Ne smemo si zatiskati oči pred dejstvom, da so nezdrave prehranske navade v mladosti tveganje za debelost v odrasli dobi z vsemi njenimi posledicami. Le izobražen in dobro ozaveščen potrošnik lahko udejanja svojo pravico do izbire za zdravo prehranjevanje.

Te dni bo pozornost evropske in svetovne javnosti ponovno usmerjena v problematiko čezmerno hranjenih in debelih otrok, kar je posledica nezdravih prehranjevalnih navad in življenjskega sloga. Po podatkih CI (Consumers International) je danes vpliv slabih prehranjevalnih navad na zdravje večji od kajenja, vpliv debelosti na svetovni bruto družbeni proizvod (BDP) pa enak stroškom vojne. Gre za globalno problematiko, saj govorimo o epidemiji debelosti, ki nima meja. Prizadene tako ljudi v razvitem kot tudi razvijajočem se svetu. Slovenija ni nobena izjema.

Naraščanje telesne teže otrok v Sloveniji je zelo izrazito

Težava je tu, brez sistemskih ukrepov bo le še večja. »Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je naraščanje telesne teže otrok v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami med najbolj izrazitimi. Slovenija se po deležu čezmerno hranjenih in debelih 15-letnikov uvršča na tretje mesto med državami Evropske unije, ki so bile vključene v mednarodno raziskavo, ki je potekala pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije.,« je dejala dr. Tanja Pajk Žontar iz ZPS. »Na težave s trženjem živil z nezdravim prehranskim profilom opozarjamo že dvajset let. Če otroke trženje nezdravih živil doseže v šoli, če starši otrokom za zajtrk in malico ponujajo mlečne rezine v prepričanju, da z njim ponujajo zdrav obrok, je nekaj hudo narobe. Zato je treba hkrati z zakonodajo učinkovito omejiti trženje živil z neustreznim prehranskim profilom, vsaj tistih, ki so namenjena otrokom. In ker je nerealno pričakovati, da bodo »nezdrava« živila izginila s polic v trgovinah, je treba ozaveščati starše in otroke,« je še dodala dr. Tanja Pajk Žontar.

97 % potrošnikov bi podprlo prepoved oglaševanja živil z nezdravim prehranskim profilom med programom za otroke in mladostnike

ZPS je konec februarja 2015 med potrošniki na spletni strani www.zps.si izvedla mini anketo, kako oglasi vplivajo na njihovo izbiro. Med vprašanji je bilo tudi »Ali bi se strinjali (bi jo podprli) s prepovedjo oglaševanja živil z nezdravim prehranskim profilom med programom za otroke in mladostnike?« Kar  97 % potrošnikov, izmed 1500 odgovorov, bi podprlo prepoved oglaševanja živil z nezdravim prehranskim profilom med programom za otroke in mladostnike. Rezultati ankete, da se potrošniki zavedajo težave in so nanjo pozorni, torej je treba še naprej nadaljevati z ozaveščanjem, izobraževanjem, predvsem pa informacije prenesti do otrok v vrtcih, šolah ter jih naučiti kritičnega pogleda na trženje teh živil, pri katerih oglaševalci uporabljajo pravljične junake in znane osebnosti

Ena lastovka ne prinese pomladi

V ZPS podpirajo sprejem zakona o davku na brezalkoholne pijače z vsebnostjo dodanega sladkorja in sladil, hkrati pa poudarjajo, da sam zakon ne bo dovolj, da bi zaustavili naraščanje števila čezmerno hranjenih in debelih ljudi. Poleg sprejetja predlaganega zakona je treba uvesti permanentno izobraževanje in ozaveščanje potrošnikov o pomenu uživanja živil z zdravim prehranskim profilom (malo sladkorja, malo soli, malo maščobe). Zagovarjajo tudi stališče, da mora biti vsaj polovica sredstev, zbranih z davkom, namenjena za ozaveščanje, spodbujanje in subvencioniranje zdravega načina življenja in zdravih živil. »Te vsebine morajo najti prostor že v vrtcih, slediti pa jim morajo tudi vzorci prehranjevanja v vrtcih in šolah in seveda dobri zgledi doma. Sistem ni (in ne bo) učinkovit, če niso vsi deležniki usmerjeni v isti cilj,« poudarja dr. Tanja Pajk Žontar.

Aktivirati se moramo vsi – zdaj!

Na ZPS  nestrpno pričakujejo sprejem Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti  za zdravje 2015-2025, v pripravo katerega so se s svojimi predlogi in pripombami vključili in so pripravljeni sodelovati tudi pri njegovem izvajanju. Pričakujejo, da bo Ministrstvo za zdravje čim prej pripravilo zakon o obdavčitvi sladkih pijač (ali pa ne samo pijač, ampak tudi hrane z neustreznim prehranskim profilom) in akcijski program z jasno definiranimi dejavnostmi, cilji, indikatorji in finančnimi viri, ki ga bodo podpirali. Pričakujejo, da bodo vse te dejavnosti vplivale na pripravo šolskih jedilnikov, da bodo skladni s smernicami zdravega prehranjevanja tudi v praksi. Glede na to, da je postala debelost globalna težava, je čas, da se tudi proizvajalci začnejo vesti družbeno odgovorno in prenehajo z enostranskim trženjem živil in pijač, televizijske postaje pa morajo prenehati oglaševati živila z nezdravim prehranskim profilom med otroškimi programi. Preredko se potrošniki zavedamo moči, ki jo imamo. Izbira je namreč v naših rokah. S preudarnimi nakupi živil potrošniki najbolj jasno in odločno ponudnikom sporočamo, kakšno hrano si želimo in s tem izkoristimo moč, da kot potrošniki vplivamo na ponudbo v prihodnosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj