Telo bolečino občuti drugače kot psiha, novi krvni test jo meri objektivno

Avtor: Indiana University, M. Š.

Bolečina je eno od najbolj od placeba odvisnih stanj, in če bi razvili orodja, ki bi jo izmerila objektivno, bi zmanjšali porabo analgetikov, ustavili odvisnost od zdravil proti bolečinam ter prej prepoznali stanja, ki resno ogrožajo zdravje.

Bolečino vsak od nas čuti po svoje, na to, kako jo občutimo, pa pomembno vpliva psiha. Najpogosteje jo merimo s testi, pri katerih preiskovanci njeno intenzivnost ocenjujejo na lestvici od 1 do 10, pri čemer 1 pomeni brez bolečine, 10 pa nevzdržno bolečino. Testi so subjektivni in zelo odvisni od okoliščin, vključno s prepričanji. Psiha pri občutenju bolečine igra ključno vlogo. Kaj pa, če bi jo uspeli izključiti?

“Enako bolečino nekateri  občutijo kot “komaj opazno”, drugi pa kot tako zelo motečo, da zaradi nje ne morejo normalno funkcionirati.”

Če bi bolečino, kot jo občuti telo, uspeli izmeriti z objektivnimi testi, bi to ne samo pomagalo, da bi imeli – ker bi sami od sebe ukinili manipulativno »pain-killing« alternativo, bolj polne denarnice, pač pa bi tudi spremenilo zdravljenje ter omogočilo predpisovanje tarčnih zdravil. 

Test izključuje vplive psihe

Ameriški raziskovalci so razvili test, ki počne prav to: neodvisno od psihe meri bolečino – tisto torej, ki jo občuti telo in ki se pogosto precej razlikuje od tiste, ki jo občutimo sami. Odkrili so biomarkerje v krvi, ki pomagajo objektivno določiti, kako huda je bolečina.

»Razvili smo prototip za krvni test, ki lahko zelo objektivno pove, ali bolnik trpi bolečino in kako huda je. Zelo pomembno je, da končno imamo merilo bolečine, pri katerem se ni potrebno zanašati na klinični vtis zdravnika ali samo-poročanje bolnikov,» je povedal prof. dr. Niculescu iz Indiana University, ki je vodil ekipo raziskovalcev, kije razvila test, ter izpostavil:« “Ko smo začeli z idejo, da bi lahko iznašli način za prepoznavanje bolečine, ki bi bil bolj primeren kot metode, ki jih uporabljamo sedaj, je bilo to nekaj nepredstavljivega. Danes je to realnost.«

“Krvni test lahko zelo objektivno pove, ali je bolečina prava ali navidezna.”

Niculescu in ekipa so preučevali biomarkerje v krvi – specifične molekule, ki jih sicer dobro poznamo pri sladkorni bolezni, ter odkrili tiste, ki sodelujejo pri bolečini. »Podobno, kot glukoza služi kot biomarker za sladkorno bolezen, biomarkerji za bolečino kažejo, kako jo neodvisno od psihe občuti telo, ter omogočajo zdravnikom, da ocenijo resnost stanja ter izberejo optimalno zdravljenje. So ko kot prstni odtis, ki ga primerjamo z bazo podatkov in poiščemo tistega, ki se ujema,« je še povedal Niculescu.

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj