Zdravljenje deformiranega nožnega palca za trden korak brez bolečin

Avtor: R. M. Z., www.zdravsplet.si

Obolenja na stopalih so različna, vsa pa povzročajo težave, nemalokrat take, ki jih je težko prezreti. Slej ko prej se je treba odpraviti po nasvet k zdravniku. Da bi vaš korak trden, predvsem pa neboleč, smo se posvetovali s strokovnjaki.

Obiskali smo kliniko Zdrav splet v Mariboru, kjer smo se pogovarjali z asist. dr. Matjažem Mercem, specialistom ortopedske kirurgije. Kot je pojasnil, bo imel vsaj vsak deseti v življenju težave z deformiranimi kostmi na stopalu, najpogosteje s haluksom valgusom (lat. Hallux valgus), pogosto pa tudi s haluksom rigidusom (lat. Hallux rigidus), ki nastane zaradi obrabe palčnega sklepa. 

“Težave z deformiranimi kostmi na stopalu ima desetina populacije.”

Velikokrat sta bolečina in deformacija tako hudi, da se pacient odloči za operativni poseg. S posegom na prstih želimo doseči optimalno poravnavo prstov in odpravo bolečin, s tem pa znatno izboljšati kakovost življenja, razloži sogovornik. 

Hallux rigidus zdravimo z operacijo 

Hallux rigidus je boleč, slabo gibljiv in deformiran palec, ki največkrat nastane zaradi obrabe sklepnega hrustanca med palcem in stopalnico. Kakšen bo operativni poseg, je odvisno od stopnje okvare, saj začetna obraba zahteva samo čiščenje sklepa, pri napredovali bolezni pa členek zatrdimo ali napravimo umetni sklep. 

Ob začetnih stopnjah obrabe 

»Pri slabši gibljivosti palca, pri čemer obraba sklepa med palcem in stopalnico še ni izrazita, se običajno poslužimo metode, s katero prek nekaj centimetrov dolgega reza na notranji strani palca odpremo sklep in ga sčistimo (postopek se strokovno imenuje heilektomija). Vzrok za slabšo gibljivost so namreč kostne izbokline, ki nastanejo ob robu sklepa. Z odstranitvijo teh izboklin navadno za daljše obdobje izboljšamo gibljivost in zmanjšamo bolečino v sklepu. Rehabilitacija po takem postopku je sorazmerno kratka; začasni čevelj s trdim podplatom predpišemo za 7–14 dni. Po 14 dneh dovolimo normalno hojo«, pojasni dr. Merc. 

Ko je sklep zelo obrabljen 

»Če je sklep med palcem in stopalnico že zelo obrabljen, se največkrat odločimo za zatrditev sklepa (artrodezo). Gre za postopek, pri katerem napravimo rez nad palcem, nato pa odstranimo ostanke obrabljenega hrustanca in palec poravnamo. Z vijakoma ali s posebno kovinsko ploščico iz titanija napravimo zatrditev sklepa. Glavna prednost zatrditve sklepa je hitra pooperativna rehabilitacija, saj se pri vecini pacientov že šest tednov po operaciji bolečine zmanjšajo do te mere, da je mogoča popolnoma normalna hoja.« 

Za boljšo gibljivost sklepa 

Alternativno možnost zatrditvi nudi nov postopek, pri katerem med obrabljeni sklepni površini vstavimo posebno membrano (mrežico) iz umetnega materiala (poseg se imenuje interpozicijska artroplastika). Na tak način omogočimo, da sklep ostane tudi po posegu dobro gibljiv. Pomanjkljivost takega posega je daljše otekanje prsta in bolečine, ki lahko vztrajajo do šest mesecev po operaciji.

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj