Simptomi covid-19 pri moških in ženskah različni

Simptomi zgodnjega poteka covid-19 različni glede na starost in spol, nabor bolezenskih znakov vse bolj pester.

Najbolj zgodnji simptomi covid-19 se lahko razlikujejo za vsakega člana družine ali gospodinjstva. Foto: Bigstock

Simptomi covid-19 se razlikujejo med starostnimi skupinami in tudi med moškimi in ženskami, so pokazale nove raziskave. Te razlike so najbolj opazne pri mlajših okuženih (starih od 16 do 59 let). Izkazalo se je tudi, da imajo moški pri covid-19 drugačne simptome, kot ženske.

Raziskovalci King’s College London so v sodelovanju z britanskim Ministrstvom za zdravje analizirali podatke aplikacije Ddigital Health med 20. aprilom in 15. oktobrom 2020. Pregledali so 18 simptomov, ki so bili različno pomembni za zgodnje odkrivanje covid-19 v različnih starostnih skupinah. Covid-19 je sicer bolezen z največ “uradnimi” simptomi sploh in daleč preseže raka ter bolezni srca in ožilja – zaradi katerih v razvitem svetu umre največ ljudi.

Različni simptomi pri moških in ženskah

Najpomembnejši simptomi za covid-19 na splošno so bili izguba voha, bolečine v prsih, vztrajen kašelj, bolečine v trebuhu, nelagodje v očeh in nenavadne bolečine v mišicah. Izguba voha je postala statistično nepomembna pri ljudeh, starejših od 60 let. Drugi zgodnji simptomi, (driska), so bili tipični pri starejših starostnih skupinah (60-79 in> 80). Vročina – čeprav še vedno velja za priznani simptom bolezni, ni bila zgodnja značilnost bolezni v nobeni starostni skupini. Moški so tudi pogosteje poročali o zasoplosti, utrujenosti in občutku mraza, ženske pa o izgubi voha, bolečinah v prsih in stalnem kašlju.

Čeprav so bili modeli uporabljeni pri prvem sevu virusa in različicah Alpha, ključni izsledki kažejo, da se tudi simptomi koronavirusa Delta in naslednjih različic podobno razlikujejo po skupinah prebivalstva. Vodilna avtorica objave dr. Claire Steves iz King’s College London je dejala: “Najbolj zgodnji simptomi covid-19 se lahko razlikujejo za vsakega člana družine ali gospodinjstva. Navodila za testiranje bi lahko posodobili, da bi omogočili prepoznavanje prej, zlasti ob novih variantah, ki so zelo prenosljive.”

Upoštevanje čim več simptomov kot potencialnih znakov covid-19

Dr. Liane dos Santos Canas iz King’s College London izpostavlja, da se trenutno za samoizolacijo in ponovno testiranje upošteva le nekaj simptomov. Upoštevanje večjega števila simptomov bi omogočilo, da se odkrije več potencialnih primerov covid-19 v najbolj začetni fazi. Čimprejšnje testiranje ob prvih znakih je pomembno za zmanjšanje tveganja za širjenje covid-19. Profil simptomov covid-19 se razlikuje od skupine do skupine. To nakazuje, da je merila za spodbujanje ljudi, naj se testirajo, treba osebno prilagoditi.

Druga možnost je, pravi, da se upošteva večji nabor simptomov in da se upoštevajo različne manifestacije bolezni v različnih skupinah, pravijo avtorji. Trenutno je na »listi« covid-19 več kot 10 simptomov, večina od njih jih je lahko pokazatelj tudi drugih bolezni. Vključujejo tako kihanje in smrkanje kot kašelj, slabo počutje, izgubo voha in/ali okusa, bolečine v mišicah, občutek mraza, povečano pomanjkanje (kot običajno) sape ob naporu itd.

Povezavo od izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj