Migrena in nosečnost: večje tveganje za preeklampsijo

Migrena je kompleksna nevrološka motnja, ki zelo oslabi kakovost življenja in vpliva na odnose. Vpliva tudi na nosečnost.

Približno 20 % žensk v rodni dobi doživlja migreno. Foto: Bigstock

Ženske z migreno imajo lahko večje tveganje za zaplete v nosečnosti, kot so prezgodnji porod, gestacijski visok krvni tlak in preeklampsija, je pokazala študija, ki bo predstavljena na 74. letnem srečanju Ameriške akademije za nevrologijo aprila 2022 v Seattlu. Raziskovalci so ugotovili tudi, da imajo lahko ženske z migreno z avro nekoliko večje tveganje za preeklampsijo kot ženske z migreno brez avre.

Avra so senzorične zaznave, ki se pojavijo pred glavobolom – pogosto kot motnje vida (utripajoče luči). Preeklampsija je visok krvni tlak v nosečnosti, ki ga pogosto spremljajo dodatni simptomi (na primer beljakovine v urinu), kar lahko ogrozi življenje matere in otroka.

Migreno doživlja do 20 % žensk v rodni dobi

»Približno 20 % žensk v rodni dobi doživlja migreno. Njen vpliv na izid nosečnosti do sedaj ni bil natančno opredeljen – čeprav izkušnje kažejo, da povezava obstaja. Naša velika prospektivna študija pa je potrdila: migrena je lahko vzrok za zaplete v nosečnosti,« je povedala Alexandra Purdue-Smithe iz Brigham and Women’s Hospital v Bostonu. Poudarila je, da bi zdravniki ženske z migreno s tem morali seznaniti in vodenje nosečnosti temu prilagoditi. V študijo so zajeli več kot 30.000 nosečnosti pri približno 19.000 ženskah. 11 % jih je imelo migreno diagnosticirano že pred zanositvijo. Proučili so zaplete, kot so prezgodnji porod (otrok, rojen pred 37. tednom gestacije), gestacijski diabetes, gestacijski visok krvni tlak, preeklampsija in nizka porodna teža.

Pogostejša predvsem preeklampsija

Po prilagoditvi starosti, debelosti ter drugih vedenjskih in zdravstvenih dejavnikov so ugotovili, da so imele ženske z migreno za 17 % večje tveganje za prezgodnji porod, za 28 % večje tveganje za gestacijski visok krvni tlak in za 40 % večje tveganje za preeklampsijo. Tudi delež prezgodnjih porodov je bil pri njih višji: v 10 % so rodile prezgodaj. 7 % jih je imelo gestacijskih visok krvni tlak (pri nosečnicah brez migrene jih je bilo takih 5 %), preeklampsijo pa 6 %. Kar je še enkrat več kot pri tistih, ki niso imele migrene. Pri nosečnicah, ki so imele migreno z avro, je bila za 51 % večja verjetnost za preeklampsijo (v primerjavi z nosečnicami brez migrene) ter za 29 % večja verjetnost v primerjavi s tistimi, ki so imele migreno brez avre. Migrena pa ni bila povezana z gestacijskim diabetesom ali nizko porodno težo.

Natančnejše spremljanje nosečnosti

Čeprav je tveganje za te zaplete na splošno še vedno precej nizko, bi se morale ženske z migreno zavedati možnih tveganj nosečnosti in se posvetovati s svojim zdravnikom. Treba bi jih bilo natančneje spremljati, da bi lahko preeklampsijo čim prej prepoznali in obvladali, so prepričani avtorji. Potrebnih pa je še več raziskav, da bi natančno ugotovili, zakaj je lahko migrena povezana z večjim tveganjem za zaplete. Omejitev študije je bila, da so podatke o avri zbirali šele pozneje v študiji, ko se je večina nosečnosti končala. Torej je na ugotovitve glede vpliva avre morda vplivala sposobnost žensk, da si natančno zapomnijo svoje izkušnje. Prav tako niso bile na voljo informacije o pogostosti migrenskih napadov in v drugih značilnostih migrene. Za odpravo teh omejitev in boljše obveščanje o tem, kako je treba nosečnice z anamnezo migrene spremljati glede morebitnih zapletov v nosečnosti, bodo potrebne dodatne študije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj