Najsodobnejša obravnava tudi za otroke

Avtor: R.M.Z.

Z dobrim sodelovanjem in povezovanjem pediatrov na primarni, sekundarni in terciarni ravni zdravstvenega varstva v Sloveniji dosegamo odlične rezultate in smo po kazalcih zdravstvenega stanja otrok in mladine ne le v evropskem, ampak tudi v svetovnem vrhu, je pokazal že 6. slovenski pediatrični kongres, na katerem so se zbrali najbolj vidni slovenski strokovnjaki, vabljeni pa so bili tudi tuji predavatelji. 

Kazalci, ki to nedvoumno potrjujejo, so zagotovo: nizka umrljivost dojenčkov in otrok do starosti 5 let, visoka precepljenost otrok in mladostnikov, kljub izredno agresivni propagandi nasprotnikov cepljenja in nerazumljivi pasivnosti državnih inštitucij, visok delež pregledanih otrok in šolarjev v preventivnih programih, zelo dobro vodenje otrok, ki imajo različne alergije, astmo, sladkorno bolezen idr.

Nujno zgodnje prepoznavanje genetskih napak 

Predsednik strokovnega odbora kongresa, prof. dr. Tadej Avčin, dr. med., vodja Službe za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo na Pediatrični kliniki, je dejal, da »so se že od nekdaj pojavljale genetske napake. Prvo PIP so opisali že leta 1926, vendar do 80. let minulega stoletja bolnikov večinoma niso prepoznali, ti pa so umirali zaradi okužb s hudim potekom. V zadnjih letih je medicina prav na tem področju skokovito napredovala. Med našimi glavnimi cilji je ustrezno ozaveščanje javnosti o nujnosti zgodnjega prepoznavanja teh bolezni. Zato želimo v Sloveniji uvesti presejalno testiranje novorojenčkov za najtežje oblike primarne imunske pomanjkljivosti, ki jih zdravimo s transplantacijo krvotvornih matičnih celic.« Če je ta opravljena v prvih treh mesecih življenja, je namreč preživetje bolnikov 96-odstotno, pozneje, po prebolelih težjih okužbah, pa se delež preživetja zniža na 66 odstotkov.

Vrhunski dosežki v endokrinologiji

Prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., predstojnik KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, pa je med drugim izpostavil, da je »Slovenija na področju endokrinologije ves čas v koraku s svetom predvsem po zaslugi profesorjev Leva Matajca in Cirila Kržišnika«. Prof. Matajc je bil kot predstavnik Slovenije med ustanovitelji svetovne endokrinološke zveze. Še danes, 50 let po ustanovitvi kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Pediatrične klinike UKC Ljubljana, endokrinologi v Sloveniji ostajajo v koraku s časom . Tudi na področjih, ki so v svetovnem merilu še v povojih, kot je na primer ohranjanje plodnosti otrok in mladostnikov.

Slovenski pediatri vsake štiri leta na kongresu predstavijo uspehe slovenske pediatrije ter svoje delo in dosežke v preteklih štirih letih. Lanski kongres, 6. po vrsti, je potekal od 9. do 11. oktobra 2014 v Čatežu. Poleg domačih strokovnjakov in vabljenih predavateljev iz tujine so se ga udeležili tudi pediatri iz sosednjih držav.

Zgodovinski presek in sodobni pristopi v otroški nevrologiji

Prof. dr. David Neubauer, dr. med., višji svetnik, predstojnik KO za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo, je predstavil razvoj na KO, predstavljene pa so bile tudi novosti na področju zgodnjih epileptičnih encefalopatij ter imunske povezave s trdovratnimi epilepsijami in encefalitisi. Udeleženci so se seznanili tudi z novim registrom za cerebralno paralizo in povezanostjo Slovenije z evropsko projektno skupino SCPE, ki združuje večino registrov po Evropi ter skrbi za ustrezno strokovno in multidisciplinarno oskrbo otrok in mladine s cerebralno paralizo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj