Kakšne vrste je vaš glavobol?

Glavobol je ena najpogostejših zdravstvenih težav v splošni populaciji. V Sloveniji več kot 20 odstotkov ljudi trpi za glavoboli. Glavobol zanesljivo vpliva na kakovost življenja posameznika, tako v privatnem kot službenem življenju. Glavobol je hkrati tudi eden najbolj pogostih vzrokov, ki človeka pripelje na pregled k zdravniku.

Glavobol-tenski tip
V primarnih oblikah glavobola igra veliko vlogo življenjski slog, zato lahko sama sprememba le-tega zmanjšuje pogostnost glavobolov. Foto: Bigstock

Večina glavobolov je nenevarnih in torej niso povezani z bolezenskimi procesi. To so t.im primarni glavoboli. V primeru, da je glavobol povezan s patološkim procesom, govorimo o sekundarnih glavobolih.

Piše: doc. dr. Senta Frol, specialistka nevrologije

V primarnih oblikah glavobola igra veliko vlogo življenjski slog, zato lahko sama sprememba le-tega zmanjšuje pogostnost glavobolov. Dejavniki, ki vplivajo na samo pogostnost pojavljanja glavobolov in na katere lahko vplivamo so: prehrana, fizična aktivnost, stres, spanje, kajenje, uživanje tekočin. Večji vnos maščob in ogljikovih hidratov povečuje frekvenco glavobolov. Pri bolnikih z migreno lahko določene sestavine hrane, kot so sir, temna čokolada, oreščki, itd, sprožijo migrenski glavobol. Življenjski slog se kreira že v mladosti. Zanimivo je tudi dejstvo, da imajo določeni ljudje več glavobolov med konci tedna in v času dopusta, ko je načeloma življenje manj stresno in bolj lagodno. Bolniki z migreno pogosto potožijo, da imajo več glavobolov med vikendi, ko stres popusti, ko torej nivo adrenalina pade. Najpogostejši obliki primarnega glavobola sta tenzijski tip glavobola in migrena. 

Tenzijski tip glavobola

je najpogostejša oblika glavobola. Sodi med primarne oblike glavobola, torej v ozadju ni patološkega procesa v možganovini. Glavobol se ponavlja. Gre za tiščočo obliko glavobola, najpogosteje v sencih in čelu, ponavadi obojestransko. Mnogokrat oseba s to obliko glavobola pove, da ima kot občutek, da nosi tiščoč trak na glavi. Lahko pa se glavobol razvije tudi v predelu čela ali v zadnjem predelu glave in v vratu. Bolečina ni zelo huda, najpogosteje je glavobol blag do zmeren. Pri tej obliki glavobola oseba nima spremljajočih simptomov, kot je bruhanje, občutljivost na svetlobo ali zvok. Glede na podatke, se pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških. Najpogosteje se pojavlja med 30 in 40.letom starosti, hkrati pa je incidenca tudi nekoliko višja v starejšem obdobju življenja. Povezan je s stresom, bolj pogost je pri osebah, ki imajo nižji krvi tlak. Sam glavobol lahko sproži tudi pomanjkanje spanca, dehidracija, izpuščanje obrokov hrane, pitje prevelikih količin alkohola. Znana je povezava med stresom in večjo pogostnostjo tenzijskega tipa glavobola.

Bolniki z depresijo, anksiozno motnjo in motnjami spanja imajo višjo incidenco razvoja tenzijskega tipa glavobola. Največkrat osebe z epizodo tenzijskega glavobola ne iščejo zdravniške pomoči. Kadar pa se razvije kronična oblika glavobola ljudje zelo pogosto poiščejo pomoč. V pomoč je dnevnik glavobola, v katerega redno oseba vpisuje kdaj se pojavi glavobol, katero zdravilo je vzel/vzela ob glavobolu. Zdravljenje kronične oblike tenzijskega tipa glavobola je sestavljeno iz medikamentozne terapije, velik pomen pa ima tudi vedenjska terapija s premagovanjem stresa, spremembo življenjskega stila. V akutni fazi glavobola pomagajo lahko že paracetamol, nesteroidni antirevmatiki (NSAID). Kadar se razvije kronična oblika glavobola se lahko predpišejo amitriptilin, venlafaksin, mirtazapin. Kot že zapisano, imajo velik pomen pri zmanjšanju števila glavobolov vedenjske terapije, s katerimi izboljšamo življenjski slog, izboljšamo spalne navade, prehranjevanje, zmanjšujemo stres. Pomembna je tudi redna telesna vadba. Mnogokrat se tenzijski glavobol izboljša ob redni telesni vadbi. Akupunkturno zdravljenje mnogim bolnikom zmanjša število glavobolov. Nenazadnje, učinkovite so tudi masaže, s katerimi zmanjšujemo tenzijo in posledično stres.

Glavobol-tenski
Pri tenzijskem gre za tiščočo obliko glavobola, najpogosteje v sencih in čelu, ponavadi obojestransko. Foto: Bigstock

Primer iz klinične prakse – bolnica s tenzijskim glavobolom

20-letna študentka farmacije, ki se intenzivno pripravlja na izpite. Več ur dnevno sedi za računalnikom. V vmesnem času si ne vzame premora za telesno aktivnost. Pogosto se uči tudi ponoči, tako da ima moten ritem spanja. Zaradi vsakodnevnega tiščočega glavobola je napotena pod zelo hitro v nevrološko ambulanto. Pove, da ima znane tenzijske glavobole zadnji 2 leti. Vedno jo boli glava na isti način; in sicer jo tišči, kot bi imela obroč okrog glave. Stopnjo glavobola opiše s 5/10. Ob glavobolu nikdar ne bruha, drugih težav ne navaja. V zadnjih 14 dneh je glavobol prisoten vsak dan, ne more se zbrati, se pripravljati na izpit. Ob razmišljanju na izpit zvečer ne more zaspati, zjutraj takoj prične z učenjem. Tiščoč glavobol se pojavi že tekom dopoldneva. Zaradi skrbi, da ne bo uspešna pri izpitu, sedi za računalnikom, ne vzame si premora za telesno aktivnost, sprehod v naravo, nima tudi rednih polnovrednih obrokov hrane. Doma je do pregleda v ambulanti vzela dvakrat Lekadol, ki ji je sicer glavobol omilil, do stopnje 2/10. Redno ne prejema nobenih zdravil, ne prejema oralne kontracepcije.

Ob pregledu pri gospe ne ugotavljam nevroloških izpadov. V času pregleda navaja stopnjo glavobola 4/10, pove, da je tiščoč, ima kot obroč okrog glave. Drugih spremljajočih težav ne navaja, svetloba ali zvok jo ne moti. Je pa neprespana, zaskrbljena zaradi izpita, ki je čez 14 dni. Z gospodično se natančno pogovoriva o njenih težavah. Sama prepozna, da je pod stresom, da si ne vzame premora med učenjem, ne gre v naravo, ni telesno aktivna. Rednih obrokov hrane nima, hkrati ji zaskrbljenosti za izpit nima apetita. Pogosto pozabi tudi zaužiti dovolj tekočin. V družini ima pogoste tenzijske glavobole tudi mama. Narediva načrt zdravljenja glavobolov. Dogovoriva se, da si bo uredila ritem spanja, saj je zadostno spanje izjemnega pomena za normalno funkcioniranje čez dan, hkrati učenje. Med učenjem si bo vzela vsaj dvakrat čez dan premor, da gre na sprehod, ter da je fizično aktivna. Zjutraj bo pojedla kakovosten zajtrk, spila dovolj tekočine čez dan. Glede na to, da ji Lekadol pomaga, lahko ob glavobolu, vzame le-tega, lahko tudi 2 tableti ter po potrebi še eno, ali dve. Naročila se bo tudi na masažo, saj ugotavlja napetost mišičja v ramenskem sklepu, predelu vratu. Dogovoriva se, da se mi bo čez prbl 10 dni javila, da mi sporoči stanje. Gospodična se drži skupnega načrta, uči se efektivno čez dan, ima dva večja premora, med katerima gre na dolg sprehod. Pije dovolj tekočin. Lekadol je v zadnjih 10 dneh zaužila 3 krat. Uspešno nato tudi opravi izpit.

Glavobol v skupkih

Je redka oblika primarnega glavobola. Bolniki navajajo hudo bolečino okoli enega očesa, ki se pojavlja v skupkih (od tu tudi ime te oblike glavobola).

Sekundarna oblika glavobola

Kadar je v ozadju glavobola bolezenski proces, govorimo o sekundarni obliki glavobola.

Kdaj moramo biti pozorni in čimprej obiskati zdravnika?

  • Kadar se glavobol pojavi na novo po 50.letu starosti.
  • Kadar se vzorec glavobola spremeni.
  • Če nas glavobol zbuja iz spanja. 
  • Kadar se razvije nenaden, zelo hud glavobol. 
  • Kadar glavobol spremlja povišana telesna temperatura.
  • Če se glavobol okrepi ob kašljanju.

V prihodnji številki Mojega zdravja preberite nadaljevanje članka. Avtorica se bo osredotočila na migrenski tip glavobola, orisala pa tudi primer bolnice.