Zakaj se ponoči zbujamo premočeni od potu?

Nočno potenje najpogosteje povezujemo z menopavzo, vendar so tudi številni drugi vzroki za to, da se ponoči zbujamo premočeni od potu. Zakaj torej prihaja do epizod nočnega potenja?

Pretopla spalnica ali preveč odej, v katere se zavijemo, ko po napornem dnevu položimo glavo na blazino, lahko povzročita, da nam ponoči postane zelo prevroče. Vsakemu od nas se je to že kdaj zgodilo. V ozadju epizod nočnega potenja, ki so včasih tako intenzivni, da se moramo preobleči in zamenjati posteljnino, pa lahko leži zdravstveno stanje, sprememba v delovanju našega telesa, ki včasih napoveduje bolezen.

Preveč aktivna ščitnica

Potenje in občutljivost na temperaturo sta značilna znaka preveč delujoče ščitnice (hipertireoze). Ščitnica nadzoruje metabolizem in kadar izloča preveč hormonov, telo požene »na visoke obrate«. Telesna temperatura naraste, pogosti so napadi lakote in žeje, hiter srčni utrip, tresoče roke, hujšanje in splošna utrujenost ter hujšanje.

Najpogostejši vzrok za hipertireozo je Gravesova bolezen (poznana tudi kot bazedovka) – avtoimuna bolezen, za katero največkrat zbolijo ženske med 20. in 40 letom starosti.

Nizek krvni sladkor

Pri ljudeh s povišanim sladkorjem in motnjami v presnovi sladkorja (gre za pred-stanje sladkorne bolezni – ljudje z metabolnim sindromom za sladkorno boleznijo zbolijo petkrat pogosteje kot ostali) ter diabetikih so nočna potenja pogostejša.

Ponoči krvni sladkor pade, še posebej, če smo čez dan zelo aktivni ali imamo večerni trening in/ali obilno večerjo.

Bolniki na inzulinu ter tisti, ki jemljejo zdravila na osnovi sulfonilsečnine, so za epizode nočnega potenja, ki so znak padca sladkorja v krvi (hipoglikemije), še posebej dovzetni. Pomaga dober nadzor bolezni in spremljanje krvnega sladkorja.

Spalna apneja

Pri spalni apneji gre za to, da med spanjem prenehamo dihati, še posebej med smrčanjem. Prekinitve dihanja se dogajajo večkrat na noč, posledica pa je premajhna oskrba tkiv in organov s kisikom, kaj povzroči »beg ali boj« reakcijo telesa, kar povzroči potenje. Telo sicer samo od sebe zadiha nazaj, vendar stanje aktivira številne mišice.

Podatki kažejo, da je spalna apneja precej pogosta: med tistimi, ki smrčijo (in takih je tretjina populacije), jo ima vsak dvajseti.

Refluks

Slabše tesnjenje mišice zapiralke med želodcem in požiralnikom povzroča vračanje vsebine želodca v požiralnik, kar povzroča pekoče bolečine v prsnem košu in kislo spahovanje. Rečemo, da nas peče zgaga. Povezava med nočnim potenjem sicer še ni točno potrjena, je pa zelo možna, pravijo zdravniki.

Kako si pomagati? Vsekakor pomaga izogibanje zelo začinjeni in mastni hrani ter uživanje hrane v majhnih obrokih, pa tudi tisti ljudski nasvet, da se polnim želodcem ne hodi spat, v tem primeru pride prav.

Limfom

Nočno potenje lahko povzročajo različne vrste raka, med bolj pogostimi vzroki pa je limfom.

Gre za raka, ki vznikne različnih komponentah imunskega sistema: bezgavkah, vranici, kostnem mozgu, priželjcu (žlezi, ki se nahaja v presnem košu in ki je najbolj aktivna do pubertete, potem pa se začne zmanjševati. V njej zorijo limfociti T, izloča pa tudi rastni hormon ter nekatere hormone, ki sodelujejo pri imunski odpornosti).

Četrtina bolnikov z Hodgkinovim limfomom občuti epizode nočnega potenja in ima nizko telesno temperaturo.

Zdravila

Veliko zdravil lahko povzroči nočno potenje, vključno z zdravili za zmanjšanje vročine, ki so na voljo brez recepta na primer acetaminofen, aspirin in ibuprofen.

Tudi nadomestno hormonsko zdravljenje ter nekatera zdravila za glavkom ali depresijo (predvsem triciklični antidepresivi) so med večjimi »krivci«, da se ponoči prebujamo mokri od potu. Znojne žleze stimulirajo tudi steroidi.

Anksioznost

Zaradi stresa se potimo čez dan in tudi ponoči ni nič drugače. Težke sanje, tesnoba, ki jo odnesemo v posteljo, skrbi, ki nam ne dajo zaspati … vse to so razlogi, zaradi katerih nastopijo epizode nočnega potenja.

Moraste sanje so sicer bolj pogoste pri otrocih,vendar se tudi odrasli lahko zbodimo sredi noči prepoteni in z razbijajočim srcem.

Menopavza

Včasih je vročinske oblive (valunge), značilne za obdobje pred in po zadnji menstruaciji, imenovani menopavza, težko razlikovati od nočnega potenja zaradi drugih vzrokov. Dobijo jih tudi ženske, ki so jim odstranili jajčnike ali so izgubile menstruacijo zaradi kemoterapije.

Sorodne vsebine:

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj