Lek prejemnik dveh zlatih priznanj za inovacije

Družba Lek je prejela kar dve od skupno petih zlatih priznanj na nacionalni ravni, ki jih za inovacije podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in sicer za prehransko dopolnilo LinComplexTM ter za projekt kontinuiranega in povezanega procesa čiščenja biofarmacevtikov.

Inovativnost in razvoj sta v središču Lekovega delovanja tako na globalni ravni kot v Sloveniji. Foto: Bigstock

Priznanja GZS za inovacije na nacionalni ravni so najvišja nacionalna priznanja inovativnim dosežkom slovenskih podjetij. Lekovi strokovnjaki so od leta 2002, ko je GZS začela podeljevati nacionalna priznanja za inovacije, skupno prejeli 11 zlatih priznanj.

Slovenski znanstveniki v srčiki razvoja

Inovativnost in razvoj sta v središču Novartisovega delovanja tako na globalni ravni kot v Sloveniji. Slovenske ekipe so vključene v razvojne in proizvodne faze številnih prebojnih Novartisovih projektov. »Okolje, v katerem deluje farmacevtska industrija, se zelo intenzivno in hitro spreminja. Uspešna bodo tista agilna podjetja, ki bodo usmerila svoja sredstva v vodilni položaj na področju raziskav, najnaprednejše tehnologije in najsodobnejših terapij. Novartis je na poti razvoja v vodilno svetovno farmacevtsko družbo, ki jo bodo poganjali podatki in digitalizacija. Ponosen sem, da v tem razvoju igrajo pomembno vlogo tudi slovenski znanstveniki,« je povedal Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji.

Inovacijo Lincomplex razvili v Razvojnem centru Slovenija

Inovacija LincomplexTM : sodi v novo generacijo visokokakovostnih prehranskih dopolnil z najbolje raziskanim sevom Lactobacillus Rhamnosus GG. Izdelek so razvili v Razvojnem centru Slovenija na temelju dolgoletnih izkušenj in poglobljenega poznavanja izdelkov z mlečnokislinskimi bakterijami. Tim inovatorjev sestavljajo dr. Gaj Stavber, dr. Klemen Naveršnik, dr. Melita Hribar, dr. Katja Berginc, mag. Nina Malešič, Dušan Gašperlin in mag. Nataša Tanšek.

Generacija visokokakovostnih prehranskih dopolnil

»Inovativni pristopi pri razvoju izdelkov z mlečnokislinskimi bakterijami nam prinašajo pomembno konkurenčno prednost. Menim, da nam je z izdelkom LinComplexTM uspelo narediti nov korak v razvoju in začrtati pomembne smernice za prihodnost. Tukaj smo vodilni in res prisrčna hvala vsem, ki so soustvarjali ta izdelek. Blagovna znamka Linex tako še utrjuje svojo vodilno vlogo na številnih trgih srednje in vzhodne Evrope. Pomembno pa je tudi, da se pri tovrstnih projektih različna področja v podjetju med seboj povezujemo, sodelujemo in gradimo skupno zgodbo o uspehu,« je povedal dr. Gaj Stavber, vodja razvojnih projektov v Razvojnem centru Slovenija, ki je vodil razvojno skupino.

Nova metoda čiščenja biofarmacevtikov

Drugo zlato priznanje je prejela inovacija kontinuiranega in povezanega procesa za čiščenje biofarmacevtikov. Avtorji inovacije so dosegli veliko znižanje sicer visokih stroškov proizvodnje teh sodobnih in zelo učinkovitih zdravil. Pri razvoju so sodelovali dr. Gorazd Hribar, dr. Dejan Arzenšek, Helena Trnovec, Barbara Jeras, Linda Hribar Guštin, Jure Mohorič, Dominik Kert, Tibor Doles, mag. Nebojša Furlan, Maja Jelenc, Tomaž Novak in Roberta Tomaš.

Znatno znižanje stroškov in povečanje produktivnosti

»Trenutno so biološka zdravila še vedno težje dostopna številnim bolnikom po svetu, ker je njihova proizvodnja zelo kompleksna in draga, saj poteka preko serije individualnih stopenj. Mi smo v okviru konzorcijskega projekta »Izdelava novega procesa izolacije proteinov za biofarmacevtske namene« (nextBioPharmDSP) razvili nov kontinuiran in povezan proces za čiščenje biofarmacevtikov na proizvodni skali. V procesu smo z vzpostavitvijo kontinuirane izolacije produkta z učinkovitim odstranjevanjem nečistoč ter virusov in integracijo naprednih analitskih orodij dosegli znatno znižanje stroškov ter povečanje produktivnosti,« je povedal dr. Gorazd Hribar, vodja tehnoloških prenosov v Bioloških učinkovinah Mengeš.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj