Preboleli po raku – nazaj v življenje

Si predstavljate, kako se je soočiti z diagnozo levkemija, limfom, plazmocitom ali drugimi oblikami krvnega raka? Obvladovati neželene učinke napornih terapij in se po zaključenem zdravljenju krvnega raka vrniti v običajno življenje? Najverjetneje ne, tako si lahko mislite, da to za bolnika ne more biti enostavno.

Program vključuje strokovnjake s področij hematologije, onkologije, fizioterapije, kineziologije, klinične dietetike in klinične psihologije. Foto: RMZ

Bolezen in proces zdravljenja krvnega raka bolnike pogosto izčrpata do roba človeških zmogljivosti, kar vodi v upad splošne zmogljivosti in mišične mase, v slabše prehransko stanje, neredko pa tudi v kronično utrudljivost in strah pred slabim izidom zdravljenja. Vse te težave bolnika pričakajo med zdravljenjem, na poti okrevanja in vračanja nazaj v življenje in na delo. Ker sistemsko urejene celostne rehabilitacije za bolnike s krvnim rakom v Sloveniji še ni, je Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, pred petimi leti skupaj z Združenjem hematologov Slovenije razvilo inovativen program celostne rehabilitacije za bolnike z različnimi oblikami krvnega raka Skupaj na poti do zdravja – Nazaj v življenje, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Skupaj gre lažje in hitreje

Program vključuje strokovnjake s področij hematologije, onkologije, fizioterapije, kineziologije, klinične dietetike in klinične psihologije. V času strukturirane rehabilitacije, ki traja šest mesecev, je bolnik vključen v redno tedensko fizioterapevtsko in/ali kineziološko vadbo. Uporabniki rehabilitacije so po uvodni individualni obravnavi zdravnika specialista deležni prehranskega presejanja, v nadaljevanju pa se udeležujejo rednih mesečnih posvetovalnic s klinično dietetičarko in klinično psihologinjo.

Strokovno vodeni program celostne rehabilitacije in aktivna udeležba uporabnikom pomagata blažiti neželene učinke napornega zdravljenja, izboljšata njegovo učinkovitost, omogočata hitrejše okrevanje in boljšo kakovost življenja ter hitrejšo in lažjo vrnitev nazaj v socialno, delovno in izobraževalno okolje. To potrjuje tudi neodvisna raziskava, ki so jo leta 2019 opravili na Inštitutu za biostatistiko in medicinsko informatiko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Analiza je na vzorcu prvih 40 uporabnikov, ki so zaključili program celostne rehabilitacije, namreč pokazala, da imajo vsi trije moduli – fizikalni, prehranski in psihosocialni – dokazano pozitivne učinke na uporabnike rehabilitacije.

Varen prostor in odkrita beseda

V program celostne rehabilitacije se je v zadnjih skoraj petih letih vključilo 194 uporabnikov, ki so z rehabilitacijo v povprečju zelo zadovoljni. Ali kot nam je zaupala uporabnica Ajda: »Program rehabilitacije se mi zdi pomemben, ker nudi oporo tudi v času, ko je zdravljenje uradno že zaključeno. Posebno všeč mi je psihološki modul, kjer skupaj z ostalimi udeleženci soustvarjamo varen prostor za odkrit pogovor. Ta nam omogoča, da delimo različne vidike življenja z rakom/po raku – tudi oz. predvsem tiste, ki jih naši bližnji (na srečo) ne razumejo. Tako se lahko skozi zgodbe in raznolike izkušnje marsičesa naučimo, drug drugega bodrimo in si s tem najbolj pomagamo na poti nazaj v ‘normalno’ življenje.«

Spodbuda in varen prostor, ki spremljata program rehabilitacije, bolnikom omogočata, da se med procesom okrevanja povezujejo in spoznajo, da v bolezni in na poti okrevanja niso sami. V času, ko je novi koronavirus, ki bolnike s krvnim rakom izraziteje ogroža, še prisoten, rehabilitacijske aktivnosti potekajo prek spleta. Pri tem poznavanje uporabe spletnih orodij ni ovira, saj v Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo bolnike s krvnim rakom, če je treba, naučijo tudi teh veščin. Spletna izvedba programa celostne rehabilitacije Skupaj na poti do zdravja pa omogoča, da se lahko v aktivnosti vključijo bolniki z različnimi oblikami krvnega raka iz vse države, ne le iz Ljubljane in Maribora, kot je veljalo pred epidemijo covida-19.

Več informacij o poteku programa in možnosti vključitve na: www.nazajvzivljenje.si.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj