Dokazali neposredno povezavo med mesom in kolorektalnim rakom

Pretirano uživanje predelanega in rdečega mesa poveča tveganje za raka, še posebej za raka debelega črevesa in danke. Zdaj je povezava dokazana tudi na molekularni ravni.

Neu5Gc je molekula sladkorja, ki jo najdemo v tkivih sesalcev, ne pa tudi v perutnini ali ribah. Ljudje razvijejo protitelesa proti Neu5Gc v otroštvu, ko so prvič izpostavljeni mesnim izdelkom. Foto: Bigstock

S hrano v telo vnašamo potrebna hranila, hkrati pa tudi mnogo snovi, ki so organizmu tuje in zoper katere se sproži imunski sistem. Ena od takih je N-glikolilneuraminska kislina (Neu5Gc). Ob uživanju živil, ki vsebujejo N-glikolilneuraminsko kislino (Neu5Gc), ljudje tvorimo protitelesa, ki vplivajo na razvoj raka debelega črevesa in danke, poroča BMC Medicine. Človeški anti-Neu5Gc IgG je neodvisni dejavnik tveganja za nastanek raka, ni pa znano, kako konkretno deluje.

Ključna vloga preventive, temelj gibanje in ne-podhranjenost

Posledica vnosa snovi, ki so organizmu tuje, je mikrovnetje, ki sčasoma zajame celo telo in slabi sposobnost obrambe proti ostalim patogenom. Ampak – kot vedno, ko je govor o zdravju in boleznih, tudi tukaj pomembno vlogo igra preventiva, katere zlati ključ je zdrav življenjski slog: dovolj (količinsko in s stališča intenzivnosti) telesne aktivnosti, telesna teža z ITM med 20 in 25 ter prehrana, bogata z varovalnimi snovmi (polifenoli, antioksidanti…). Čeprav živimo v obdobju prehranskega obilja, je podhranjenih 20 odstotkov splošne populacije, vključno z otroci. To pomeni, da s hrano v telo ne vnašajo dovolj makro in mikro hranil – kljub uživanju kalorično bogate hrane. Med starostniki je delež podhranjenih že večji – okrog 60 odstotkov, v domovih za starostnike pa celo 80 odstotkov.

Polisaharid Neu5Gc sproži nastanek protiteles

Rak debelega črevesa in danke je eden od tistih rakov, na katerega izrazito vpliva življenjski stil. Raziskovalci so odkrili molekularno povezavo med prehrano in tveganjem za njegov nastanek – kar lahko razloži njegovo večjo pojavnost med uživalci zelo velikih količin mlečnih izdelkov in rdečega mesa. Gre za nekaj podobnega kot za povezavo med visokim holesterolom in večjim tveganjem za bolezni srca, pravijo. Sprožilec nastanka protiteles je polisaharid Neu5Gc. Študijo so izvedli na Univerzi Tel Aviv, ugotovitve pa konec septembra 2020 objavili v BMC Medicine.

Neu5Gc – ena molekula, veliko težav

Neu5Gc je molekula sladkorja, ki jo najdemo v tkivih sesalcev, ne pa tudi v perutnini ali ribah. Ljudje razvijejo protitelesa proti Neu5Gc v otroštvu, ko so prvič izpostavljeni mesnim izdelkom. Čeprav je znano, da ta protitelesa povečajo tveganje za raka, zlasti za raka debelega črevesa in danke, doslej ni ni bila ugotovljena neposredna povezava med protitelesi in uživanjem mesa in mleka. Zdaj so jo v celoti dokazali in razkrili tudi biokemične mehanizme, po katerih poteka.

Globalni podatki kažejo povezavo med rakom debelega črevesa in danke (CRC) in uživanjem rdečega ter predelanega mesa pri različnih državah. Mednarodni starostno standardizirani stopnji incidence in smrtnosti kolorektalnega raka (ASR na 100.000 človeških let, vključno z rakom debelega črevesa, danke, anusa) pri posameznikih, starih 45–69 let, močno kolerirata s prehranskim vnosom mesa. Foto: Tel Aviv University

Raziskovalci so uporabili podatke iz obsežne nacionalne prehranske raziskave NutriNet-Santé, izvedene v Franciji. Izmerili so vsebnost Neu5Gc v različnih mlečnih in mesnih živilih, ki so običajna v francoski prehrani, ter izračunal dnevni vnos Neu5Gc za 19.621 polnoletnih odraslih. Nato so odvzeli vzorec krvi pri 120 reprezentativnih udeležencih ter jih testirali na protitelesa proti Neu5Gc. Vse vzorce so tudi kakovostno opredelili.

Razvili nov prehranski indeks – Gcemic indeks

Na podlagi vsebnosti polisaharida Neu5Gc v različnih živilskih izdelkih so razvili nov prehranski indeks, ki so ga poimenovali Gcemic indeks. Ta indeks razvršča živila, katerih prekomerno uživanje lahko povzroči nastanek protiteles in povečanje tveganja za raka. “Ugotovili smo pomembno povezavo med visokim vnosom Neu5Gc iz rdečega mesa in sirov ter razvojem tistih protiteles, ki povečujejo tveganje za raka,” pravi dr. Padler-Karavani iz Univerze Tel Aviv, ki je vodila raziskavo. “Že leta smo si neuspešno prizadevali najti takšno povezavo. Zdaj nam je zahvaljujoč najsodobnejšim metodam za merjenje protiteles v krvi uspelo.” Padler-Karavani dodaja, da živila z visokim Gcemic indeksom napovedujejo povečano tveganje zlasti za kolorektalnega rak, pa tudi za druge vrste rakov.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj