Sistemsko vnetje in rak debelega črevesa in danke

Bolniki, pri katerih je rak debelega črevesa in danke odkrit v zgodnjem stadiju, imajo 90 odstotno možnost ozdravitve: Če pa bolezen napreduje do metastatske oblike, se preživetje zmanjša na 10 odstotkov.

Za rakom v Sloveniji vsako leto zboli več kot 13.000 ljudi, z izkušnjo bolezni pa živi skoraj 90.000 Slovencev – skoraj 5 odstotkov celotne populacije. Foto: Bigstock

Kljub temu, da se rak debelega črevesa in danke razvija počasi (od osem do deset let), še vedno večino bolnikov odkrijejo v napredovalih stadijih. Zadnje ugotovitve kažejo, da je mogoče s prehrano in telesno aktivnostjo zmanjšati tveganje zanj za 47 odstotkov. K raku debelega črevesa in danke, ki je eno od najbolj pogostih onkoloških obolenj, prispevata tudi prekomerno uživanje alkohola in debelost.

Procesiranja hrana in tveganje za raka

Procesirana hrana za 32 odstotkov poveča verjetnost, da boste zboleli za rakom črevesa. Niso pa onkološka obolenja edina past, v katero nas zvabi industrijsko predelana hrana. Sistemsko vnetje, ki ga povzroča, zajame celo telo in okvari številne organe, še posebej srce in ožilje. Podatki kažejo, da je procesirana hrana za srce in žile celo bolj nevarna kot debelost.

Četrt stoletja spremljali sto tisoč zdravstvenih delavcev

Študija francoskih znanstvenikov, v katero so zajeli več kot sto tisoč zdravstvenih delavcev in jih spremljali več kot 26 let, je pokazala, da so tisti, ki so jedli največ procesirane hrane, tudi največkrat zboleli za kolorektalnim rakom. Povečanje vnosa procesirane hrane za 10 odstotkov je povzročilo porast raka za 12 odstotkov. Pri tistih, pri katerih je procesirana hrana sestavljala večino dnevnega jedilnika, je bila zbolevnost več kot 30 odstotna – torej je zbolel vsak tretji. Povečanje zbolevanja je šlo z roko v roki s sistemskim vnetjem.

Slovenci in rak

Za rakom v Sloveniji vsako leto zboli več kot 13.000 ljudi, z izkušnjo bolezni pa živi skoraj 90.000 Slovencev – skoraj 5 odstotkov celotne populacije. V prihodnosti bo pri nas za rakom verjetno zbolel eden od dveh moških in ena od treh žensk. Po podatkih Onkološkega inštituta največ prebivalcev Slovenije zboli in umre za raki, ki so predvsem posledica slabega življenjskega sloga.

Moški najpogosteje zbolevajo za rakom prostate (ima ga 21,5 odstotkov bolnikov), rakom kože (14,7 odstotkov), rakom debelega črevesa in danke (13,8 odstotkov), rakom pljuč (11,5 odstotkov), raki glave in vratu (4,9 odstotkov), rakom želodca (4,2 odstotka), melanomom (3,5 odstotkov), rakom mehurja (3,2 odstotka), rakom ledvic (3,1 odstotek) in rakom trebušne slinavke (2,5 odstotka).

Ženske v Sloveniji najpogosteje zbolevajo za rakom dojk (ima ga 19,8 odstotkov od vseh bolnic), rakom kože (18, 3 odstotkov), rakom debelega črevesa in danke (11,1 odstotka), rakom pljuč (6,5 odstotkov), rakom maternice (5,2 odstotka), melanomom (4,0 odstotkov), rakom želodca (3,4 odstotke), rakom trebušne slinavke (3,2 odstotka), ne-Hodgkinovim limfomom (3,0 odstotkov) in rakom jajčnikov (2,7 odstotka).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj