Potrdili učinkovitost matičnega mlečka na sistemsko vnetje

Marca letos je družinsko podjetje Medex, pionir apiterapije pri nas, pa tudi v svetu, pripravil dogodek za medije. Obiskali smo jih tudi sodelavci uredništva Revije Moje zdravje in z zanimanjem prisluhnili o dosežkih, zdaj že častitljivih 69 letih delovanja. Ne glede, da je šlo za marketinško naravnan dogodek, pa je vendarle velik vtis pustilo prizadevanje, da z naravnimi, učinkovitimi in inovativnimi prehranskimi dopolnili na osnovi čebeljih pridelkov nadvse uspešno izboljšujejo življenja ljudi. Brez klinično podprtih inovacij danes več ne gre in ravno na tem področju, smo videli tudi v živo, v Medexu blestijo.

Učinkovitost matičnega mlečka na sistemsko vnetje.
Najnovejše klinične študije dokazujejo, da imajo flavonoidi iz propolisa pozitivne učinke tudi na imunski sistem, prebavni trakt, ustno sluznico in zobe. Foto: arhiv Medex

V modernem laboratoriju razvijajo varne in učinkovite izdelke, z lastno registrirano razvojno-raziskovalno skupino pa aktivno sodelujejo z javnimi raziskovalnimi ustanovami. Tako tudi z raziskavo o učinkih matičnega mlečka, s katero so prvi na svetu potrdili njegovo učinkovitost pri blaženju vnetnih procesov v telesu.

V zadnjem času so zabeležili največje premike zlasti na področju raziskav učinkovitosti matičnega mlečka in propolisa. V sodelovanju s Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem so izvedli raziskavo o učinkih matičnega mlečka in prvi potrdili njegovo učinkovitost na sistemsko vnetje. Medex v svojih izdelkih uporablja izključno matični mleček s standardizirano vsebnostjo ključne učinkovine 10-HDA, ki jo v naravi najdemo izključno v matičnem mlečku (gre za najpomembnejšo kratkoverižno maščobno molekulo – 10-hidroksidecenojska kislina).

Kaj je matični mleček? Matični mleček je eden od čebeljih pridelkov. To je edina hrana matice in ji omogoča, da živi celo do 50-krat dlje kot običajne čebele. Te v povprečju živijo od enega  do dveh mesecev, matica pa štiri do pet let. Matični mleček ljudje za lajšanje zdravstvenih tegob uporabljamo že od nekdaj, danes pa njegove učinke vse bolj potrjujejo tudi izsledki kliničnih raziskav. Kakšen je matični mleček? Matični mleček je belkasta, želeju podobna snov s katero čebele dojilje hranijo svoj zarod. Vsebuje vsa nujna hranila za razvoj čebel, pa tudi vrsto edinstvenih bioaktivnih snovi, ki jih ne najdemo nikjer drugje v naravi. Med njimi so kratkoverižne maščobne molekule, med katerimi je najpomembnejša 10-HDA (10-hidroksi-decenojska kislina). Matični mleček je tisti, ki določa, ali se bo čebelja ličinka razvila v matico ali čebelo delavko. Če čebele ličinko hranijo izključno z matičnim mlečkom, se iz nje razvije nova matica, če pa ličinko po treh dneh prenehajo hraniti z matičnim mlečkom, se iz nje razvije čebela delavka. Na kaj vpliva matični mleček? Matični mleček torej lahko kontrolira izražanje genov in vpliva na delovanje hormonov. Čeprav je čebelja matica genetsko povsem enaka drugim čebelam v panju, je zaradi izključnega uživanja matičnega mlečka dvakrat večja od drugih čebel, najdlje živeča (preživi lahko kar 15 rodov čebel) in poleg trotov edina plodna čebela v panju.  

Propolis ima tudi protimikrobne in protivnetne učinke

Najnovejše klinične študije dokazujejo, da imajo flavonoidi iz propolisa poleg lajšanja bolečega grla in žrela, za kar se je najpogosteje uporabljal propolis, pozitivne učinke tudi na imunski sistem, prebavni trakt (razjede, vnetja), ustno sluznico (afte, vnetja dlesni) in zobe (preventiva pred kariesom). Edino zagotovilo, do bo propolis res imel protimikrobne in protivnetne učinke, dokazane s kliničnimi študijami, pa je, da je treba zagotoviti pravilen dnevni odmerek in konstantno vsebnost flavonoidov, ki so najbolj poznani po antioksidativnem  delovanju, ne glede na sezono in vir propolisa. Zato v Medexu uporabljajo le propolis s standardizirano vsebnostjo flavonoidov, izraženo s faktorjem APF® (Active Propolis Flavonoids). APF® 50 tako pomeni, da izdelek vsebuje 50 mg flavonoidov na ml, vsebnosti flavonoidov in izsledkom kliničnih študij pa je prilagojeno tudi odmerjanje. Izdelki z oznako APF® so združeni v liniji Propolis defense, del katere je tudi edinstveni Bio Propolis defense pršilo na vodni osnovi, ki je najmočnejši te vrste na svetu in prihaja iz ekološke pridelave.

Izdelki Propolis defense so linija najmočnejših standardiziranih propolisov na trgu, ki so lahko na alkoholni ali vodni. V obliki pršila in pastil je učinkovit pri lajšanju bolečin grla in žrela ter za zdravje ustne sluznice, propolis tinktura pa je primerna za vzdrževanje zdrave sluznice prebavnega trakta ter spodbujanje imunskega sistema. Za vse, ki jim okus propolisa ne ustreza, pa so odslej na voljo nove Propolis defense kapsule, obogatene s cinkom in vitaminom A.

Prvi v Sloveniji začeli omogočati preverjanje kakovosti in varnosti vsakega njihovega kozarca medu

V Medexu že vrsto let opozarjajo, da je na trgu vse več nekakovostnega ter nepreverjenega medu z nedovoljenimi ostanki pesticidov, insekticidov, antibiotikov in težkih kovin, oziroma celo ponaredki medu. Zato so kot prvi v Sloveniji že pred sedmimi leti potrošnikom ponudili storitev Preveri med. Na www.medex.si/preveri-med vpišete petmestno številko LOT s pokrovčka Medexovega medu in pridobite analize kakovosti in varnosti, ki so bile narejene v akreditiranih laboratorijih doma in v tujini, prav za vsak kozarec napolnjenega medu.

Nataša Lilek, preizkuševalka medu
Dr. Nataša Lilek, čebelarka, licencirana preizkuševalka medu, članica Mednarodne komisije za med (IHC) in Medexove razvojno-raziskovalne skupine Foto: arhiv Medex
Domen Jaklič, član raziskovalne skupine Medex.
Dr. Domen Jaklič, član Medexove raziskovalne skupine Foto: arhiv Medex

Dr. Nataša Lilek, čebelarka, licencirana preizkuševalka medu, članica Mednarodne komisije za med (IHC) in Medexove razvojno-raziskovalne skupine: »Med je lahko izpostavljen fizikalnim, kemijskim ali mikrobiološkim dejavnikom tveganja, zato je zelo pomembno, da se pri pridelavi upošteva dobra čebelarska praksa. Zahteve glede kakovosti in varnosti medu so opredeljene v nacionalnem Pravilniku o medu in Uredbah komisije EU. O tem, kako preveriti kakovost medu, kroži veliko mitov: od obračanja kozarca na glavo in preverjanja, ali se pojavi mehurček, do različnih testov z vodo in ognjem. V resnici pa o kakovosti medu ne moremo soditi zgolj s prostim očesom niti se ne moremo zanesti samo na senzorične lastnosti. Edini zanesljivi in preverljivi test kakovosti je tisti, ki ga opravimo v laboratorijih. S storitvijo Preveri med lahko potrošniki s pomočjo LOT številke s pokrovčka Medexovega medu pridobijo analizni list in se sami prepričajo o sestavi medu in njegovi ustreznosti glede na strokovno uveljavljene parametre.«

Kaj je propolis? Propolis ali čebeljo zadelavino, s katerim čebele zaščitijo panj in poskrbijo za zdravje čebelje družine, ljudje uporabljamo že stoletja, danes pa antibakterijsko, antivirusno in antiglivično delovanje propolisa potrjujejo tudi klinične raziskave. Čebele na popkih dreves nabirajo rastlinsko smolo, ki ščiti rastline pred mikroorganizmi, saj vsebuje naravna barvila – flavonoide. Čebele smolo oplemenitijo z izločki svojih žlez ter dodajo vosek. Za kaj se uporablja propolis? Če smo tradicionalno propolis uporabljali predvsem za lajšanje bolečega grla in žrela, zadnje klinične študije dokazujejo, da imajo flavonoidi iz propolisa pozitivne učinke tudi na imunski sistem, prebavni trakt (razjede, vnetja), ustno sluznico (afte, vnetja dlesni) in zobe (preventiva pred kariesom). Edino zagotovilo, do bo propolis res imel protimikrobne in protivnetne učinke, dokazane s kliničnimi študijami, pa je vsebnost flavonoidov in pravilno odmerjanje. Kakšen propolis je učinkovit? Če želimo, da ima izdelek s propolisom konsistenten in ponovljiv učinek, je treba zagotoviti konstantno vsebnost flavonoidov, ne glede na sezono in vir propolisa.