Večina popularnih diet učinkuje le eno leto

Paleo, Atkinsova in DASH dieta so v zadnjih letih pridobile na popularnosti, saj poleg izgube telesne teže obljubljajo tudi druge koristi za zdravje, na primer znižanje krvnega tlaka in padel holesterola ter trigliceridov v krvi.

Ljudje, ko so se prehranjevali po Atkinsu, so v pol leta izgubili povprečno 6 kilogramov. DASH dieta pa je telesno težo znižala za 8 kilogramov v 6 mesecih. Foto: Bigstock

Popularne diete učinkujejo zgolj eno leto, povprečna izguba teže po pol leta pa je 4 kilograme. Potem se ljudje zredijo nazaj, in tudi pozitivni zdravstveni učinki izzvenijo.

Sistematični pregled 121 raziskav so izvedli na kanadski univerzi McMaster, ugotovitve pa objavili v ugledni reviji The British Medical Journal (BMJ). Raziskali so 14 različnih diet, vključno s priljubljenima Atkinsovo in paleo deito. Atkinsova dieta zelo omejuje vnos ogljikovih hidratov, medtem ko paleo dieta pomeni jesti hrano, po kateri so posegali naši predniki: malo ogljikovih hidratov in veliko beljakovin.

Povprečna starost udeležencev v analiziranih študijah je bila 49 let, vsi pa so imeli prekomerno telesno težo ali debelost. Po enem letu vztrajanja pri dietah so bili komaj kaj lažji, kot na začetku: razlika v telesni teži je bila le še kilogram do dva.

Ljudje, ko so se prehranjevali po Atkinsu, so v pol leta izgubili povprečno 6 kilogramov. DASH dieta pa je telesno težo znižala za 8 kilogramov v 6 mesecih.

Od preglednih diet sta se najbolje izkazali atkinsova in DASH dieta: najbolj sta znižali telesno težo in tudi krvni tlak. Ljudje, ko so se prehranjevali po Atkinsu, so v pol leta izgubili povprečno 6 kilogramov. DASH dieta pa je telesno težo znižala za 8 kilogramov v 6 mesecih. DASH dieta predpisuje uživanje veliko sadja in zelenjave, pa tudi polnozrnatih žitaric in mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob. Vendar so po enem letu tudi pri njima učinki izginili.

Izkazalo se je tudi, da sploh ni pomembno, za katero dieto se odločimo. Razlike v izgubi telesne teže se zgodijo le v prvih šestih mesecih. Vse analizirane diete tudi niso pripomogle k izboljšanju ravni koristnega holesterola HDL in niso zmanjšale sistemskega vnetja.

Profesor Gordon Guyatt, soavtor študije, je povedal: “Glavno sporočilo raziskave je, da različne vrste diet lahko povzročijo zmerno hujšanje in na kratek rok znižajo krvni tlak in raven slabega holesterola. Toda koristi po enem letu izginejo. Če želimo doseči dolgoročne učinke, je celostno bolj zdrav življenjski slog veliko boljša ideja kot specifična prehrana.”

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj