Kreme za sončenje: zaščita za kožo ali poguba za okolje

Avtor: asis.dr. Andreja Čufar

Poleg številnih prijetnih stvari, ki jih prinaša poletje, je to tudi čas najmočnejšega sončnega sevanja, ki na beli človeški koži lahko pušča uničujoče posledice, kot je prezgodnje staranje in predvsem kožni rak. 

Zato poleti strokovnjaki pogosteje kot sicer opozarjajo na nujnost uporabe sončnih zaščitnih sredstev. Svoj lonček pa pristavijo še proizvajalci kozmetike, ki s svojimi navodili glede pogostnosti in količine nanašanja sončnih krem skušajo povečati njihovo uporabo in tudi celokupno porabo. 

Ste kdaj opazili masten madež na morski površini, ki je ostal za vami, ko ste se, lepo namazani s sončno zaščitno kremo, potopili v osvežujočo vodo? Ste se kdaj vprašali, kako vse te snovi vplivajo na morsko vodo, njeno sestavo in na življenje v morju? Večinoma se ljudje v svoji vnemi za doseganje lastnih ciljev ne oziramo veliko na okolje, dokler tam ne začne nastajati tako velika škoda, da nas začne motiti. Podobno velja za škodo, ki jo povzročajo tone UV-filtrov, ki jih vsako leto spirajo s človeških teles morja, jezera in reke. Po podatkih študije, ki so jo izvedli na Havajih, Deviških otokih in v Izraelu, vsako leto na svoji koži znosimo v morje od 4.000 do 6.000 ton, po nekaterih ocenah pa celo do 14.000 ton zaščitnih krem za sončenje, ki vsebujejo različne organske in anorganske UV-filtre. 

 

asist. dr. Andreja Čufar, mag.farm.spec., direktorica Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP)  

Izberite varnejše filtre

Medtem ko so se anorganski filtri po do zdaj zbranih podatkih izkazali za razmeroma varne za človeka in tudi za okolje, pa za organske UV-filtre obstajajo različne študije, ki dokazujejo njihove uničujoče učinke na okolje. Med temi je najbolj skrb vzbujajoč vpliv na korale. Znanstveniki opozarjajo, da vsaj eden izmed številnih organskih UV-filtrov, oksibenzon, poškoduje DNA koral, moti endokrino funkcijo in povzroča oblaganje koral, posledice pa se kažejo kot beljenje koral, korale zavračajo simbiotske organizme in odmirajo. Najbolj toksičen je za mlade korale, škodljivo pa vpliva tudi na odrasle osebke in zato predstavlja resno grožnjo obstoju koralnih grebenov na najbolj obiskanih svetovnih lokacijah. Karibi so zaradi tega in še nekaterih drugih znanih vzrokov, kot so prekomeren ulov in drugi onesnaževalci, že izgubili več kot 80 % koral. Za ohranitev tega naravnega bogastva, ki je pomembno ne le za turizem, ampak igra predvsem nenadomestljivo vlogo v občutljivem ravnovesju ekosistema, je vsak majhen korak izjemnega pomena. 

  Imate vprašanje s področja delovanja zdravil? Pošljite ga na naslov Revija za moje zdravje, Hudovernikova 4, 1000 Ljubljana ali na [email protected].
Dr. Andreja Čufar in sodelavci iz JAZMP vam bodo odgovorili nanj.  

Obnašajmo se odgovorno

Ob teh informacijah se kot porabniki lahko in moramo obnašati odgovorno. In kaj lahko naredimo, ko se na prvi pogled znajdemo med dvema ognjema? Ko smo po eni strani zavezani k odgovornemu ravnanju za preprečevanje nastanka kožnega raka, ki nedvomno zahteva uporabo zaščitnih sredstev za sončenje, na drugi strani pa prav uporaba sončnih zaščitnih sredstev povzroča ekološko tempirano bombo? Kot že omenjeno, so zaščitna sredstva, ki vsebujejo anorganske UV-filtre, kot sta titanov dioksid in cinkov oksid, varna za človeka in tudi za okolje. In ne samo varna, ampak ta sredstva sodijo tudi med najučinkovitejša, kar zadeva zaščito proti UVA- in tudi proti UVB-žarkom. Ne smemo pa pozabiti tudi na uporabo obleke in pokrival ter na razumno obnašanje. Med največjo vročino ne hodimo na sonce, če že moramo, pa lahko oblečemo tanko belo bombažno majico, nepokrite dele telesa pa zaščitimo s pripravkom, ki vsebuje varne in učinkovite anorganske UV-filtre. Tako bomo zaščitili sebe in svoje okolje, varno in zdravo okolje pa spet prinaša dolgoročno korist za človeštvo. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj