Prebojna novost v zdravljenju sladkorne bolezni

Avtor: Sanja Vilfan Švajger

Izjemno redko se zgodi, da zdravilo, ki je bilo raziskano in namenjeno zdravljenju določenega obolenja, v praksi pokaže izrazite in številne dobrobiti tudi pri drugih boleznih, ki so prvemu velikokrat pridružena. Pred nekaj leti se je v zdaj že legendarni raziskavi EMPA – REG OUTCOME pokazalo, da zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni, empagliflozin, pozitivno učinkuje tudi na bolezni srca in ožilja, po letih prakse pa je zdravilo iz skupine zaviralcev SGLT 2 s svojimi dobrobitmi povezal stroke. 

rokovanje

Vsi izsledki iz raziskave se namreč iz dneva v dan potrjujejo tudi v vsakodnevnem zdravljenju bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. Še več, zdravilo prinaša tudi neviden napredek pri ledvicah, ki so pri sladkornih bolnikih še posebej prizadete. 

Na interdisciplinarnem srečanju, ki je potekalo 1. junija v Laškem, so svoja znanja, mnenja in pričakovanja izrazili vodilni strokovnjaki s področja sladkorne bolezni, bolezni ožilja, ledvic, srca in nevrologije, pridružila pa se jim je tudi strokovnjakinja s področja duševnega zdravja. V tem prispevku poudarjamo pogled diabetologa, kardiologa in nefrologa. 

Pogled diabetologa – zaviralci SGLT 2 ne povzročajo hipoglikemije in zmanjšajo obseg pasu

 andrej janez

Prof. Andrej Janež, dr. med., spec. (foto: KINOKS Ljubiša Đukanovič)

Vodja KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni v UKC Ljubljana prof. Andrej Janež, dr. med., spec., je povedal, da so zaviralci SGLT 2 ali zaviralci natrijevih glukoznih koprenašalcev najnovejša skupina peroralne protidiabetične terapije, ki jih uporabljamo pri zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2 zadnjih nekaj let. »Za nas, diabetologe, imajo zelo zanimiv mehanizem delovanja v ledvicah, v katerih z neposrednim izločanjem glukoze prek urina zmanjšujejo povečano raven glukoze v krvi. Zanimivi so tudi zato, ker delujejo od inzulina neodvisno (neodvisno od delovanja trebušne slinavke), kar pomeni, da jih lahko uporabljamo v različnih fazah sladkorne bolezni tipa 2. V povprečju znižajo glikirani hemoglobin za približno 0,6–0,7. Pri znižanju glikiranega hemoglobina je pomembno, da se ne povzroča hipoglikemija, če ni predpisan skupaj z inzulinom ali inzulinskim sekretagogom (sulfonilsečnino).«

Poudaril je, da imajo tudi ugoden učinek na znižanje telesne mase: »Dobili smo prvi peroralni antidiabetik, ki ugodno vpliva na znižanje telesne mase. Med posamezniki so seveda razlike, vendar se je v povprečju izkazalo, da empagliflozin (in zdravilo dapagliflozin) zniža telesno težo nekje 2–3 kg. Upad mase gre v 70 % na račun zmanjšanja visceralne maščobe, kar pomeni, da bo znižanje telesne mase vplivalo tudi na zmanjšanje obsega pasu. Še več, izkazalo se je, da zdravilo vključuje tudi več presnovnih dejavnikov (uravnavanje sečne kisline, znižanje krvnega tlaka).« 

Pogled kardiologa – pozitivna povezava med srčnim in ledvičnim popuščanjem 

»Ukvarjam se s srčnim popuščanjem in na kratko lahko rečem, da srčno popuščanje (SP) ni samo bolezen srca. Je še veliko več kot to, kajti gre za sistemsko bolezen; mogoče bi na to zgodbo lahko vpel nekaj rezultatov, ki jih je pokazala nedavna raziskava,« je na začetku povedal kardiolog prof. Bojan Vrtovec, dr. med., spec. 

 vrtovec

Prof. Bojan Vrtovec, dr. med., spec. (foto: KINOKS Ljubiša Đukanovič)

Opozoril je, da se stanje bolnika s SP močno poslabša s sprejemom v bolnišnico: »Vsaka hospitalizacija zaradi srčnega popuščanja je za bolnika dodatni alarmantni znak. Zakaj so ljudje hospitalizirani? Več kot ima komorbidnosti (pridruženih obolenj, op. avt.), večja je verjetnost, da je hospitaliziran zaradi drugih stvari, hkrati pa tudi zaradi poslabšanja SP. Katere so v teh primerih najpogostejše komorbidnosti? V večini primerov je to lahko sladkorna bolezen. Če ponazorim: bolnik, ki ima SP in ima hkrati sladkorno bolezen, ima vsekakor slabšo prognozo (enako velja tudi nasprotno). Ugotovimo namreč, da imajo pacienti s SP in sladkorni bolniki veliko skupnih znakov, ki se med seboj prepletajo. Mogoče sta oba procesa tudi s fiziološkega vidika precej bolj povezana, kot si mislimo. Tako si lahko na osnovi dane raziskave tudi pojasnimo, zakaj pride do bistvenega zmanjšanja hospitalizacije zaradi primerov SP.«

Poudaril je tudi trdno povezanost SP in ledvičnega popuščanja pa tudi to, »da se na koncu izkaže, da je delovanje ledvic pri bolnikih s SP celo pomembneje kot delovanje srca.«

Sklenil je z iskanjem povezave med zdravljenjem bolnikov s SP in ledvično insuficienco z zdravilom empagliflozin; povedal je, da raziskave potrjujejo, da gre za neposredni vpliv na srce prek mehanizmov kardiomiopatije in da so nedvoumni dokazi, da zdravljenje z empagliflozinom ugodno vpliva na ledvično funkcijo, kar seveda pozitivno vpliva tudi na delovanje srca in zmanjševanje primerov srčnega popuščanja.

Pogled nefrologa – bolnike s sladkorno boleznijo moramo čim prej zaščititi

Doc. dr. Andreja Marn, dr. med., spec., predstojnica KO za nefrologijo, je podrobno orisala, kako zavora SGLT 2 zaščiti ledvica. Razložila je, da zavora SGLT 2 povrne zavrto glomerutubulno povratno zanko, normalni intraglomerulni tlak, povrne submaksimalno eGFR, zaradi manjše poškodbe in izgube podocitov pa je manj glomeruloskleroze, manj atrofije tubulov in manjša izguba nefronov.

 marn andreja
Doc. dr. Andreja Marn, dr. med., spec. (foto: KINOKS Ljubiša Đukanovič)

Nato je postavila vprašanje, ali lahko tudi bolniki z napredovalo stopnjo kronične ledvične bolezni profitirajo z uporabo empagliflozina oziroma ali jim lahko na kak način koristi oz. upočasni napredovanje bolezni.

»Diabetična ledvična bolezen je še vedno pogost zaplet s hudimi posledicami, kljub zdajšnjim zdravilom (zavora RAAS), zato moramo čim prej zaščititi bolnike z empagliflozinom pred srčno žilnimi in ledvičnimi zapleti. Zdravljenje z empagliflozinom je varno, saj ga ne spremljajo povečano tveganje za okužbe sečil, akutno ledvično okvaro, hiperkaliemijo, hipoglikemijo, zlome in amputacije spodnjih okončin,« je povedala dr. Marn in dodala, da bodo potekajoče raziskave, namenjene ledvicam, odgovorile na vprašanji, ali je zavora SGLT 2 učinkovita tudi pri zelo okvarjeni ledvični funkciji bolnikov s sladkorno boleznijo in ali lahko z zaviralci SGLT 2 zaščitimo nediabetično kronično ledvično bolezen in bolnike brez sladkorne bolezni. 

Zavarovalnica ne upošteva strokovnih smernic

V živahni razpravi je na vprašanje dr. Marka Gričarja, ali je to še vedno samo diabetološko zdravilo, torej zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni, prof. Janež odgovoril, da gre za prvi antidiabetik, ki ga predvsem spoštujejo kardiologi, za diabetologe pa je glede na učinkovitost in lastnosti, ki so zelo dobrodošle, v osnovi antidiabetik. »Kar se tiče srčno-žilne varnosti, ta trenutek vemo, da je veliko ljudi starejše populacije zelo ogroženih, težko pa bi to hkrati lansirali na vse diabetike, torej če je za vsakogar v določeni fazi diabetesa smiselno začeti prav to terapijo.« Poudaril je preveč stroge omejitve pri predpisovanju zdravila, tako da navadno začnejo zdravilo predpisovati šele, ko je lahko že prepozno in da ZZZS daje prednost cenejšim zdravilom (predvsem sulfonilsečninam), pri čemer premalo upoštevajo smernice iz teh revolucionarnih raziskav.

Zdravilo tudi za bolnike, ki nimajo sladkorne bolezni?

Ali se bo zdravilo v prihodnosti predpisovali ne samo diabetikom marveč tudi drugim pacientom, je postavil vprašanje kardiolog dr. Gričar, ki v svoji praksi že udejanja interdisciplinarno obravnavno svojih bolnikov s srčnimi obolenji, ki so hkrati tudi diabetiki, in jim ob pomoči diabetologov svetuje predpis empagliflozina. Vsi predavatelji (kardiolog, diabetolog, nefrolog in drugi) so namreč imeli v svojih ekspozejih tudi rahel namig glede koristnosti zdravila za druge paciente. Čas, strokovna praksa in raziskave na tem področju bodo kmalu pokazale, ali je zdravilo primerno tudi za tiste bolnike, ki nimajo sladkorne bolezni, pa bi jih vendarle želeli zaščititi. Mi pa bomo dogajanje natančno spremljali in o prihajajočih novostih redno poročali.

Foto: Bigstock

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj