Z zdravim življenjem nad nespečnost

Avtor: Suzana Levanič, mag. farm.

Zdrav način življenja je pri nespečnosti izredno pomemben. Tako priporočamo redno telesno aktivnost, dejavno ter razgibano življenje in ukvarjanje s sproščujočimi hobiji, uživanje zdrave hrane in velikih raznoliko sestavljenih obrokov ter zmerno pitje alkoholnih pijač. 

Ne nazadnje pomagajo tudi pogovori z zaupanja vrednimi osebami ali strokovnjaki.

FARMAKOLOŠKO NARAVNO ZDRAVLJENJE (zdravilne rastline in zdravila naravnega izvora)

Pri težavah z nespečnostjo in s stresom, ki se prepletata, si lahko pomagamo tudi z zdravilnimi rastlinami in pripravki iz njih. Te so praviloma tudi prva izbira in so na voljo v lekarnah. Med najbolj uporabljenimi so v obliki kapsul, tablet Persen, Neopersen, Hova, Stres Kontrol, Deprim forte, kot čaji (pomirjevalni čaj Galex, poprova meta) oziroma v obliki kapljic (baldrijanove kapljice, Melisana Klosterfrau).

Nekatere zdravilne rastline, ki se nahajajo v pripravkih (brez recepta): korenina zdravilne špajke ali baldrijana (Valeriana officinalis), ki nas sprošča; zel pasijonke (Passiflora incarnata l.), ki deluje proti živčnosti in nemiru; listi navadne melise (Melissa officinalis l.), ki ima pomirjevalen učinek; listi poprove mete (Mentha piperita l.); hmelj (Humulus lupulus l.), ki uspava; šentjanževka (Hypericum perforatum); kamilica (Matricaria recutita l.); sivka (Lavandula augistifloria). Tablete ali kapsule lahko uživamo skozi ves dan. Znano je, da če se čez dan umirimo, tudi lažje zaspimo.

PITJE ČAJA

Čaje pijemo 30 minut pred spanjem. Naj navedem nekaj učinkovitih mešanic, ki zapirajo oči:

– baldrijan in pasijonka (pri nas je namesto pasijonke bolj zdrava poprova meta). Tri do štiri kavne žličke rastlinic na skodelico vrele vode, ki jih namakamo od 5 do 10 minut;

– mešanica sivke in citronske melise, kjer 1‒3 žličke cvetov namočimo za 5 do 10 minut v vrelo vodo;

– mešanica navadne plahtice, šentjanževke in kamilice.

V Sloveniji so kot pomirjujoče rastlinice za čaje spoštovane predvsem poprova meta, kamilica, melisa, šentjanževka in kopriva. Uporabljajo se še dvoletni svetlin (Oenothera biennis), navadna mačja meta (Nepeta nataria), hmelj (Humulus lupulus) in aspalat (Aspalathus linearis), znan pod imenom rooibos (rdeči grm), ashwaganda (indijska zel). In ne sladkajte jih s sladkorjem ‒ po potrebi samo z medom.

KAJ PA PREHRANA in NESPEČNOST?

Poskrbimo za prehrano, ki naj bo čim bolj zdrava. Izogibajmo se škrobu in sladkorju, predvsem pa poživilom, kot so kava, pravi čaj, alkohol in nikotin. Treba je uživati čim več hrane, ki vsebuje aminokislino TRIPTOFAN (telo je samo ne proizvaja, zato jo je treba zaužiti s hrano). To so mleko, mlečni izdelki, banane, bučna semena, fižol, puran, piščanec, jajca, morski sadeži, lešniki, dateljni, leča, arašidi, soja, proso, oves, rž, riž ter semena maka, sezama in sončnic.

Pomembna sta mikroelementa KALCIJ in MAGNEZIJ, ki spodbujata spanje in sproščata mišice. Prisotna sta v žitnih otrobih, mandeljnih, oreščkih, kvasu in meloni. Če jih zaužijemo skupaj, pa je učinek toliko močnejši. V lekarni dobimo dodatke kalcija in magnezija kot tablete ali v obliki šumečih tablet. Od mikroelementov sta omembe vredna še krom in selen.

Za dober spanec koristijo nekatera hranila, kot so: mleko in med, čaj z medom, ovseni kosmiči, solata s česnom in jabolčnim kisom ter bučnim oljem, sveže zelje s kumino, lanenimi semeni, sesekljano čebulo in korenjem, robidnice in črn ribez. Privoščite si čebulo. Za umiritev jejte več kompleksnih ogljikovih hidratov: testenine, fižol, žita, krompir. Jejte ogljikove hidrate, ki vsebujejo malo maščob in jih ne mešajte s proteini, jejte jih same. Od začimb pa uživajte: rožmarin, majaron, koper, kumino, janež in meliso. Pomembna sta tudi vitamina B (B1,B3,B6, folna kislina ali B9) in C. Pri nenehnem stresu, v katerem živimo danes, v večini primanjkuje organizmu triptofana in vitamina B3 . Vitamin B3 se nahaja v jetrih, perutnini, mesu, ribah, jajcih, kvasu, grahu, breskvah, avokadu, dateljnih, figah, suhih slivah in polnozrnatem žitu.

KAKO SI POMAGAMO S HOMEOPATIJO?

Če znamo prisluhniti organizmu, ki nas vedno prej opozarja na neravnovesje v telesu, si lahko izberemo tudi zdravljenje s homeopatskimi pripravki. Da lekarniški farmacevt ali homeopat lahko izbere za vas ustrezen in učinkovit pripravek, pa je potreben poglobljen razgovor o vaših težavah in dogajanju v organizmu. 

Za homeopatsko zdravilo ACONITUM NAPELLUS se bo lekarniški farmacevt odločil, če pacient toži, da so vzroki za nespečnost živčna napetost, strah, panika ali bolečina. 

Za ARSENICUM ALBUM se bo odločil, če je pacient zelo utrujen, a prenemiren, da bi zaspal.

BELLADONNO bo svetoval pacientom, ki so zelo nemirni in jih zbujajo nočne more, pogosto med spanjem trzajo in pred spanjem veliko zehajo.

Tukaj imamo tudi CALCAREA PHOSPHORICO, ki pomaga ljudem, ki ne morejo spati zaradi bolečin v sklepih in kosteh. Pri otrocih je to v dobi hitre rasti, kjer jih zbujajo bolečine v nogah.

Danes se pogosto odločamo za KALIUM PHOSPHORICUM, ki ga svetujemo ljudem z nevrotičnimi, stresnimi glavoboli ob daljšem mentalnem naprezanju (ali učenju ali delu), nespečnosti, kjer so prisotne izčrpanost, hitra vznemirjenost, občutljivost in depresija. To je mineralno homeopatsko zdravilo, ki bi ga lahko poimenovali »hrana za živce«, saj ga je največ v možganih in živčnih celicah.

COFFEO CRUDO lekarniški farmacevt priporoči mentalno zelo dejavnim ljudem, ki jih neprestano preplavljajo misli, ideje in načrti za naslednji dan in so vzrok njihove nespečnosti. Takšni pacienti opisujejo težave, ki so podobne stanju po zaužitju prevelike količine kave (razbijanje srca, moti jih hrup in hitro se vznemirijo).

ARGENTUM NITRICUM pride kot prva izbira pri ljudeh, ki imajo strah pred dogodkom naslednjega dne npr. izpit, zdravniški pregled, operacija …

To je le nekaj homeopatskih zdravil , ki pomagajo pri naštetih težavah.

ZAKLJUČEK

Kadar pa pri zdravljenju nespečnosti ni uspešen noben od zgoraj navedenih ukrepov in kadar motnje spanja ovirajo človeka pri vsakodnevnih opravilih ter mu povzročajo slabo počutje, posameznika napotimo k zdravniku. Ta mu lahko predpiše zdravila (uspavala, pomirjevala) na recept, ki naj bodo namenjena samo občasnemu ali kratkoročnemu jemanju (dokler vzroka ne odpravimo). Vendar preden začnemo bolj ali manj redno segati po različnih uspavalih, raje razmislimo, ali ne bi spremenili življenjske navade, opustili nekatere razvade, ker bo zdrav način življenja zagotovo prinesel tudi deželo sanj. Spomnimo se samo nekaj dejstev iz zgodovine, ki jih ne gre zanemariti. Nekoč so ljudje vstajali ob sončnem vzhodu in zaspali ob sončnem zahodu. Naravna svetloba je določala spanec. V popolnem, sproščenem, naravnem toku življenja so se s sončnim zahodom umirili in nato kmalu zaspali. Danes pa gledamo zvečer televizijo, sedimo za računalnikom, pod močno umetno svetlobo opravljamo različna dela in še pojemo kakšno težko kalorično hrano, ki je telo do jutra ne more prebaviti. Prav tako stresno preživimo vsak dan v službi ali doma. Skratka tako, kot nam veleva naš hiter tempo življenja. Umetnost je prekiniti ta začaran krog, tako kot je umetnost dobro, srečno in zdravo živeti. Želim vam, da to umetnost osvojite.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj